Οι πρώτες πράξεις ενός εμπορικού πολέμου καταγράφονται ήδη, με την κυβέρνηση της Κίνας να απαντά στις ΗΠΑ επιβάλλοντας από τις 10 Φεβρουαρίου επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς ύψους 15% στον άνθρακα και στο υγροποιημένο φυσικό αέριο.
Πρόκειται για μέτρα εν είδει αντιποίνων για την εφαρμογή από την Ουάσινγκτον επιπλέον δασμών 10% σε όλα τα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στην αμερικανική αγορά, χωρίς καμιά εξαίρεση.
Δασμοί 10% θα επιβληθούν ακόμα στις εισαγωγές αργού πετρελαίου από τις ΗΠΑ, γεωργικών μηχανημάτων, φορτηγών pickup και οχημάτων, όπως σπορ αυτοκίνητα με κινητήρες μεγάλου κυβισμού., όπως διευκρίνισε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.
Επιπλέον, η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα πως διενεργείται έρευνα για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της σε βάρος της Google, του αμερικανικού γίγαντα της τεχνολογίας.
Το Σάββατο οι ΗΠΑ σαρωτικά μέτρα κατά σημαντικών εμπορικών εταίρων. Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι τα μέτρα αποσκοπούν στην τιμωρία των χωρών που αποτυγχάνουν να σταματήσουν τις ροές παράνομων μεταναστών και ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένης της φαιντανύλης.
Από το Πεκίνο η πρώτη δήλωση για τους επιπρόσθετους δασμούς ήταν ότι η μονομερής αυτή αύξηση «παραβιάζει σοβαρά τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και διαταράσσει την κανονική οικονομική και εμπορική συνεργασία μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών».
Στο πλαίσιο αυτό, κατατέθηκε προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. «Η Κίνα, για να υπερασπιστεί τα θεμιτά συμφέροντά της, κατέθεσε προσφυγή κατά των αμερικανικών τελωνειακών δασμών ενώπιον του μηχανισμού διευθέτησης διαφορών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου», διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.