Με ένα τσουνάμι διαταγμάτων που… καταπίνει την εποχή Μπάιντεν ξεκίνησε η «χρυσή εποχή» Τραμπ στον Λευκό Οίκο, με στόχο το τέλος της «παρακμής των Ηνωμένων Πολιτειών». Σε μια επίδειξη ισχύος, ο 47ος πρόεδρος ανακήρυξε ως «ημέρα απελευθέρωσης» την ορκωμοσία του.
Κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα σύνορα με το Μεξικό, μαζικές απελάσεις μεταναστών, ανάκτηση της Διώρυγας του Παναμά, τέλος στις πράσινες πολιτικές και επίσημη μετονομασία του Κόλπου του Μεξικού σε Κόλπου της Αμερικής.
Ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να μην περιμένει να εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο για να αρχίσει να κυβερνά. Από ένα γραφείο στη σκηνή του Capital One Arena, του στεγασμένου σταδίου από το οποίο οι πιστοί του παρακολούθησαν τα εγκαίνια μέσω οθονών, υπέγραψε τα πρώτα του διατάγματα, μόλις έφτασε από το Καπιτώλιο. Το πλήθος τον περίμενε για ώρες και τον επευφημούσε κατά την άφιξή του με κραυγές και το «Μάχη, πάλεψε, πάλεψε», τα λόγια που είπε μετά από την απόπειρα δολοφονίας του.
Το πρώτο διάταγμα ήταν η κατάργηση 78 εκτελεστικών διαταγών του Τζο Μπάιντεν. Πάγωσε τις προσλήψεις υπαλλήλων. Κατήργησε την τηλεργασία για τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους. Ζήτησε από τις κυβερνητικές υπηρεσίες να εργαστούν για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Με το 6ο διάταγμα απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για τις εκπομπές ρύπων. Με το επόμενο ανακοίνωσε ότι αποκαθιστά την ελευθερία της έκφρασης και τερματίζει τη δίωξη των πολιτικών αντιπάλων.
Στη συνέχεια, ο Ντόναλντ Τραμπ πήγε στον Λευκό Οίκο για να υπογράψει ακόμα περισσότερα διατάγματα. Εκτός από αυτά που είχε προαναγγείλει, υπήρχε ένα για την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ένα άλλο για την απόσυρση της συμφωνίας του ΟΟΣΑ για τη θέσπιση ελάχιστου φόρου 15% στις πολυεθνικές, και ένα ακόμα με το οποίο η Κούβα ξαναμπαίνει στη μαύρη λίστα των χωρών που υποστηρίζουν την «τρομοκρατία».
Επίσης, διέταξε την αναστολή για 90 ημέρες της αμερικανικής αναπτυξιακής βοήθειας στο εξωτερικό. Δεν ακόμα είναι σαφές ποια προγράμματα, ποιες χώρες, ποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις και ποιους διεθνείς οργανισμούς μπορεί να πλήξει η απόφαση αυτή.
Κάνοντας πράξη μια ακόμα προεκλογική δέσμευση, απένειμε χάρη σε πάνω από 1.500 καταδικασθέντες για τη συμμετοχή τους στην επίθεση στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021, χαρακτηρίζοντάς τους για ακόμη μια φορά «ομήρους».
Επίσης, ακύρωσε εκτελεστικά διατάγματα που προωθούσαν τον πλουραλισμό, την ισότητα και τη συμπερίληψη (DEI – diversity, equality, inclusion) και προστάτευαν τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και των φυλετικών μειονοτήτων.
Εξαπολύθηκε η αντιμεταναστευτική επίθεση
Υπεσχημένη εδώ και πολύ καιρό, η ευρείας κλίμακας αντιμεταναστευτική επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ παίρνει πλέον μορφή: ο πρόεδρος κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα με το Μεξικό, διέταξε τον αμερικανικό στρατό να εγγυηθεί την ασφάλειά τους, και επιτέθηκε στο δικαίωμα του ασύλου και στο δικαίωμα του εδάφους (την αυτόματη απόκτηση της υπηκοότητας οποιουδήποτε παιδιού γεννιέται στη χώρα).
