Το όνομα του αείμνηστου καλλιτέχνη της θρακιώτικης δημοτικής παράδοσης Χρόνη Αηδονίδη φέρει πλέον το 7ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου, σε ένδειξη τιμής και αναγνώρισης της μεγάλης παρακαταθήκης του στους νεότερους.
Η τελετή της ονοματοδοσίας πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπων της ιεραρχίας της Εκκλησίας, της εκπαιδευτικής και πανεπιστημιακής κοινότητας, συγγενών, φίλων και συνεργατών του Χρόνη Αηδονίδη, ανήμερα της εορτής των Τριών Ιεραρχών.
Η εκδήλωση διεξήχθη στην κεντρική αίθουσα της Νεανικής Εστίας του Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου στο Πολύδροσο, με τους χαιρετισμούς του επισκόπου Θεσπιών Παύλου, της αντιδημάρχου Παιδείας και Δομών Εκπαίδευσης Αμαρουσίου Ελένης Λέκκα, του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανδρέα Αλεξανδρή και από την Πανεπιστημιακή Κοινότητα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, του Γιώργου Βαλάτζα. Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και βιογράφος του Χρόνη Αηδονίδη, Κώστας Παπασπήλιος, η αδελφή του Χρόνη Αηδονίδη, φιλόλογος Μαρία Αηδονίδη και ο προϊστάμενος της εκκλησίας, πρώην διευθυντής του Γυμνασίου π. Λάμπρος Ανδρεάκης.
Ο τραγουδιστής Γιώργος Νταλάρας, που είχε συνεργαστεί με τον Χρόνη Αηδονίδη στο δίσκο «Αηδόνια της Ανατολής», έστειλε γραπτό χαιρετισμό, λόγω αδυναμίας να παρευρεθεί στην εκδήλωση.
Κεντρική ομιλήτρια ήταν η μαθήτρια του Χρόνη Αηδονίδη, τραγουδίστρια της δημοτικής παράδοσης και υμνωδός Νεκταρία Καρατζή.
Την εκδήλωση άνοιξε με το καλωσόρισμά του προς τους παριστάμενους, ο διευθυντής του 7ου Γυμνασίου Νικόλαος Τσίκος και ακολούθως έγινε η αποκάλυψη της πινακίδας που φέρει το όνομα «Χρόνης Αηδονίδης», από τον διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και την αντιδήμαρχο Αμαρουσίου.
Τραγούδια και χοροί της Θράκης
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, τραγούδια ερμήνευσαν η χορωδία του Γυμνασίου, υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας μουσικής Ελπίδας Παουλίνο και η χορωδία της ενορίας «Ελληνορθόδοξη Παράδοση», συνοδεία παραδοσιακών οργάνων υπό τη διεύθυνση του π. Λάμπρου Ανδρεάκη.
Η τραγουδίστρια Νεκταρία Καρατζή τραγούδησε δύο τραγούδια του Χρόνη Αηδονίδη και οι χορευτικές ομάδες του γυμνασίου και της Ένωσης Θρακιωτών Μελισσίων, υπό τη διδασκαλία της καθηγήτριας Κωνσταντίνας Κωστογιάννη και της καθηγήτριας κας Φιλιππίδου, αντίστοιχα, παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς της Θράκης. Στο τέλος δόθηκαν στην οικογένεια του Χρόνη Αηδονίδη αναμνηστικά παράσημα της εκδήλωσης.
Οι λόγοι της ονοματοδοσίας
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του δήμου Αμαρουσίου, το όνομα του Χρόνη Αηδονίδη επελέγη ομόφωνα από την εκπαιδευτική κοινότητα του 7ου Γυμνασίου στη συνεδρίαση των καθηγητών του σχολείου ως παιδαγωγικό πρότυπο για τους νέους στον πολιτισμό και την παράδοση, καθώς διακρίθηκε για την ξεχωριστή και ιδιαίτερη ερμηνεία του θρακιώτικού τραγουδιού, τη σύνεση και το ήθος του.
Ο Χρόνης Αηδονίδης αποτέλεσε μια προσωπικότητα παγκόσμιας εμβέλειας στο χώρο της ελληνικής δημοτικής παράδοσης.
Μεγάλωσε στο Πολύδροσο, όπου ο πατέρας του, ο αείμνηστος παπά Χρήστος υπήρξε εφημέριος στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου από το 1949 έως το 1989.
Τιμήθηκε για τη μεγάλη προσφορά του στην ελληνική δημοτική παράδοση και τη βυζαντινή μουσική, αλλά και τη συμμετοχή του στην Ολυμπιάδα 2004, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με το οφίκιο του Άρχοντος Υμνωδού της Δημοτικής Μουσικής Παράδοσης και της Βυζαντινής Μουσικής.
.(ΦΩΤΟ EUROKINISSI//Δ.Τ. ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΧΡ,ΜΠΟΝΗΣ