Μια επιτυχία που αφήνει ως παρακαταθήκη ο Τζο Μπάιντεν μετά από 15 μήνες εχθροπραξιών, ή μια επιτυχία του Ντόναλντ Τραμπ προτού ακόμα επιστρέψει στο Οβάλ Γραφείο; Η αλήθεια για τη συμφωνία εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας μάλλον βρίσκεται κάπου στη μέση. Είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας που όμως φάνηκε ότι είχε ως άτυπη προθεσμία την αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία των ΗΠΑ – ο νέος πρόεδρος θα ορκιστεί τη Δευτέρα.
Σε δηλώσεις του ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι συνεργάστηκε με τον διάδοχό του. «Θα ήθελα επίσης να σημειώσω ότι αυτή η συμφωνία επιτεύχθηκε από τη δική μου κυβέρνηση, αλλά οι όροι της θα εφαρμοστούν στο σύνολό τους από την επόμενη κυβέρνηση. Τις τελευταίες ημέρες, η ομάδα μου και η ομάδα του Τραμπ μιλούσαν σαν μια ομάδα», εξήγησε.
Κατά την πρώτη φάση, η οποία θα διαρκέσει 42 ημέρες, θα γίνει η απελευθέρωση των ομήρων που παραμένουν στα χέρια της Χαμάς. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, η συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή την Κυριακή.
«Η Χαμάς θα απελευθερώσει 33 Ισραηλινούς αιχμαλώτους, μεταξύ των οποίων γυναίκες (…) παιδιά, ηλικιωμένους, ασθενείς και τραυματίες, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση πολλών κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές. Οι λεπτομέρειες της δεύτερης και της τρίτης φάσης θα οριστικοποιηθούν κατά τη διάρκεια της πρώτης» διευκρίνισε ο Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν Αλ Θάνι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από την Ντόχα.
Το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ θα παρακολουθούν την εφαρμογή της συμφωνίας μέσω ενός μηχανισμού που θα εδρεύει στο Κάιρο, πρόσθεσε. Στο μηχανισμό αυτόν θα μετέχει μια ομάδα αποτελούμενη από εκπροσώπους και των τριών χωρών που μεσολάβησαν ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.
Από το Κάιρο, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι χαιρέτισε τη συμφωνία, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, και τόνισε ότι πλέον είναι σημαντικό να παραδοθεί γρήγορα ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
Όπως μετέδωσαν τα κρατικά αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγή των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας, είναι σε εξέλιξη ένας συντονισμός ενεργειών για να «ανοίξει το παλαιστινιακό πέρασμα της Ράφας προκειμένου να καταστεί δυνατή η είσοδος της διεθνούς (ανθρωπιστικής) βοήθειας».
Το μεθοριακό σημείο διέλευσης είναι κλειστό από τον Μάιο, οπότε ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε τη ζώνη αυτή και έκλεισε την παλαιστινιακή πλευρά. Η Αίγυπτος έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θα αναγνωρίσει μόνο την εξουσία των Παλαιστινίων επί του περάσματος.
Το Al-Qahera News μετέδωσε ότι κατά την πρώτη φάση της συμφωνίας θα υπάρξει ακόμα προσωρινή διακοπή των εχθροπραξιών, αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από κατοικημένες περιοχές και προς τα σύνορα της Γάζας, και προσωρινή διακοπή των υπερπτήσεων από ισραηλινά πολεμικά και αναγνωριστικά αεροσκάφη επί 10 ώρες την ημέρα.
Το Ισραήλ θα μειώσει σταδιακά τις δυνάμεις του στο διάδρομο της Φιλαδέλφειας στα σύνορα με την Αίγυπτο, με τις δυνάμεις να ολοκληρώνουν την αποχώρησή τους το αργότερο την 50ή ημέρα, αναφέρει αντίγραφο της συμφωνίας που περιήλθε σε γνώση του Reuters.
Ο διάδρομος –που είναι υπό ισραηλινό έλεγχο από τον περασμένο Μάιο– ήταν ένα εμπόδιο στις προηγούμενες προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας, με την Αίγυπτο να απαιτεί από το Ισραήλ την αποχώρησή του.