Συγγενείς, φίλοι, συμφοιτητές, συνάδελφοι, γείτονες, άγνωστοι ή απλά συνάνθρωποι έδωσαν, σήμερα το παρών, στα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών που ζητούν άμεση έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας και απόδοση δικαιοσύνης..
Με κεντρικό σύνθημα «Δεν έχω οξυγόνο» –όπως ακούγεται να λέει ένα από τα θύματα της τραγωδίας σε ηχητικό ντοκουμέντο, που πρόσφατα βγήκε στην δημοσιότητα–, λίγο πριν από τις 12:00 και σχεδόν ταυτόχρονα, πλήθος κόσμου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Ηράκλειο, Λάρισα, Ιωάννινα, Ρέθυμνο, Χανιά και αλλού εντός κι εκτός Ελλάδας, ένωσαν τις φωνές τους ζητώντας δικαιοσύνη και να μην μείνει ατιμώρητο το έγκλημα των Τεμπών αλλά και κανένα έγκλημα.
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έκαναν το αυτονόητο, σε μια κοινωνία που δύσκολα πια σηκώνεται από τον καναπέ: έδωσαν το χέρι της καρδιάς αλλά και οξυγόνο σ’ αυτούς τους συγγενείς που έμειναν με άδειες αγκαλιές και έως σήμερα δεν έχουν δικαιωθεί!
Παραφωνία σ’ όλο αυτό που έγινε σήμερα τα περιορισμένης έκτασης επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη τα συλλαλητήρια, Διοργανωτές οι γνωστοί… άγνωστοι. Έχουν γίνει δεκάδες προσαγωγές και τουλάχιστον μία σύλληψη.
Αθήνα
«Όλοι μαζί μπορούμε! Δε γονατίζουμε! Δεν παραιτούμαστε! Κανένα έγκλημα χωρίς τιμωρία. Ανεξάρτητη δικαιοσύνη για όλους», έλεγαν πολλοί από τους συγκεντρωθέντες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών, στην πλατεία Συντάγματος.
Η συγκίνηση περίσσεψε κατά τη διάρκεια των ομιλιών των συγγενών ενώ κόμπο στον λαιμό δημιουργούσε ακόμα και η σιωπή.
Και ενώ το συλλαλητήριο ήταν σε εξέλιξη σημειώθηκαν επεισόδια. Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, τα επεισόδια ξεκίνησαν στην κάτω πλευρά της πλατείας, στην οδό Φιλελλήνων, όταν ομάδα αντιεξουσιαστών επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ, που απάντησε κάνοντας χρήση χημικών.
Στη συνέχεια, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η ομάδα των αντιεξουσιαστών κατευθύνθηκε στην οδό Κολοκοτρώνη όπου έσπασαν μάρμαρα και τα πέταξαν στους αστυνομικούς. Tα επεισόδια συνεχίστηκαν στα Προπύλαια όπου κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με πέτρες και άλλα αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις, που προχώρησαν σε χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και δακρυγόνων.
Μέχρι στιγμής η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε μία σύλληψη.
Θεσσαλονίκη
Ένταση σημειώθηκε και στη Θεσσαλονίκη, κοντά στον Σιδηροδρομικό Σταθμός. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, άτομα που συμμετείχαν στην πορεία για τα Τέμπη αποσπάστηκαν και επιτέθηκαν με πέτρες κατά των αστυνομικών δυνάμεων, στην συμβολή των οδών Αγίων Πάντων και Μαργαροπούλου. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χημικά. Στη συνέχεια προκλήθηκαν κι άλλα επεισόδια. Άγνωστοι αναποδογύρισαν και πυρπόλησαν κάδους στην οδό Εγνατία, στο ύψος της Ιασονίδου.
Συνολικά για τα δύο περιστατικά, η Αστυνομία προχώρησε σε 23 προσαγωγές.
Νωρίτερα, μαζική ήταν η συμμετοχή του κόσμου στη συγκέντρωση και την πορεία διαμαρτυρίας. To «παρών» έδωσαν γονείς παιδιών που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα, οι οποίοι σε δηλώσεις τους ευχαρίστησαν τον κόσμο για τη συμπαράσταση και ζήτησαν δικαίωση.
Ακολούθησε πορεία προς τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, στην κεφαλή της οποίας ήταν το πανό του Συλλόγου Εργαζόμενων στον Σιδηρόδρομο. Τμήμα των διαδηλωτών κατευθύνθηκε προς το Διοικητήριο.
Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε πολλές πόλεις της Μακεδονίας, σε Χαλκιδική, Σέρρες, Ημαθία, Κιλκίς και Πέλλα.
Πάτρα
Μαζική ήταν η συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Στην πολυπληθή συγκέντρωση συμμετείχαν εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, κομμάτων, φορέων, συλλόγων, συνδικαλιστικών σωματείων, συλλογικοτήτων, φοιτητές, μαθητές και απλοί πολίτες, ενώ η πορεία που ακολούθησε πέρασε έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Πάτρας.
Σε δηλώσεις που έκανε ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «αυτό το έγκλημα δεν ξεχνιέται και σήμερα είμαστε εδώ για να φωνάξουμε ότι δεν θα το αφήσουμε να ξεχαστεί».
