Μεταξύ των χωρών που επηρεάζεται περισσότερο από την παγκόσμια κρίση γονιμότητας (τα ⅔ του παγκόσμιου πληθυσμού ζουν σήμερα σε χώρες με χαμηλά ποσοστά γονιμότητας) συγκαταλέγεται η Τουρκία. Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Ινστιτούτου McKinsey, αναμένεται να βιώσει τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή απώλεια μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών, και ο πληθυσμός της θα μειωθεί περίπου κατά 25% έως το 2100 στα 65 εκατομμύρια, από τα 85 εκατομμύρια και πλέον που είναι σήμερα.
Ο Ερντογάν έχει ξεκινήσει εκστρατεία με στόχο κάθε οικογένεια να έχει τρία παιδιά, κήρυξε το 2025 έτος οικογένειας, και ανακοίνωσε κίνητρα σε ζευγάρια για να παντρεύονται και να κάνουν παιδιά.
Τα κίνητρα αυτά, ωστόσο, κρίνονται ανεπαρκή και γρήγορα εξανεμίζονται από τον καλπάζοντα πληθωρισμό.
Η μελέτη σημειώνει ότι το 1997 η «αναλογία υποστήριξης» στον κόσμο ήταν 9,4. Η «αναλογία υποστήριξης» σημαίνει ότι περισσότερα από εννέα άτομα σε ηλικία εργασίας στηρίζουν ένα ηλικιωμένο άτομο, δηλαδή πληρώνουν συντάξεις, καλύπτουν ιατρικά έξοδα κτλ. Η αναλογία αυτή έχει μειωθεί στο 6,5 σήμερα, και θα μειωθεί στο 3,9 μέχρι το 2050.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, παρόλο που η Τουρκία είναι πρώτη στην απώλεια πληθυσμού μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών, ακολουθεί την «αναλογία υποστήριξης» των Δυτικών ανεπτυγμένων χωρών με υστέρηση 18 χρόνων, καθώς έχει ακόμη σχετικά νεαρό πληθυσμό.
Με άλλα λόγια, η Τουρκία βρίσκεται περίπου μία γενιά πίσω από τη Δυτική Ευρώπη, τουλάχιστον όσον αφορά τη δημογραφική αλλαγή.
Ο δείκτης γονιμότητας στο ⅓ των 138 των αναπτυσσόμενων χωρών είναι ήδη χαμηλότερος του απαιτούμενου για την αναπλήρωση του πληθυσμού επιπέδου των 2,1 παιδιών ανά γυναίκα. Στην Τουρκία ο δείκτης αυτός είναι 1,63 παιδιά ανά γυναίκα. Ενδεικτικά, ο δείκτης γονιμότητας της Ινδίας είναι 1,98, στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική είναι κατά μέσο όρο 1,8, ενώ οι έξι μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής –Αργεντινή, Βραζιλία, Χιλή, Κολομβία, Μεξικό και Περού– έχουν ποσοστό γονιμότητας κάτω από 2,0.
Μέχρι το 2050 τα ποσοστά γονιμότητας θα πέσουν κάτω από το ποσοστό αναπλήρωσης σε 32 ακόμη αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΗΕ. Μόνο στην Υποσαχάρια Αφρική ο μέσος δείκτης γονιμότητας (2,9) θα υπερβεί το όριο 2,1 για την αναπλήρωση του πληθυσμού.