Τα 44 χρόνια παρουσίας του στα ελληνικά δρώμενα της Νότιας Αυστραλίας γιόρτασε το περασμένο σαββατοκύριακο το Ελληνικό Φεστιβάλ Semaphore, μετατρέποντας την ομώνυμη ακτή σε μια μεγάλη σκηνή για τον ελληνικό και τον ποντιακό πολιτισμό, τον οποίο παρουσίασε με τον καλύτερο τρόπο η Ποντιακή Αδελφότητα της περιοχής.
Το φεστιβάλ διοργανώθηκε από την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Γέννησης του Χριστού Αδελαΐδας και περιχώρων (Greek Orthodox Community of the Nativity of Christ, Port Adelaide & Environs-PAGOC), με την υποστήριξη περισσότερων από 350 εθελοντών.
Το φετινό θέμα του φεστιβάλ ήταν «Όλοι Μαζί», ένα μήνυμα καλωσορίσματος με το οποίο η ελληνική και ποντιακή κοινότητα της Νότιας Αυστραλίας γιόρτασαν τον πλούτο του ελληνικού πολιτισμού.
Δεκάδες χιλιάδες θεατές κατέκλυσαν την ακτή του Semaphore μεταξύ άλλων και για τους διαγωνισμούς σπασίματος πιάτων, κατανάλωσης… λουκουμάδων και γύρου, ενώ απόλαυσαν αυθεντική ελληνική κουζίνα με αρνί κοντοσούβλι, σπανακόπιτα, τυρόπιτα κ.ά., με κάθε πιάτο να παρασκευάζεται με αγάπη από τους εθελοντές, και βάσει κληρονομημένων συνταγών και τεχνικών.
Η κοινότητα που έδινε πάντα ό,τι έχει στην Αυστραλία
Κατά την τελετή έναρξης του Σαββάτου, ο βουλευτής και πρωθυπουργός της Νότιας Αυστραλίας Peter Malinausaks καλωσόρισε τον κόσμο, εκφράζοντας την εκτίμησή του προς την Ορθόδοξη Κοινότητα και όλους τους εθελοντές που βοήθησαν στην υλοποίηση του φεστιβάλ.
«Αυτή η κοινότητα, η ελληνική κοινότητα έδινε πάντα ό,τι έχει στην Αυστραλία. Οι Έλληνες μετανάστες μπόρεσαν να εκπροσωπήσουν και να εξυψώσουν το κράτος μας σχεδόν σε κάθε πτυχή…» είπε χαρακτηριστικά.
«Σήμερα, σε αυτό το φεστιβάλ γιορτάζουμε τα χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινότητας που πιστεύω ότι είναι τα πιο πολύτιμα –η ζεστασιά και η γενναιοδωρία σας–, καθώς εξακολουθείτε, εδώ και 44 χρόνια, να μοιράζεστε τον ελληνικό πολιτισμό σας με κάθε Νοτιοαυστραλό».
Η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Νότια Αυστραλία δρ Αλεξάνδρα Θεοδωροπούλου εξέφρασε τη χαρά και την περηφάνια της για την παρουσία αυτής της «μικρής Ελλάδας στην καρδιά της Νότιας Αυστραλίας, σε αυτό το όμορφο μέρος ακριβώς δίπλα στη θάλασσα» και ενθάρρυνε όλους τους παρευρισκόμενους να χορέψουν και να φάνε «όπως κάνουμε εμείς στην Ελλάδα» και να είναι φιλόξενοι «όπως οι Έλληνες στη Νότια Αυστραλία».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της PAGOC Γιάννης Δουβαρτζίδης σημείωσε ότι «στην Αυστραλία, και ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα της, έχουμε την ευλογία να βρισκόμαστε στην πιο πολυπολιτισμική κοινότητα του κόσμου. Αυτό επέτρεψε στους προπάτορές μας που ήρθαν εδώ, με σκληρή δουλειά, να ευημερήσουν. Αλλά το έκαναν αυτό έχοντας πάντα την ικανότητα να διατηρούν την πίστη, τον πολιτισμό και τα έθιμά τους, δεν τους αφαιρέθηκε ποτέ».
Εντυπωσίασαν τα τμήματα της Ποντιακής Αδελφότητας
Το φεστιβάλ φιλοξένησε παραστάσεις από διάφορα χορευτικά συγκροτήματα, μεταξύ των οποίων και η Ποντιακή Αδελφότητα Νοτίου Αυστραλίας, με τμήματα διαφόρων ηλικιών, τα οποία παρουσίασαν με τον καλύτερο τρόπο αναλλοίωτη την ποντιακή παράδοση κάτω από τον ζεστό αυστραλιανό ήλιο, ενώ πρόσφεραν στους θεατές μια σύνδεση με τον πλούτο της ποντιακής κουλτούρας και κληρονομιάς.
Μέσω του χορού, της μουσικής, του φαγητού, αλλά και της χριστιανικής πίστης, το φεστιβάλ προέβαλε για μια ακόμη χρονιά τις αγαπημένες ελληνικές παραδόσεις και την κληρονομιά που πέρασαν από γενιά σε γενιά οι ομογενείς, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα γεμάτη κέφι που ένωσε τους παρευρισκόμενους σε μια χαρούμενη πολιτιστική γιορτή.