Ηράκλειο
Πλήθος πολιτών συγκεντρώθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου, συμμετέχοντας στο κάλεσμα διαμαρτυρίας του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών. Με σύνθημα «Δεν έχω οξυγόνο», οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν να αποδοθούν οι ευθύνες όπου και σε όποιον αυτές αναλογούν και να αποδοθεί δικαιοσύνη.
Στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας συμμετείχαν εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και φορέων, συνδικαλιστικές οργανώσεις, σωματεία, σύλλογοι και συλλογικότητες, φοιτητές και μαθητές, όπως και απλοί πολίτες, που δήλωσαν ότι «τα θύματα των Τεμπών δεν πρέπει να ξεχαστούν» και πως «απαίτηση της κοινωνίας είναι να λάμψει η αλήθεια και να δικαιωθεί η μνήμη τους».
Κρατώντας πανό στα χέρια, πολίτες όλων των ηλικιών, εξέφρασαν την στήριξή τους στις οικογένειες των θυμάτων, επισημαίνοντας ότι «δεν θα ανεχθούν τη συγκάλυψη ή οποιαδήποτε προσπάθεια να μην αναδειχθούν όλες οι παράμετροι αυτής της τραγωδίας».
Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους στην πλατεία Ελευθερίας, ο οποίος μάλιστα κάλεσε τους συμμετέχοντες να τηρήσουν για τα θύματα ενός λεπτού σιγή, ήταν ο ειδικός πραγματογνώμονας για θέματα πυρκαγιάς και τεχνικός σύμβουλος του Συλλόγου Θυμάτων Τεμπών Βασίλης Κοκοτσάκης,
ο οποίος στο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων, τόνισε πως «καθόλη τη διάρκεια των ερευνών, κάθε φορά που μεγάλωναν οι δυσκολίες, πάντα υπήρχε μια χαραμάδα ελπίδας που μας την έδιναν τα ίδια τα παιδιά» και πώς «η αλήθεια έχει πάντα τρόπο να εμφανίζεται».
Χανιά-Ρέθυμνο
Χιλιάδες πολίτες απαίτησαν απαντήσεις για την τραγωδία των Τεμπών, συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά.
Φορείς συλλογικότητες, φοιτητές, οργανώσεις, απλοί πολίτες όχι μόνο από την πόλη αλλά και άλλους δήμους και χωριά των Χανίων, απαίτησαν με τη συμμετοχή και την παρουσία τους πλήρη διαλεύκανση των αιτιών που οδήγησαν στην τραγωδία.
Οι πάνω από 5.000 συμμετέχοντες με συνθήματα πανό και πλακάτ όπου ανέγραφαν ονόματα θυμάτων της τραγωδίας, ζήτησαν δικαιοσύνη για τα θύματα και τιςς οικογένειές τους.
«Δικαιοσύνη» και «αλήθεια» οι λέξεις που κυριάρχησαν και κατά τη διάρκεια της πορείας που ακολούθησε το συλλαλητήριο περνώντας μπροστά από το δημαρχιακό μέγαρο. Οι διαδηλωτές απαίτησαν επίσης να μην υπάρξει καμία εμπλοκή της πολιτικής εξουσίας και οι έρευνες να είναι ανενόχλητες. «Δεν υπάρχει άλλο οξυγόνο ούτε υπομονή για εγκληματική αδιαφορία, ούτε όμως μέλλον για τη χώρα όταν ένοχοι κυκλοφορούν ελεύθεροι χωρίς τιμωρία», ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πολίτες και νέα παιδιά.
Συγκέντρωση και πορεία για τα Τέμπη πραγματοποιήθηκε και στο Ρέθυμνο με τη συγκέντρωση χιλιάδων πολιτών στην Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη.
Βόλος
Πολίτες από όλες τις περιοχές του Βόλου συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι έξω από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και κατέκλυσαν την παραλία της πρωτεύουσας της Μαγνησίας, απαιτώντας να κινηθεί με γρήγορους ρυθμούς η Δικαιοσύνη και να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό δεκάδων άλλων επιβατών.
Μεταξύ των αιτημάτων, όπως ανέφεραν οι διοργανωτές, ήταν να μην υπάρξει συγκάλυψη στα αίτια που προκάλεσαν τη σιδηροδρομική τραγωδία, ενώ παρουσία είχαν δεκάδες φορείς, σύλλογοι, σωματεία και συλλογικότητες από όλη τη Μαγνησία.
Της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας προηγήθηκαν και ακολούθησαν πορείες στο κέντρο του Βόλου.
Λάρισα
Μαζική είναι η παρουσία των πολιτών της Λάρισας, στη συγκέντρωση στην κεντρική Πλατεία της πόλης. Στην συγκέντρωση συμμετείχαν δεκάδες φορείς της πόλης, όπως και σωματεία. Κεντρικό σύνθημα της διαμαρτυρίας είναι η φράση «Δεν έχω οξυγόνο», όπως και σε όλες τις άλλες πόλεις.
Ιωάννινα
Πλήθος κόσμου, πολίτες, κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, φοιτητές, μαθητές οικογένειες με παιδιά, συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων και στη συνέχεια έκαναν πορεία διαμαρτυρίας έως τη λίμνη.
Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και στις άλλες πόλεις της Ηπείρου.