Επισήμως ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού είναι η 6η Απριλίου – τον Ιούλιο του 2022 ψηφίστηκε το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, όμως μόλις στις 14 Ιανουαρίου 2025 εκδόθηκε το προεδρικό διάταγμα.
«Γίνονταν άτυπα εκδηλώσεις μνήμης, είναι ένα μνημόσυνο, μέρα μνήμης για την τιμή των προγόνων μας που σφαγιάστηκαν, εκδιώχθηκαν από τις προγονικές τους εστίες» είπε μιλώντας στην εκπομπή «Περίμετρος» της ΕΡΤ3 ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων Αριστείδης Χρυσόπουλος.
Η 6η Απριλίου του 1914 έχει καταγραφεί στη συλλογική μνήμη ως το «Μαύρο Πάσχα» της Ανατολικής Θράκης –ένα γεγονός λίγο-πολύ αποσιωπημένο σήμερα–, πάντα με την αιματηρή σφραγίδα των Νεότουρκων και των τριών πασάδων.
«Από φέτος λοιπόν θα υπάρχει η επίσημη ημέρα μνήμης και φέτος για πρώτη χρονιά θα τιμηθεί ανά την Ελλάδα» σημείωσε ο Αριστείδης Χρυσόπουλος.
Τον Απρίλιο του 2023 η η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) και η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος υπέγραψαν Σύμφωνο Συνεργασίας και Αδελφοποίησης, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλη έκταση στο χώρο του προσφυγικού ελληνισμού της καθ’ ημάς Ανατολής.
«Έχουμε έναν νέο στόχο, την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής, δηλαδή και Θράκες, Πόντιοι, Μικρασιάτες και Καππαδόκες, όλοι οι Έλληνες που ήταν εξ ανατολής να διεκδικήσουμε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων από τους Τούρκους. Είναι το επόμενο βήμα που και οι τρεις ομοσπονδίες με τη βοήθεια όλων των φορέων που μπορούν να συμβάλλουν σε αυτό», κατέληξε ο Αριστείδης Χρυσόπουλος.
Το Μαύρο Πάσχα των Θρακών
Το 1906 ξεκίνησε η Γενοκτονία του θρακικού ελληνισμού, η οποία μάλιστα προηγήθηκε χρονικά της Γενοκτονίας των Ποντίων αλλά και των υπόλοιπων Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής.
Οι νεκροί και αγνοούμενοι Ανατολικοθρακιώτες υπολογίζονται σε περίπου 450.000 την περίοδο 1906-1924. Άλλοι 200.0000 ξεριζώθηκαν και μετοίκησαν κυρίως στη Μακεδονία και τη Θράκη. Υπήρξαν εξισλαμισμοί, διωγμοί, καταστροφές και αναγκαστικές επιστρατεύσεις στα αμελέ ταμπουρού των ανδρών από 18 έως 45 ετών, με στόχο να διαλυθούν οι οικογένειες.
Στις 6 Απριλίου 1914, ανήμερα Πάσχα, δόθηκε εντολή από τους Νεότουρκους να ξεκινήσει η κύρια φάση του σχεδίου.
Ήταν δραματικές οι σκηνές στα λιμάνια της Ραιδεστού και της Ηράκλειας όπου μαζεύτηκαν περίπου 40.000-50.000 άνθρωποι.
Επρόκειτο ξεκάθαρα για σχέδιο, το οποίο μόλις οι Νεότουρκοι είδαν ότι λειτούργησε το εφάρμοσαν στη συνέχεια στους Έλληνες του Πόντου και λίγο αργότερα σε όλους τους Έλληνες της Μικράς Ασίας.