Να αναγνωρίσουν την κουρδική γλώσσα και να αφαιρέσουν τη λέξη «αραβική» από την επίσημη ονομασία της Συρίας (Συριακή Αραβική Δημοκρατία), ζητά από νέες Αρχές ο διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), οι οποίες έχουν στη ραχοκοκαλιά τους Κούρδους μαχητές και την υποστήριξη των ΗΠΑ.
Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Al Arabiya/Al Hadath, ο Μαζλούμ Άμπντι έδωσε λεπτομέρειες από το διάλογό του με τον γενικό διοικητή της νέας συριακής διοίκησης Αχμέντ αλ Σαράα, λέγοντας: «Τον χαιρέτησα στα αραβικά. Και αυτός με τη σειρά του μου απάντησε στα κουρδικά».
Όπως τόνισε, οι δυνάμεις υπό την ηγεσία του δεν έχουν αποφασίσει να παραδώσουν όπλα ή να αυτοδιαλυθούν, αλλά θέλουν να ενταχθούν στον μελλοντικό συριακό στρατό. «Οποιοσδήποτε άλλος δρόμος εκτός από τη διαπραγμάτευση του θέματος θα οδηγήσει σε μεγάλα προβλήματα» προειδοποίησε.
Μιας και οι SDF δεν έλαβαν πρόσκληση στη συνάντηση στο υπουργείο Άμυνας για την ενσωμάτωση των φατριών, δήλωσε ότι οι όποιες αποφάσεις δεν τους αφορούν. Αντιτίθεται στην ιδέα να υπάρχουν δύο στρατοί στη Συρία και προτείνει τη συγκρότηση κοινής στρατιωτικής επιτροπής για τη μελέτη του θέματος της συγχώνευσης δυνάμεων.
«Η σχέση με τον νέο ηγέτη της κυβέρνησης Αχμέντ αλ Σαράα καθορίζεται από πράξεις και όχι από λόγια» υποστήριξε ο Μαζλούμ Άμπντι.
Για την Τουρκία είπε ότι θέλει να καταλάβει το Κομπάνι για να ενοποιήσει τις περιοχές ελέγχου της στη βορειοανατολική Συρία. «Θέλαμε να λύσουμε το πρόβλημα με την Τουρκία μέσω διαλόγου» δήλωσε και αρνήθηκε ότι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις εξαπέλυσαν οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της.
«Δεν επιδιώκουμε να επαναλάβουμε την εμπειρία της περιοχής του Κουρδιστάν του Ιράκ» πρόσθεσε, εξηγώντας ότι «το Σύνταγμα πρέπει να εγγυάται τα δικαιώματα των Κούρδων στη Συρία».
Ο Μαζλούμ Άμπντι τάχθηκε υπέρ της ενότητας του συριακού εδάφους, καθώς και υπέρ της παραμονής των αμερικανικών δυνάμεων. «Είναι σημαντική για τη σύγκλιση διαφορετικών απόψεων» είπε χαρακτηριστικά.
Μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου στη Συρία, το 2011, μεγάλες περιοχές στα βόρεια και στα ανατολικά της χώρας τέθηκαν υπό τον έλεγχο της αυτόνομης διοίκησης που ιδρύθηκε από τους Κούρδους. Αφότου αντιμετώπισαν τους τζιχαντιστές του ISIS, έχτισαν εκπαιδευτικά, κοινωνικά και στρατιωτικά ιδρύματα και προσπάθησαν να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους. Η προηγούμενη κυβέρνηση τους είχε κατηγορήσει ότι είχαν «αποσχιστικές» τάσεις.
Αντιπροσωπεία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων συναντήθηκε με τον επικεφαλής της νέας διοίκησης στη Δαμασκό στις 30 Δεκεμβρίου, στις πρώτες συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Επιπλέον, σε μια χειρονομία καλής θέλησης προς τη νέα Αρχή οι Κούρδοι της Συρίας ύψωσαν τη σημαία της ανεξαρτησίας που υιοθετήθηκε από τις φατρίες της αντιπολίτευσης, κίνηση που χαιρέτισε και η Ουάσινγκτον.
Ωστόσο, στη βόρεια Συρία οι Κούρδοι μαχητές δέχθηκαν επιθέσεις από συριακές φατρίες πιστές στην Άγκυρα, γεγονός που οδήγησε στην αποχώρησή τους από διάφορες περιοχές. Η Άγκυρα θεωρεί τις κουρδικές μονάδες προέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, το οποίο κατατάσσει στις «τρομοκρατικές οργανώσεις».