Τα πουσίντα (και πουσούντ[α] ή ποσίντα), είναι ένα παραδοσιακό ποντιακό φαγητό που κατασκευάζεται συνήθως από κριθαρίσιο αλεύρι καβουρντισμένο (το πουσιντάλευρον) και βούτυρο. Σύμφωνα με την Εγκυκλοπαίδεια του ποντιακού ελληνισμού (ΕΠΕ), για να το παρασκευάσουμε ρίχνουμε αλεύρι από κριθάρι ή στάρι φουρνισμένο (κορκοτί’ αλεύρ’) μέσα σε βραστό νερό, και το ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός. Στο κέντρο κάνουμε ένα λακκάκι, στο οποίο χύνουμε μέλι ή μελοβούτορον ή βούτυρο σκέτο.
Στη συνέχεια παίρνουμε μια κουταλιά από την άκρη του χυλού, προχωρώντας προς το κέντρο, και την βουτάμε στο λακκάκι, πριν την φάμε.
Τα πουσίντα, γράφει η ΕΠΕ, γίνονταν συνήθως από κριθάρι. Για να κάνουν το πουσιντάλευρο έβρεχαν λίγο το κριθάρι, το κοπάνιζαν για να βγει η φλούδα του, το άλεθαν και στη συνέχεια το έβαζαν στο φούρνο να ψηθεί.
~
Έναν διαφορετικό τρόπο ωστόσο μας δείχνει στο YouTube η βιντεομαγείρισσα MargoTzo, η οποία αφού εκθειάζει την ποντιακή κουζίνα για την απλότητα αλλά και τη νοστιμιά της, μας αποκαλύπτει τις ρίζες της λέγοντας ότι με αυτόν τον τρόπο της το έφτιαχνε ο παππούς της ο Κώστας.
Η αλήθεια είναι ότι αυτό που βλέπουμε είναι πολύ …προκλητικό, και θα το δοκιμάσουμε!