Ο Αμερικανός σκηνοθέτης, συγγραφέας και ζωγράφος Ντέιβιντ Λιντς, υποψήφιος για Όσκαρ για τις ταινίες Ο άνθρωπος ελέφαντας (1980), Μπλε βελούδο (1988) και Μαλχόλαντ Ντράιβ (2001), απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 78 ετών.
Ο Ντέιβιντ Λιντς ήταν επίσης συνδημιουργός της τηλεοπτικής σειράς «Twin Peaks», που αποτέλεσε πολιτιστικό φαινόμενο στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
«Με μεγάλη μας λύπη, ως οικογένεια, ανακοινώνουμε το θάνατο του ανθρώπου και καλλιτέχνη, του Ντέιβιντ Λιντς» ανέφερε η ανακοίνωση στη σελίδα του σκηνοθέτη στο Facebook. «Υπάρχει μια μεγάλη τρύπα στον κόσμο τώρα που δεν είναι πια μαζί μας. Αλλά, όπως θα έλεγε ο ίδιος, “να κοιτάς το ντόνατ, όχι την τρύπα”».
Ο Ντέιβιντ Λιντς γεννήθηκε στη Μοντάνα το 1946 και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του κινηματογράφου. Μεταξύ 1977-2006 γύρισε δέκα ταινίες μεγάλου μήκους, ξεκινώντας από την ασπρόμαυρη σουρεαλιστική Erasehead, την οποία χρηματοδότησε κάνοντας παράλληλα διάφορες δουλειές.
Το 1990 τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ Καννών για την ταινία Ατίθαση καρδιά.
Ο Άνθρωπος ελέφαντας υπήρξε ένα από τα αριστουργήματά του. Αν και η επόμενη ταινία του, το Ντιουν (1984), μια επική ιστορία επιστημονικής φαντασίας, ήταν παταγώδης αποτυχία, επανήλθε δύο χρόνια αργότερα με το Μπλε βελούδο, που επικεντρώνεται στον μυστηριώδη υπόκοσμο μιας κωμόπολης της Βόρειας Καρολίνας. Η ταινία αυτή θεωρείται από ορισμένους κριτικούς ως το αριστούργημά του και η καλύτερη της δεκαετίας.
Το 1990 σκηνοθέτησε τη σειρά «Twin Peaks», που έφερε επανάσταση στην τηλεόραση και μετέτρεψε σε «ντετέκτιβ» εκατομμύρια τηλεθεατές οι οποίοι γοητεύτηκαν από τις μυστηριώδεις υποθέσεις· είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, επέστρεψε με το «Twin Peaks: The Return».
Είχε προταθεί πολλές φορές για Όσκαρ σκηνοθεσίας και το 2019 τιμήθηκε τελικά με το χρυσό αγαλματίδιο για το σύνολο του έργου του. Στη Γαλλία κέρδισε το βραβείο Σεζάρ καλύτερης ξένης ταινίας για το Μαλχόλαντ Ντράιβ που το 2016 ανακηρύχθηκε η καλύτερη ταινία του 21ου αιώνα σε δημοσκόπηση του BBC, με τη συμμετοχή 177 κριτικών από όλο τον κόσμο.
Ο Λιντς είχε παντρευτεί τέσσερις φορές και απέκτησε τέσσερα παιδιά.