Πιστή στην παράδοση που έχει δημιουργήσει, η Μέριμνα Ποντίων Κυριών θα ανοίξει τον κύκλο των εκδηλώσεών της για το 2025 με την αναβίωση του κατανυκτικού εθίμου «Τ’ απεθαμενίων το λημόνεμα», το οποίο πραγματοποιείται την παραμονή των Φώτων.
Φέτος, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η εκδήλωση θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη της εκδότριας Δέσποινας Κυριακίδου.
Η αναβίωση του ποντιακού εθίμου θα γίνει τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου, στις 18:00, στο Μουσείο της ΜΠΚ «Κεντώντας τη μνήμη». Η εικαστικός Σοφία Αμπερίδου, εμπνεόμενη από αυτό, θα παρουσιάσει σε δικό της πρωτότυπο κείμενο το δρώμενο Η αμάραντη μνήμη μας – ένα μνημόσυνο για τις ανθρώπινες ψυχές που τόσο άδικα χάθηκαν στις πορείες θανάτου. Μαζί της θα συμπράξουν η χορεύτρια σύγχρονου και κλασικού χορού Μαρία Σαρηγιαννίδου και η ερμηνεύτρια Παναγιώτα Αμπερίδου.
~
Βιογραφικά στοιχεία
Η ζωγράφος-αγιογράφος Σοφία Αμπερίδου γεννήθηκε το 1964 στην Κατερίνη. Από το 1994 ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Ως ζωγράφος είναι αυτοδίδακτη και πραγματοποίησε ιδιωτικές σπουδές αγιογραφίας, διακόσμησης και χαρακτικής. Είναι πτυχιούχος ΕΑΠ τους τμήματος Ελληνικός Πολιτισμός και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στον τομέα Εφαρμοσμένη Θεολογία, της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ. Από το 2001 διδάσκει αγιογραφία σε Πολιτιστικά Κέντρα Δήμων και ναών. Είναι μέλος του ΕΕΤΕ και των εικαστικών συλλόγων ΣΚΕΤΒΕ, ΣΚΕΤΚΕ και ΣΕΚΠ. Πραγματοποίησε 16 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και μία στο Ντίσελντορφ. Συμμετείχε σε περισσότερες από 80 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2022 διοργάνωσε και επιμελήθηκε το διεθνές πρότζεκτ «Mail Art – Uprootingart22», σε συνδιοργάνωση με την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα της αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου. Εικονογράφησε δύο παραμύθια και έργα της κοσμούν εξώφυλλα βιβλίων. Το σημαντικότερο μέρος του εικαστικού έργου της αφορά την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου.
Η Μαρία Σαρηγιαννίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2000. Είναι απόφοιτος του ΣΑΕΚ Θέρμης της ειδικότητας Υποκριτική Τέχνη Θεάτρου-Κινηματογράφου και της ειδικότητας Εφαρμοσμένων Τεχνών Χορού. Είναι ιδρυτικό μέλος της χορευτικής ομάδας Vision Dance Project με έτος δημιουργίας το 2023. Συμμετείχε σε πλήθος σεμιναρίων χορού, ταινίες μικρού μήκους, video clip, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις. Το 2024 συμμετείχε στη χοροθεατρική παράσταση Across Time της ομάδας Die Wolke art group στο Επταπύργιο, η οποία συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα – Ένας Πολιτισμός». Από το 2024 σπουδάζει στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού Καφαντάρη.
Η Παναγιώτα Αμπερίδου γεννήθηκε στην Κατερίνη το 2001. Ασχολήθηκε με τη μουσική και ιδιαίτερα με την ποντιακή παράδοση από μικρή ηλικία συμμετέχοντας ως μέλος σε ποντιακούς συλλόγους της γενέτειράς της, ενώ παράλληλα διδάχθηκε αγγείο (είδος πνευστού μουσικού οργάνου) από καταξιωμένους καλλιτέχνες του χώρου. Αποφοίτησε από το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης λαμβάνοντας γνώση τόσο της ευρωπαϊκής όσο και της βυζαντινής μουσικής με ειδικότητα το ούτι. Είναι απόφοιτη ΙΕΚ με ειδικότητα Στέλεχος Εμπορίας, Διαφήμισης & Προώθησης (Marketing). Από το 2021 ζει και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα διδάχθηκε την ποντιακή διάλεκτο στο αντίστοιχο ενεργό τμήμα του συλλόγου.