Το ζήτημα των κόκκινων δανείων των παλιννοστούντων από τα κράτη της πρώην ΕΣΣΔ έφερε στις Βρυξέλλες η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, σε ερώτηση που κατέθεσε ο Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«35.000 οικογένειες βρίσκονται αντιμέτωπες με την απειλή πλειστηριασμών ή κατάσχεσης κατοικιών, για δάνεια που είχαν πάρει αξιοποιώντας το πρόγραμμα αποκατάστασής τους με νόμο του 2000. Μετά την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης το 2009 πολλές από αυτές τις οικογένειες βρέθηκαν σε αδυναμία να αποπληρώνουν τις δανειακές απαιτήσεις» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Όπως τονίζεται, οι μεγάλες προσαυξήσεις στις δόσεις αποπληρωμής και στους τόκους οφείλονται στο γεγονός ότι τα δάνεια συνδέθηκαν με γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, οι τιμές των οποίων εκτοξεύτηκαν την περίοδο των μνημονίων.
«Ταυτόχρονα οι ίδιες κυβερνήσεις προώθησαν την άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας και ακολούθησαν οι εξίσου επιζήμιες για τους δανειολήπτες οδηγίες της ΕΕ σχετικά με τα κόκκινα δάνεια και τις οφειλές, οδηγώντας τους μπροστά σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις ακινήτων» προστίθεται.
Ο Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος με βάση τα παραπάνω υπέβαλε τα εξής ερωτήματα-αιτήματα στην Κομισιόν:
• Να διαγραφούν τα ποσά που έχουν διαμορφωθεί από προσαυξήσεις, ανακεφαλαιοποιήσεις και ανατοκισμούς.
• Μετά τις παραπάνω διαγραφές το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης να μην υπερβαίνει το 10% του ετήσιου φορολογητέου ποσού, προκειμένου να μπορέσουν να σώσουν τη μοναδική τους κατοικία, που για αυτούς ήταν όνειρο ζωής.
• Να πάψει οποιαδήποτε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης ή άλλο αναγκαστικό μέτρο εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων αλλά και του Δημοσίου προκειμένου να μην χάσουν τα σπίτια τους.