Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών επικύρωσε τον ομοσπονδιακό νόμο για την υποχρεωτική πώληση του TikTok ή την απαγόρευσή του στις ΗΠΑ από την Κυριακή, για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Οι εννέα δικαστές έκριναν ομόφωνα ότι η νομοθεσία δεν παραβιάζει την Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος, η οποία εγγυάται την ελευθερία του λόγου. Αυτή ήταν και η υπερασπιστική γραμμή της ByteDance, μητρικής εταιρείας του TikTok, στην προσφυγή της κατά του νόμου.
O Ντόναλντ Τραμπ πάντως έσπευσε να προαναγγείλει ότι η τελική απόφαση είναι δική του λέγοντας: «Θα δείτε τι θα κάνω».
Τον Απρίλιο το Κογκρέσο είχε εγκρίνει με μεγάλη πλειοψηφία νόμο που επέβαλε στη μητρική εταιρεία του ByteDance να πουλήσει τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ πριν από τις 19 Ιανουαρίου, διαφορετικά η εφαρμογή θα απαγορευθεί. Στόχος, σύμφωνα με τις αμερικανικές Αρχές, είναι να αποτραπούν κίνδυνοι κατασκοπείας και χειραγώγησης από τις κινεζικές Αρχές των χρηστών του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης – στις ΗΠΑ έχει 170 εκατ. χρήστες.
Το TikTok, το οποίο έχει αρνηθεί πολλές φορές ότι διαβιβάζει πληροφορίες στην κινεζική κυβέρνηση, προσέφυγε τότε στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η προσφυγή ωστόσο απορρίφθηκε.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε ζητήσει την αναστολή του νόμου, ενώ και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειάς είχε δηλώσει: «Θα εφαρμόσουμε μέτρα για να μην πέσει σκοτάδι στο TikTok».
Στο μεταξύ, τις προηγούμενες ημέρες, η κινεζική πλατφόρμα χαρακτήρισε ως «καθαρή μυθοπλασία» τις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ θα μπορούσε να αγοράσει τις αμερικανικές υπηρεσίες του κοινωνικού δικτύου.