Την απόφαση να εξελίξουν τη μικρή ετήσια γιορτή που οργάνωναν για την υποδοχή της νέας χρονιάς στις εγκαταστάσεις τους, πήραν τα μέλη της Ένωσης Ποντίων Whittlesea «Παναγία Σουμελά» και φαίνεται ότι το αποτέλεσμα τους δικαίωσε – και με το παραπάνω.
Μετά από πρόταση ενός από τα μέλη να οργανώσουν ένα ημερήσιο πανηγύρι δίπλα στο κύμα, με πολλή ποντιακή μουσική, χορούς και φυσικά ποντιακά εδέσματα, ο ενθουσιασμός για τη νέα δράση άρχισε να εξαπλώνεται και φτάσαμε στην οργάνωση του 1ου Ποντιακού Φεστιβάλ «Ακροθάλασσα», το οποίο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην παραλία Rye Foreshore της Μελβούρνης.
Παρά την έντονη ζέστη, οι Πόντιοι και μη που παρευρέθηκαν, διασκέδασαν και χόρεψαν σκοπούς της πατρίδας, αποδεικνύοντας ότι ο Πόντος είναι ζωντανός, ακόμη και στην άλλη άκρη του κόσμου.
Ενεργοί νέοι στην ποντιακή κουλτούρα
Η καλλιτέχνις και σχεδιάστρια Όλγα Αντωνιάδη, υπεύθυνη για την προβολή της εκδήλωσης, μίλησε στην ομογενειακή εφημερίδα Εθνικός Κήρυκας για το κίνητρό της να υποστηρίξει την εκδήλωση.
«Οι γονείς μου συμμετείχαν ενεργά στην κοινότητα από τότε που ήρθαν στην Αυστραλία, και πρέπει να φροντίσω ώστε αυτό να συνεχιστεί», είπε, συμπληρώνοντας ότι η μητέρα της δίδασκε χορούς.
«Δεν έχουμε πλέον τις περιοχές μας στον Πόντο, επομένως είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς ως Πόντιους να διατηρήσουμε τις παραδόσεις μας όπου κι αν βρισκόμαστε. Αν δεν το κάνουμε εμείς, κανείς άλλος δεν θα το κάνει».
Πέρυσι επισκέφτηκε την Κωνσταντινούπολη μαζί με τον σύντροφό της, Τζέικομπ, αλλά ονειρεύεται να ταξιδέψει στον τόπο καταγωγής της, την Τραπεζούντα. Ο Τζέικομπ, με καταγωγή από τη Φλώρινα, υποστηρίζει την Όλγα στην αποστολή της να κρατήσει ζωντανό τον ποντιακό πολιτισμό στην Αυστραλία. «Είναι ο πιο Πόντιος μη Πόντιος», αστειεύτηκε η Όλγα.
Η μητέρα του ήρθε κι αυτή να διασκεδάσει στο ποντιακό φεστιβάλ. «Είμαστε εδώ λόγω της χαράς που φέρνουν οι Πόντιοι, είναι τόσο ανοιχτόκαρδοι, ζεστοί και χαρούμενοι άνθρωποι», είπε, ενθουσιασμένη που γνώρισε τον ποντιακό πολιτισμό μέσω της σχέσης του γιου της με την Όλγα.
Στην εκδήλωση ήρθε για να στηρίξει τον φίλο του, τον 19χρονο Παναγιώτη Καζαντζίδη, ο νεαρός Σεθ Καραφέρης με καταγωγή από την Καρδίτσα.
«Λατρεύω τον Παναγιώτη. Είναι Πόντιος και ένας από τους καλύτερους ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Γι’ αυτό ήρθα σήμερα», είπε.
«Έχω αγνές, πλούσιες ποντιακές ρίζες και είμαι παθιασμένος με τον πολιτισμό μου» πήρε το λόγο ο Παναγιώτης. «Βοηθάω στην Ένωση και συμμετέχω στο χορευτικό της “Παναγίας Σουμελά”. Έχουμε μια πλούσια κουλτούρα και πρέπει να είμαστε περήφανοι για αυτό που είμαστε. Μπορεί να υπήρξε Γενοκτονία, αλλά αυτό μας έκανε πιο αποφασισμένους να διατηρήσουμε τον πολιτισμό μας», σημείωσε εμφατικά.
Η κυρία με τα τατουάζ
Αρκετοί παρευρισκόμενοι έχουν ποντιακά τατουάζ, ωστόσο κανένα δεν είναι πιο ορατό από αυτά της Νίκης Μπουσανίδου, η οποία μεγάλωσε σε ένα ποντιακό χωριό στην Καστοριά.
Στον έναν της βραχίονα δεσπόζει ο δικέφαλος αετός, κι από κάτω ένας χάρτης του Πόντου με τη φράση «Ο Πόντος ζει» στα ελληνικά. Στο άλλο χέρι, έχει ένα μεγάλο τατουάζ με τη μορφή της θεάς Αθηνάς.
«Καταγόμασταν από τον Άγιο Αντώνιο στην Εύξεινο Πόντο. Ο τόπος μας έχει πλέον τουρκικό όνομα, αλλά δεν έχει χάσει την ελληνική του ψυχή», είπε η Νίκη.
Κατά τις επισκέψεις της στα χώματα του Πόντου, Τούρκοι τής λένε ότι λυπούνται που έχασε το σπίτι της και κατηγορούν την πολιτική.
«Τους πιστεύω. Ο μέσος Τούρκος δεν είναι τόσο κακός όσο νομίζουμε», είπε, προσθέτοντας ότι ο πρώτος της σύζυγος ήταν Τούρκος, ο οποίος ζούσε στη γειτονιά της όταν εκείνη ήρθε στην Αυστραλία. Ερωτεύτηκε τη Νίκη παρά τα ελληνικά τατουάζ της και το πάθος της για τον Πόντο.
Φοράει κι ένα κολιέ με κέρματα που κουνιούνται καθώς χορεύει, δώρο από την πρώην πεθερά της. «Γεννηθήκαμε χορεύοντας και έχουμε φιλότιμο», είπε για τους Πόντιους.
«Κάποιοι Πόντιοι ντρέπονται επειδή οι Έλληνες σκάρωναν ποντιακά ανέκδοτα, αλλά εμείς δεν πρέπει να ντρεπόμαστε. Πρέπει να είμαστε περήφανοι που είμαστε Πόντιοι», σημειώνει χαρακτηριστικά.