Δεν πρόκειται για έναν… ειδυλλιακό υγρότοπο, αλλά για το αποτέλεσμα κακοτεχνιών σε ένα δημόσιο έργο που δεν έχει συντηρηθεί για περισσότερες από δύο δεκαετίες. Η τρίτη υπόγεια λίμνη στην εγκιβωτισμένη κοίτη του Κηφισού που εντόπισαν οι σπηλαιολόγοι, μετά από αυτές στη Χαλκηδόνα και στα ΚΤΕΛ Κηφισού, είναι μέχρι στιγμής η πιο μεγάλη, στη συμβολή του ποταμού με το ρέμα της Εσχατιάς στο ύψος του Περιστερίου.
«Δεν τίθεται θέμα στατικής επάρκειας στον Κηφισό» δηλώνει ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα στατικής επάρκειας στον Κηφισό και στην Εθνική Οδό κυρίως, που είναι πάνω από τον Κηφισό, αλλά σε κάθε περίπτωση όμως χρειάζεται ένας έλεγχος, ο οποίος θα πρέπει να γίνει από ειδικούς πολιτικούς μηχανικούς που θα εξακριβώσουν κατά πόσο υπάρχει φθορά στα τοιχώματα της εγκιβωτισμένης κοίτης».
Ανέφερε επίσης ότι «οι λίμνες είναι κάτι το συνηθισμένο σε πλακοσκεπείς αγωγούς ή σε εγκιβωτισμένα ποτάμια, δεδομένου ότι η διαβρωτική ενέργεια του νερού που ρέει πρώτα διαβρώνει τον πυθμένα. Βεβαίως, στα τοιχώματα του εγκιβωτισμένου ποταμιού δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση είναι. Από ό,τι φαίνεται δεν έχουν μεγάλο πρόβλημα, δηλαδή δεν έχουν διαβρώσεις».
Ηχηρό καμπανάκι από τους σπηλαιολόγους
Μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο σπηλαιολόγος Δημήτρης Θεοδοσόπουλος σχολίασε πως «η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή γιατί μιλάμε για το μεγαλύτερο ποτάμι του λεκανοπεδίου».
Όπως επεσήμανε, δεν είναι ένας απλός αγωγός αποχέτευσης, αλλά ποτάμι και η κατάσταση με την πάροδο του χρόνου επιδεινώνεται.
Δεν είναι κάτι που συνέβη τώρα, αλλά είναι σε εξέλιξη εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. «Το τεχνικό έργο έγινε πριν από 20 χρόνια και μετά αφέθηκε στη μοίρα του» σχολίασε, ενώ είπε πως σε μια απόσταση 7 χιλιομέτρων υπάρχουν μόνο δύο είσοδοι για να κατέβει κάποιος και να κάνει επιθεώρηση.
Τόνισε πως πρέπει να γίνουν άμεσα αυτοψίες από τους ειδικούς και να ακολουθήσουν επεμβάσεις αποκατάστασης, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος καθίζησης ή και κατάρρευσης του έργου.