Σας περίσσεψε κοτόπουλο, βραστό ή ψητό, και σας φαίνεται βαρετό να το φάτε και δεύτερη μέρα; Λογικό. Γι’ αυτό είναι εδώ ο Σάββας Καρίπογλου, για να σας προτείνει μια συνταγή κατάλληλη για όσους δεν τρώνε γλουτένη (και αν αφαιρεθεί το τυρί, και για όσους δεν τρώνε λακτόζη), πλούσια σε πρωτεΐνη, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και βιταμίνες C & Β12.
Αντί για κοτόπουλο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα κεφτεδάκια που περίσσεψαν, ή απλώς (αν δεν θέλετε κρέας ή αν νηστεύετε) να προσθέσετε δύο επιπλέον κολοκυθάκια και ένα ματσάκι φρέσκο κρεμμύδι.
Αν πάλι θέλετε να την κάνετε με φύλλο, τότε αφαιρέστε το καλαμποκάλευρο από τη συνταγή.
ΥΛΙΚΑ
2 μπούτια κοτόπουλο |
3 μεγάλα κολοκυθάκια |
3 μέτρια πράσα |
1 φλ. μυζήθρα (300 γρ.) |
1 ματσάκι άνηθο |
1 ματσάκι μαϊντανό |
5 αυγά |
2 φλ. καλαμποκάλευρο |
⅓ φλ. σουσάμι |
½ φλ. ελαιόλαδο |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ξεψαχνίζουμε το μαγειρεμένο κοτόπουλο (βραστό ή ψητό).
- Τρίβουμε τα κολοκυθάκια και τα αλατίζουμε, ψιλοκόβουμε τα πράσα και τα μυρωδικά.
- Στύβουμε τα κολοκυθάκια από τα υγρά τους και προσθέτουμε όλα τα υλικά μαζί.
- Στο ταψί ραντίζουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι, απλώνουμε το μίγμα και επαναλαμβάνουμε με ελαιόλαδο και σουσάμι στην κορυφή.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 75’ στις αντιστάσεις.
Συμβουλές
- Μπορούμε αντί μυζήθρας να βάλουμε οποιοδήποτε λευκό τυρί ή φέτα, με την προϋπόθεση να προσέξουμε το αλάτισμα στα κολοκυθάκια
- Μπορούμε να βάλουμε κι άλλα φρέσκα μυρωδικά της αρεσκείας μας, όπως δυόσμο, θυμάρι ή βασιλικό.
- Η πίτα συνοδεύεται εξαιρετικά με ξηρά ή ημίξηρα λευκά και ροζέ κρασιά. Αρωματικές ελληνικές ποικιλίες όπως Κυδωνίτσα ή Μοσχάτο Αλεξανδρείας (λευκά κρασιά) και Μοσχοφίλερο (ροζέ) είναι καλές επιλογές.
Σάββας Καρίπογλου