Με υψηλούς φόρους, δασμούς και κυρώσεις «σε ό,τι πουλάει η Ρωσία στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες» απείλησε τη Μόσχα ο Ντόναλντ Τραμπ, ζητώντας «τώρα» να υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία στον πόλεμο της Ουκρανίας.
«Ήρθε η ώρα ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ» έγραψε στο Truth Social, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης που του ανήκει, προσθέτοντας: «Δεν προσπαθώ να βλάψω τη Ρωσία. Αγαπώ τον ρωσικό λαό και πάντα είχα μια πολύ καλή σχέση με τον πρόεδρο Πούτιν».
Σημείωσε ωστόσο ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα πρέπει να προχωρήσει σε συμφωνία, ώστε «να μην καταστρέψει» τη χώρα του. «Νομίζω ότι η Ρωσία θα έχει μεγάλο πρόβλημα. Ρίξτε μια ματιά στην οικονομία τους, ρίξτε μια ματιά στον πληθωρισμό στη Ρωσία» είπε.
Και ενώ έχει καταγγείλει πολλάκις την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν για την αποστολή αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Κίεβο, τώρα ο Ντόναλντ Τραμπ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η βοήθεια να συνεχιστεί.
Επισήμανε δε ότι έχει έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ότι σύντομα αναμένεται να συναντήσει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Από τη μεριά της η Μόσχα, διά του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, ανέφερε: «Σε σχέση με την πλήρη έλλειψη διάθεσης του προηγούμενου ηγέτη του Λευκού Οίκου (Τζο Μπάιντεν), υπάρχει σήμερα περιθώριο διαπραγμάτευσης, αν και μικρό».
Ζελένσκι: Χρειάζονται τουλάχιστον 200.000 Ευρωπαίοι στρατιώτες
Στο μεταξύ, από το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ο πρόεδρος της Ουκρανίας υποστήριξε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 200.000 Ευρωπαίοι στρατιώτες ως εγγυητές στο μέτωπο, προκειμένου να επιτευχθεί οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία.
«Από τους Ευρωπαίους; (Χρειαζόμαστε) τουλάχιστον 200.000, αλλιώς δεν επαρκούν» είπε.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη διαθέσει 134 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων και των 50 δισ. για στρατιωτική βοήθεια, τόνισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Και προειδοποίησε ότι η Ρωσία απειλεί την ασφάλεια της Ένωσης, η οποία πρέπει να είναι… ετοιμοπόλεμη.
«Η Ρωσία αποτελεί υπαρξιακό κίνδυνο για την ασφάλειά μας σήμερα, αύριο και για όσο δεν επενδύουμε αρκετά στην άμυνά μας» υπογράμμισε η Κάγια Κάλας. Στο ίδιο μήκος και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας. «Για να επιβιώσει η Ευρώπη πρέπει να οπλιστεί. Δεν είναι θέμα επιλογής» είπε ο Ντόναλντ Τουσκ.
Από το Παρίσι, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία. Και τόνισαν ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι ισχυρή σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται.
«H Ευρώπη δεν πρέπει όχι μόνο να ξοδέψει περισσότερα για την άμυνα, αλλά πρέπει επίσης να αναπτύξει τα δικά της βιομηχανικά θεμέλια» είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Πάντως, ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να απειλεί ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από το ΝΑΤΟ αν τα κράτη-μέλη δεν αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ τους, με όλο και περισσότερους Ευρωπαίους ηγέτες να τονίζουν ότι ο ισχυρότερος τους σύμμαχος πρέπει να παραμείνει στη Συμμαχία.