Ο ξεριζωμός του ελληνισμού από τις εστίες στον Πόντο ήταν βίαιος, είτε με το μαχαίρι της Γενοκτονίας είτε με τη Συνθήκη της Λοζάνης που προέβλεπε την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών. Ωστόσο, ένα από τα ποντιακά έθιμα είναι βαθιά ριζωμένο, τόσο πολύ που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Παραμονή Πρωτοχρονιάς η 13η Ιανουαρίου με το Παλαιό Ημερολόγιο, και σε αρκετά χωριά του νομού Τραπεζούντας της σημερινής Τουρκίας αναβιώνει ακόμα το έθιμο του Καλαντάρ’ – Καλαντάρτ’ς είναι ο Ιανουάριος στην ποντιακή διάλεκτο.
Στο εθιμικό δρώμενο αργά το βράδυ άνδρες μεταμφιεσμένοι σε γυναίκες, ή με προβιές, τοπικές ενδυμασίες και απαραιτήτως μουτζουρωμένα πρόσωπα και κουδούνια, βγαίνουν στους δρόμους για να μεταφέρουν το μήνυμα της λήξης του παλιού χρόνου και της έλευσης του νέου.
Μικροί και μεγάλοι επισκέπτονται με λύρες και γαβάλια τα σπίτια πόρτα-πόρτα. Μοιράζουν ευχές και ζητούν να γεμίσει με φαγώσιμα η τσάντα που κρατούν, για το γλέντι που θα ακολουθήσει, προσέχοντας να μην τους αναγνωρίσουν οι σπιτονοικοκύρηδες. Το στοιχείο της… ανωνυμίας είναι που τους κάνει και πιο τολμηρούς, γι’ αυτό δεν σταματάνε τα πειράγματα.
Καλαντάρης, Κουλουντούρης,
απουκά’ θελ’κά μουσκάρεα
απάν’ αγουρί παιδία,
γιά δέκα παράδες δώσ’ γιά πέντε παράδες,
γιά κολοκυθί φελία.
Αυτά τα κάλαντα ακούγονταν κάποτε. Σήμερα επικρατεί η τουρκική γλώσσα, με αντίστοιχα κάλαντα που λένε τα παιδιά, ώστε ο νέος χρόνος να μπει με το καλό και να είναι τυχερός.
Μάλιστα, στη Λιβερά της Ματσούκας, όπου και η πιο γνωστή αναβίωση, κάθε χρόνο πραγματοποιείται το «Φεστιβάλ Καλαντάρ’».
Ο Τούρκος εκπαιδευτικός και συγγραφέας Gültekin Yücesan, ο οποίος έχει κάνει μεγάλη λαογραφική έρευνα για το έθιμο του Καλαντάρ’, επιβεβαιώνει ότι είναι ελληνική παράδοση, τονίζοντας ωστόσο ότι έχει ατονήσει το θεατρικό μέρος με τους διάφορους ξεχωριστούς ρόλους, και έχει παραμείνει το δισάκι.*
Ο αυτοσχέδιος θίασος στον οποίο αναφέρεται είναι σε ευθεία σύνδεση με τους Μωμόγερους· πριν από μερικά χρόνια στη Λιβερά στις 13 Ιανουαρίου βρέθηκαν με αρχηγό τον Κώστα Αλεξανδρίδη οι «Μωμόγεροι», το Ελληνικό Σωματείο Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς.