Με μια μεγάλη καλλιτεχνική εκδήλωση στη Μονή Λαζαριστών, υπό τον εύγλωττο τίτλο «Προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη», συμμετείχε ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Μακεδονίας-Θράκης στις παγκόσμιες δράσεις της Ημέρας κατά του Καρκίνου (4 Φεβρουαρίου), τιμώντας παράλληλα και τα 35 χρόνια από την ίδρυσή του.
Στην αίθουσα «Σωκράτης Καραντινός» ακούστηκε η ιστορία των ανθρώπων που τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα διαμόρφωσαν και την ιστορία της Θεσσαλονίκης, ξεριζωμένοι από τον Πόντο, τη Μικρασία, την Καππαδοκία, την Ανατολική Ρωμυλία.
Κεντρικό πρόσωπο ήταν ο Παντελής Θαλασσινός, ενώ μέσα από αφηγήσεις, χορούς και τραγούδια, περίπου τριακόσιοι χορωδοί και χορευτές από πολιτιστικά σωματεία της πόλης ζωντάνεψαν μνήμες από τις αλησμόνητες πατρίδες, συμβάλλοντας παράλληλα στη διάδοση του μηνύματος για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την θεραπεία του καρκίνου, καθώς τα έσοδα διατέθηκαν στους σκοπούς του διοργανωτή συλλόγου καρκινοπαθών.
Συμμετείχαν οι χορευτικές ομάδες του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας-Θράκης, του Συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών Πολυκάστρου, του Λαογραφικού Συλλόγου Ν. Ρυσίου «Η Αρετσού», του Αθλητικού-Πολιτιστικού Συλλόγου «Ναύαρχος Βότσης», του Συλλόγου Μικρασιατών Νικομήδειας «Οι Κιζδερβενιώτες», του Μορφωτικού-Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Μηχανιώνας, και του Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας Άνω Τούμπας.
Τραγούδια από τις αλησμόνητες πατρίδες ερμήνευσαν οι χορωδίες του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας Θράκης, του Εργαστηρίου Παράδοσης «Αχειροποίητος», του Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής Αμπελοκήπων, του Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου Δενδροποτάμου, του Συλλόγου Μικρασιατών Ευόσμου, και του Συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών Πολυκάστρου.
Την πολύπαθη ιστορία των προσφύγων αφηγήθηκαν η Μαρία Δημητρίου και η θεατρική ομάδα του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας-Θράκης. Την εκδήλωση επιμελήθηκαν καλλιτεχνικά ο Αλέξανδρος Πετσής και ο Ιωάννης Τσάμης, και την παρουσίασε η Νίκη Στρατηλάτη.
Ο Νίκος Αλβανούδης, για μια ακόμη φορά, κατέγραψε με την κάμερά του ολόκληρο το συγκινητικό οδοιπορικό: