Διεθνείς αντιδράσεις έχει προκαλέσει το σχέδιο που παρουσίασε ο Ντόναλντ Τραμπ για τη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο θέλει τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναλαμβάνουν τον έλεγχο του παλαιστινιακού θύλακα και τους Παλαιστίνιους να εγκατασταθούν μόνιμα αλλού!
Ο Αμερικανός χαρακτήρισε την πρότασή του «έργο ανάπλασης», υποστηρίζοντας ότι η Γάζα θα μπορούσε να γίνει «η Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής».
Η δήλωση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του σχεδίου, αλλά το χαρακτήρισε «μια νέα ιδέα που θα μπορούσε να αλλάξει την ιστορία».
Πάντως δύο ακροδεξιοί Ισραηλινοί υπουργοί, ένας νυν και ένας πρώην, χαιρέτισαν ενθουσιωδώς την πρόταση του Αμερικανού προέδρου. Ο Μπεζαλέλ Σμότριχ, υπουργός Οικονομικών και προσωπικότητα της άκρας δεξιάς του Ισραήλ, δεσμεύθηκε να κάνει τα πάντα ώστε να «ταφεί οριστικά» η ιδέα της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους.
Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, ο ακροδεξιός Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να μετακινηθούν εκτός της Λωρίδας της Γάζας, χαρακτηρίζοντάς την «τη μοναδική λύση».
Απορρίπτει η Χαμάς
Αντιδρώντας, ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι προειδοποίησε για πιθανό «χάος». «Θεωρούμε τις δηλώσεις του [σ.σ. Ντόναλντ Τραμπ] συνταγή για τη δημιουργία χάους και έντασης στην περιοχή», είπε χαρακτηριστικά στο Newsweek.
Πιο αιχμηρά ήταν τα σχόλια του εκπρόσωπου της Χαμάς Αμπντέλ Λατίφ αλ Κανού, ο οποίος έκανε λόγο για «αμερικανική ρατσιστική στάση» που ευθυγραμμίζεται με την ισραηλινή ακροδεξιά. Ο στόχος του είναι «να εκτοπίσει τους ανθρώπους μας και να εξαφανίσει την υπόθεσή μας».
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς εξέφρασε επίσης την «σθεναρή του απόρριψη» της πρότασης του προέδρου των ΗΠΑ, ενώ το μέλος του πολιτικού γραφείου των ανταρτών Χούθι της Υεμένης Μοχάμεντ αλ-Μπουχάιτι έκανε λόγο για «αμερικανική αλαζονεία» που θα κλέψει τα πάντα εάν αντιμετωπιστεί με «υποταγή από τους Άραβες».
Τουρκία
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου.
«Η δήλωση του Τραμπ για τη Γάζα είναι απαράδεκτη», δήλωσε σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
«Το να απελαθούν [σ.σ. οι Παλαιστίνιοι] από τη Γάζα είναι ένα ζήτημα που δεν μπορούμε να δεχθούμε ούτε εμείς ούτε οι χώρες της περιοχής. Δεν υπάρχει καν περίπτωση να το συζητήσουμε», επέμεινε.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, οποιαδήποτε σχέδια να αφεθούν οι Παλαιστίνιοι «έξω από την εξίσωση» θα οδηγήσει σε περισσότερη σύγκρουση. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα επανεξετάσει τα μέτρα που έχει λάβει εναντίον του Ισραήλ –ανάκληση πρεσβευτή, διακοπή των εμπορικών σχέσεων–, αν οι φόνοι Παλαιστινίων σταματήσουν και αλλάξουν οι συνθήκες ζωής τους.
Σαουδική Αραβία
Η Σαουδική Αραβία απέρριψε επίσης την πρόταση, επαναλαμβάνοντας τη θέση της για το παλαιστινιακό κράτος.
«Η Σαουδική Αραβία απορρίπτει κάθε προσπάθεια εκτόπισης των Παλαιστινίων από τη γη τους», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.
Στην ανακοίνωση τονίστηκε επίσης ότι το Ριάντ «δεν θα συνάψει δεσμούς με το Ισραήλ χωρίς τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους», σε αντίθεση με τον προηγούμενο ισχυρισμό του Ντόναλντ Τραμπ ότι η ομαλοποίηση των μεταξύ τους σχέσεων δεν απαιτεί παλαιστινιακή κυριαρχία.
