Άρχισε σήμερα το πρωί η επιστροφή Παλαιστίνιων εκτοπισμένων στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, κατόπιν συμφωνίας στις έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, ενημέρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών της Χαμάς στον θύλακο.
«Η διέλευση των παλαιστινίων εκτοπισμένων άρχισε κατά μήκος του δρόμου Αρ Ρασίντ, μέσω του δυτικού τμήματος του σημείου ελέγχου Νετσαρίμ προς την πόλη της Γάζας και προς το βόρειο τμήμα» του θυλάκου, είπε ο αξιωματούχος.
Η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε νωρίτερα ότι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας θα επιτραπεί σήμερα να αρχίσουν να επιστρέφουν στα σπίτια τους στο βόρειο τμήμα του θυλάκου, έπειτα από συμφωνία με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς που θα επιτρέψει την απελευθέρωση μέσα στην εβδομάδα επιπλέον ομήρων, σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει να συνεχιστεί η εύθραυστη κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, που έχει υποστεί πελώρια καταστροφή έπειτα από 15 μήνες πολέμου, με σχεδόν όλο τον πληθυσμό (2,4 εκατ. προπολεμικά) να έχει εκτοπιστεί εξαναγκαστικά, στις περισσότερες περιπτώσεις επανειλημμένα.
«Δεκάδες χιλιάδες» εκτοπισμένοι, σύμφωνα με την πολιτική προστασία, εμποδίστηκαν χθες από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να επιστρέψουν στις κοινότητές στον βορρά μέσω διέλευσης στον λεγόμενο διάδρομο Νετσαρίμ, που κόβει στα δυο την μικρή παραθαλάσσια παλαιστινιακή περιοχή.
Το Ισραήλ δικαιολόγησε την άρνησή του να τους αφήσει να περάσουν επικαλούμενο το ότι δεν αφέθηκε ελεύθερη η 27χρονη άμαχη Αρμπέλ Γεχούντ και ότι δεν έχει λάβει κατάλογο με την κατάσταση των ομήρων που θα αφεθούν ελεύθεροι.
Αλλά χθες βράδυ, οι υπηρεσίες του Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσαν πως υπήρξε εντέλει πρόοδος στις έμμεσες διαπραγματεύσεις.
Η Χαμάς θα αφήσει ελεύθερους τρεις ομήρους την Πέμπτη, ανάμεσά τους την Αρμπέλ Γεχούντ, και κατόπιν άλλους τρεις το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου.
«Στο πλαίσιο αυτών των διευθετήσεων» το Ισραήλ θα «επιτρέψει από το πρωί (σήμερα Δευτέρα) τη διέλευση των Γαζαίων προς τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε το γραφείο του πρωθυπουργού Νετανιάχου.
Από την πλευρά της η Χαμάς κατηγόρησε νωρίτερα χθες το Ισραήλ πως «παραβιάζει» τη συμφωνία εμποδίζοντας την επιστροφή των εκτοπισμένων στο βόρειο τμήμα του θυλάκου.
Αντιδράσεις για την πρόταση Τραμπ
Παράλληλα η Χαμάς, όπως και η Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς, επέκριναν έντονα την πρόταση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να πάνε οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας στην Αίγυπτο και στην Ιορδανία προκειμένου, κατ’ αυτόν, να «νοικοκυρευτεί» ο θύλακος.
Ο Αμερικανός πρόεδρος συνέκρινε προχθές Σάββατο την περιοχή με «εργοτάξιο κατεδάφισης».
«Μιλάμε για ενάμισι εκατομμύριο ανθρώπους, και απλά θα καθαρίσουμε όλο αυτό το πράγμα. Ξέρετε, στη διάρκεια των αιώνων, έγιναν πολλοί, πολλοί πόλεμοι εκεί. Και τώρα, δεν ξέρω, κάτι πρέπει να γίνει», συνέχισε.
Ερωτηθείς αν αναφέρεται σε μακροπρόθεσμη μετεγκατάσταση των πολιτών της Λωρίδας της Γάζας, ο Ντ. Τραμπ απάντησε «θα μπορούσε να είναι είτε το ένα είτε τ’ άλλο».
Ανέφερε ακόμη πως επαίνεσε τον μονάρχη της Ιορδανίας που δέχθηκε Παλαιστίνιους πρόσφυγες και πως του είπε «θα ήθελα να υποδεχτείτε κι άλλους», όπως «και η Αίγυπτος».
Για τους Παλαιστίνιους, οποιαδήποτε προσπάθεια να τους διώξουν από τον τόπο τους παραπέμπει στη Νάκμπα («καταστροφή» στα αραβικά), τους μαζικούς εκτοπισμούς που ακολούθησαν την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948.
«Λέμε στον Τραμπ και στον κόσμο όλο: δεν θα φύγουμε από την Παλαιστίνη ούτε από τη Γάζα ό,τι κι αν γίνει», είπε ο Ρασάντ αλ Νάζι, εκτοπισμένος από την πόλη της Γάζας, στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι Παλαιστίνιοι «θα οδηγήσουν σε ναυάγιο» την πρόταση του κ. Τραμπ «όπως ματαίωσαν όλα τα σχέδια εκτοπισμού (…) κατά τη διάρκεια δεκαετιών», είπε χθες ο Μπασέμ Ναΐμ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς.
Ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, άλλο ένοπλο κίνημα, υπογράμμισε πως με τις δηλώσεις αυτές ενθαρρύνονται «εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στη Λωρίδα της Γάζας.
Παρότι αντίπαλος της Χαμάς, που εκδίωξε την Παλαιστινιακή Αρχή και πήρε την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας το 2007, ο Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε «οποιοδήποτε σχέδιο» εκτοπισμού του πληθυσμού του θυλάκου.
Τόσο το χασεμιτικό βασίλειο της Ιορδανίας —που φιλοξενεί κάπου 2,3 εκατ. παλαιστίνιους πρόσφυγες και απογόνους τους— όσο και η Αίγυπτος τόνισαν χθες πως απορρίπτουν «κάθε εξαναγκαστικό εκτοπισμό» των Παλαιστινίων.
Ο Αραβικός Σύνδεσμος από την πλευρά του προειδοποίησε εναντίον «αποπειρών με σκοπό να ξεριζωθούν οι Παλαιστίνιοι από τη γη τους», που «δεν μπορεί» να χαρακτηριστεί τίποτε άλλο πέρα από «εθνική κάθαρση».
Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς χαρακτήρισε την πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ «εξαίρετη ιδέα», διαβεβαιώνοντας πως οι Παλαιστίνιοι θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν «νέα και όμορφη ζωή αλλού».