Κάθε μέρα που περνάει, μετά την ανατροπή Άσαντ και την ανάληψη της εξουσίας από τους τζιχαντιστές τρομοκράτες της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, η Τουρκία «χώνεται όλο και πιο βαθιά» στη Συρία.
Στα κρίσιμα υπουργεία έχουν τοποθετηθεί άτομα που είχαν στενή σχέση με την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών και το τουρκικό κράτος, ο διοικητής της υπηρεσίας πληροφοριών είχε την ευθύνη των επαφών με τη ΜΙΤ, όσο λειτουργούσε η οιονεί κυβέρνηση του Ιντλίμπ, ενώ σε όλα τα υπουργεία υπάρχουν επιτροπές συμβούλων από την Άγκυρα.
Οι ταυτότητες και τα διαβατήρια θα εκδίδονται με «τεχνογνωσία» της Άγκυρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και οι σιδηρόδρομοι θα λειτουργούν με τεχνική υποστήριξη της Τουρκίας. Η αστυνομία και οι υπηρεσίες εσωτερικής ασφάλειας, καθώς και οι ένοπλες δυνάμεις αναδιοργανώνονται από Τούρκους αξιωματικούς. Ήδη, επειδή οι πλωτές μονάδες του πολεμικού ναυτικού της Συρίας βυθίστηκαν μετά από ισραηλινούς βομβαρδισμούς, η Τουρκία μετέφερε ταχύπλοα στην Ταρτούς, τα οποία έχουν αρχίσει αυτήν την εβδομάδα τις περιπολίες.
Στον τομέα της ενέργειας, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα η νέα κυβέρνηση της Δαμασκού, η Τουρκία παρέχει ήδη ηλεκτρικό ρεύμα και προσφέρεται να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων της Συρίας, δηλαδή αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, με αμοιβαίο όφελος. Αυτός είναι και ο δευτερεύον λόγος για τον οποίον η Τουρκία θέλει να διαλυθούν οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας, οι οποίες, μαζί με τις ΗΠΑ, εκμεταλλεύονται τις ενεργές πετρελαιοπηγές ανατολικά του Ευφράτη, που παράγουν παραπάνω από το 85% της συνολικής παραγωγής της Συρίας.
Μάλιστα, η Τουρκία έχει βάλει στη γενική εξίσωση και τον Λίβανο, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, προσφερόμενη να του παρέχει κάθε είδους βοήθεια σε όλους τους τομείς και να καλύψει τις άμεσες ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα, υπό την προϋπόθεση της παραχώρησης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου ΤΡΑΟ.
Με άλλα λόγια, η Τουρκία, επωφελούμενη της κατάστασης αδυναμίας αυτών των δύο χωρών, θέλει να εκμεταλλευθεί τη σουνιτική πλειοψηφία, να επικρατήσει πολιτικά η μουσουλμανική αδελφότητα και να επεκτείνει την επιρροή της, υλοποιώντας το νεοοθωμανικό όνειρο του Ερντογάν.
Τα σχέδια της Τουρκίας επεκτείνονται στην Ιορδανία και την Παλαιστίνη, σε επόμενη φάση στην Αίγυπτο και δεδομένου ότι ελέγχει την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη, έχει ως στόχο να μετατρέψει την ανατολική Μεσόγειο σε μια νεοοθωμανική μουσουλμανική λίμνη, στην οποία τον επικυρίαρχο ρόλο θα έχει η Άγκυρα και ο ίδιος ο Ερντογάν, ο οποίος είναι ο άτυπος ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Το Ισραήλ, που κινδυνεύει να βρεθεί στο μέσον αυτής της νεοοθωμανικής μουσουλμανικής λίμνης, ήδη έχει αντιδράσει με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, ενώ η Επιτροπή Nagel καλεί την κυβέρνηση του Ισραήλ να προετοιμαστεί για μια άμεση αντιπαράθεση με την Τουρκία.
Σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής αυτής για τον αμυντικό προϋπολογισμό και τη στρατηγική ασφαλείας, οι φιλοδοξίες της Τουρκίας να αποκαταστήσει την επιρροή της από την Oθωμανική εποχή θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξημένες εντάσεις με το Ισραήλ, πιθανώς δε και σε «θερμή» σύγκρουση.
Συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει ότι «η απειλή από τη Συρία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κάτι ακόμα πιο επικίνδυνο από την ιρανική απειλή», και προειδοποιεί ότι δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία ενδέχεται να λειτουργήσουν ως πληρεξούσιοι, τροφοδοτώντας την περιφερειακή αστάθεια.
Η επιτροπή προχωράει ακόμα και σε προτάσεις για την ενίσχυση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων με αεροσκάφη, πυραύλους, αντιπυραλυικά συστήματα και άλλα μέσα, για την αντιμετώπιση της νεοοθωμανικής τουρκικής απειλής.
Και στο σημείο αυτό τίθεται ένα κρίσιμο ερώτημα για την Ελλάδα. Είναι δυνατόν να υπάρχουν Έλληνες πολιτικοί και κρατικοί αξιωματούχοι που να πιστεύουν ότι η Τουρκία που έχει θέσει σε εφαρμογή το νεοοθωμανικό της σχέδιο, για επέκταση της επιρροής της στο τρίγωνο Τουρκία-Συρία-Λίβανος, σε βαθμό που να έχει κινητοποιήσει το Ισραήλ, θα είναι νεοθωμανική εκεί και θα έχει μια διαφορετική συμπεριφορά έναντι της Κύπρου και της Ελλάδας;
Δηλαδή η Τουρκία θα είναι νεοοθωμανική προς το Ισραήλ και θα είναι φιλική και μη νεοοθωμανική προς την Ελλάδα;
Για να το ξανασκεφθούν το θέμα, πριν να είναι πολύ αργά…