Τα (ρωσικής προέλευσης) πιροσκί, γνωστά και αγαπητά πια σε όλο τον κόσμο, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ποντιακή κουζίνα. Τα φοβερά αυτά πιτάκια τα έφεραν οι Πόντιοι προερχόμενοι από τη Ρωσία, και παλιότερα ήταν κατεξοχήν εορταστική λιχουδιά, συνδεδεμένη με γενέθλια, γάμους αλλά και την Πρωτοχρονιά.
Μπορεί ο εορταστικός χαρακτήρας τους να έχει πλέον χαθεί, παραμένουν ωστόσο μια πολύ νόστιμη, υγιεινή και θρεπτική λύση για τη δουλειά, το σχολείο ή την εκδρομή.
Η ζύμη τους περιέχει μαγιά γι’ αυτό και είναι τόσο αφράτα, ενώ συνήθως γεμίζονται με κιμά, πουρέ πατάτας, τυρί, λαχανικά, αυγό, κρεμμύδια και τηγανίζονται σε άφθονο λάδι.
ΥΛΙΚΑ
1 φλ. χλιαρό νερό |
2 κ.γ. αλάτι |
½ κ.γ. ρίγανη |
1 φακελάκι μαγιά σκόνη |
4 φλ. αλεύρι |
4-5 βρασμένες πατάτες ψιλοκομμένες |
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα |
4-5 κ.γ. άνηθο |
καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Μέσα σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό. Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα μαλακό ζυμάρι.
- Το αφήνουμε στην άκρη 30’ για να φουσκώσει.
- Κατόπιν το χωρίζουμε σε μπαλάκια 100γρ. το καθένα και τα ανοίγουμε με τα δάχτυλα σε λεπτά φύλλα βάζοντας λίγο λάδι στα δάχτυλα μας.
- Μέσα σε λίγο καλαμποκέλαιο σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τις πατάτες και τον άνηθο. Κατόπιν προσθέτουμε 1 κ.γ. αλάτι και ρίγανη.
- Τοποθετούμε σε κάθε φύλλο λίγη γέμιση και διπλώνουμε. Τηγανίζουμε τα πιροσκί σε καυτό λάδι σε μέτρια φωτιά, γυρίζοντας τα πολλές φορές μέχρι να πάρουν χρυσοκαφέ χρώμα.