Ορισμένα από τα διατάγματα μοιάζουν να αντίκεινται προς το Σύνταγμα των ΗΠΑ, και είναι βέβαιο πως θα αμφισβητηθούν στις δικαστικές αίθουσες.
Με την κατάσταση έκτακτης, «όλες οι παράνομες είσοδοι θα σταματήσουν αμέσως και θα αρχίσουμε να απελαύνουμε εκατομμύρια ξένους εγκληματίες εκεί από όπου ήρθαν», ανέφερε στην ομιλία του αμέσως μετά την ορκωμοσία του.
«Θα στείλω το στρατό στα νότια σύνορα για να απωθήσει την καταστροφική εισβολή στη χώρα μας», πρόσθεσε.
Το δε διάταγμα που θέτει υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα του εδάφους – το χαρακτήρισε «γελοίο» απευθυνόμενος στον Τύπο στο Οβάλ Γραφείο– συμπεριλαμβάνεται στη 14η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος και είναι βέβαιο πως θα πυροδοτήσει δικαστική μάχη. «Θεωρώ πως έχουμε καλούς λόγους, αλλά μπορεί να έχετε δίκιο», απάντησε ο Ντόναλντ Τραμπ ερωτηθείς σχετικά.
Ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ λογαριάζει επίσης να ξαναρχίσει την ανέγερση του περίφημου τείχους του στα σύνορα με το Μεξικό και να επιτεθεί στο δικαίωμα του ασύλου, δήλωσε η Άννα Κέλι, νέα αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
«Θα υποδεχόμαστε πολλούς εργαζόμενους, αλλά πρέπει η μετανάστευση να είναι νόμιμη», ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό σημαίνει ότι επανέρχεται το δόγμα «παραμείνετε στο Μεξικό», χαρακτηριστικό μέτρο της πρώτης θητείας του. Η πολιτική αυτή ανάγκασε χιλιάδες αιτούντες άσυλο, κυρίως από την κεντρική Αμερική, να περιμένουν στην άλλη πλευρά των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού, όσο οι αιτήσεις τους εξετάζονταν από αρμόδια ειδικά μεταναστευτικά δικαστήρια.
Οι αποφάσεις του νέου Αμερικανού προέδρου έχουν άμεσες συνέπειες για χιλιάδες ανθρώπους. Χθες η εφαρμογή CBP One, που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση του προκατόχου του Τζο Μπάιντεν ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού για την υποβολή αιτήματος ασύλου προτού φθάσουν στις ΗΠΑ, σταμάτησε να λειτουργεί, πυροδοτώντας σκηνές απελπισίες στη μεξικανική πλευρά των συνόρων, όταν πολλοί διαπίστωσαν πως ακυρώθηκαν τα ραντεβού τους.
Η κυβέρνηση Τραμπ «αληθινά θα προσπαθήσει να μετακινήσει τα όρια» και να δει αν τα μέτρα της «θα επιζήσουν στα δικαστήρια», προέβλεψε ο Κρις Ραμόν της ΜΚΟ UnidosUS, θυμίζοντας πως η ανάπτυξη του στρατού επίσης αντίκειται στην κείμενη νομοθεσία.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποιούσε εξαιρετικά σκληρή ρητορική κατά των μεταναστών που «δηλητηριάζουν το αίμα» της χώρας. Διατεινόταν πως η παράτυπη μετανάστευση προκάλεσε κύμα εγκληματικότητας στις ΗΠΑ, παρότι ο ισχυρισμός καταρρίπτεται απλώς και μόνο με μια ματιά στις επίσημες στατιστικές.
Ακόμη χθες, ανακοίνωσε πως χαρακτηρίζει τα καρτέλ των ναρκωτικών «ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις», υποσχόμενος να «εξαλείψει την παρουσία όλων των ξένων συμμοριών και εγκληματικών κυκλωμάτων» στις ΗΠΑ. Η κυβέρνησή του εννοεί να εφαρμόζεται η θανατική ποινή και για τους αλλοδαπούς που καταδικάζονται για φόνους ή άλλα ειδεχθή εγκλήματα.