Γερμανία
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς καταδίκασε έντονα την πρόταση, χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη».
«Οποιαδήποτε σχέδια επανεγκατάστασης, η ιδέα ότι οι πολίτες της Γάζας θα απελαθούν από εκεί στην Αίγυπτο ή την Ιορδανία, είναι απαράδεκτα», δήλωσε από το Βερολίνο.
Τόνισε περαιτέρω την υποστήριξή του στη λύση των δύο κρατών και δήλωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να αναλάβει την ευθύνη στη Γάζα. «Η εύθραυστη ελπίδα για ειρήνη που είναι τώρα δυνατή δεν πρέπει να χαθεί» πρόσθεσε, αναφερόμενος στην πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Κίνα
Η Κίνα δήλωσε ότι είναι αντίθετη στην «αναγκαστική μεταφορά» Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας.
«Η Κίνα πάντα υποστήριζε ότι η παλαιστινιακή κυριαρχία επί των Παλαιστινίων είναι η βασική αρχή της μεταπολεμικής διακυβέρνησης της Γάζας και είμαστε αντίθετοι στην αναγκαστική μεταφορά των κατοίκων της Γάζας», είπε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιν Τζιάν.
Ρωσία
Η Ρωσία πιστεύει πως μια διευθέτηση στη Μέση Ανατολή είναι δυνατή μόνο στη βάση μιας λύσης δύο κρατών. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε τη θέση της Μόσχας, σύμφωνα με την οποία ο μοναδικός τρόπος να επιλυθεί η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή είναι διά της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους.
«Αυτή είναι η θέση που έχει κατοχυρωθεί στο σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αυτή είναι η θέση που μοιράζεται η συντριπτική πλειονότητα των χωρών που εμπλέκονται σε αυτό το πρόβλημα. Ξεκινάμε από αυτό, το υποστηρίζουμε και πιστεύουμε πως είναι η μοναδική δυνατή επιλογή», είπε στους δημοσιογράφους.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η ιδέα του Ντόναλντ Τραμπ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων έχει απορριφθεί από τις κυριότερες αραβικές πρωτεύουσες.
Αίγυπτος
Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Μπαντρ Αμπντελατί υπογράμμισε σήμερα «τη σημασία να ενισχυθεί πολιτικά και οικονομικά η Παλαιστινιακή Αρχή» στη Λωρίδα της Γάζας.
Στη διάρκεια συνάντησης στο Κάιρο με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμεντ Μουστάφα δήλωσε ότι η Αίγυπτος ανυπομονεί η Παλαιστινιακή Αρχή «να αναλάβει τις ευθύνες της στη Λωρίδα της Γάζας», η οποία αποτελεί «μέρος των κατεχόμενων παλαιστινιακών περιοχών», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου του.
Ισπανία
Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες απέρριψε και αυτός την πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ. «Θέλω να είμαι πολύ ξεκάθαρος σε αυτό: η Γάζα είναι η γη των Παλαιστινίων της Γάζας και πρέπει να παραμείνουν στη Γάζα», δήλωσε σε δημοσιογράφους.
Και πρόσθεσε: «Η Γάζα είναι το τμήμα του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους που στηρίζει η Ισπανία και πρέπει να συνυπάρξει, εγγυώμενο την ευημερία και την ασφάλεια του ισραηλινού κράτους», πρόσθεσε.
Γαλλία
Τις δηλώσεις περί ελέγχου της Γάζας από τις ΗΠΑ και εκτοπισμού των Παλαιστινίων απέρριψε σήμερα και η Γαλλία, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή.
«Η Γαλλία επαναλαμβάνει την αντίθεσή της στον όποιο αναγκαστικό εκτοπισμό του παλαιστινιακού πληθυσμού της Γάζας, που θα αποτελούσε σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, μια επίθεση στις νόμιμες φιλοδοξίες των Παλαιστινίων, αλλά επίσης και σοβαρό εμπόδιο στη λύση των δύο κρατών και σημαντικό αποσταθεροποιητικό παράγοντα για τους στενούς μας συμμάχους, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, καθώς και για ολόκληρη την περιοχή», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κριστόφ Λεμουάν σε ανακοίνωση.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το μέλλον της Γάζας θα πρέπει να βρίσκεται «εντός του πλαισίου ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους υπό την αιγίδα της Παλαιστινιακής Αρχής» και δεν θα πρέπει να ελέγχεται από τρίτη χώρα.