Πρόσκληση υποβολής εργασιών απευθύνει το Ερευνητικό Κέντρο Bessarion1 του Πανεπιστημίου της Ιένας (Γερμανία), για την ημερίδα με θέμα «Η ελληνική κληρονομιά του Πόντου: Διεπιστημονικές προοπτικές» με την οποία επέλεξε να τιμήσει την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων, στις 19 Μαΐου 2025.
Στην ημερίδα καλούνται να συμμετάσχουν επιστήμονες από όλα τα πεδία των Ελληνικών Σπουδών.
Όπως διαβάζουμε στην πρόσκληση, με αφορμή τα 112 χρόνια ανάπτυξης της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς του Πόντου εκτός Μικράς Ασίας, στην ημερίδα θα συζητηθούν θέματα όπως η σημερινή κατάσταση της ποντιακής διαλέκτου και άλλων πολιτισμικών εκφράσεων του ποντιακού ελληνισμού στην Ελλάδα και σε άλλες περιοχές με σημαντικές κοινότητες της ποντιακής διασποράς (όπως η Γερμανία) αλλά και στον τόπο καταγωγής της, οι αλλαγές που έχουν συμβεί στην ποντιακή μουσική, κ.ά.
Αναλυτικά η πρόσκληση υποβολής εργασιών:
Από το 1922-23, η ελληνική κληρονομιά του Πόντου, μιας περιοχής που βρίσκεται κατά μήκος της νότιας ακτής της Μαύρης Θάλασσας στη σημερινή βορειοανατολική Τουρκία, διατηρείται κυρίως στην ποντιακή διασπορά στην Ελλάδα και σε διάφορα μέρη του κόσμου. Ταυτόχρονα, οι ρίζες της στην ίδια την περιοχή του Πόντου γίνονται όλο και πιο σπάνιες.
Το 2025 συμπληρώνονται 112 χρόνια ανάπτυξης της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς του Πόντου εκτός Μικράς Ασίας.
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική κληρονομιά του Πόντου εκτείνονται πέρα από τα γεγονότα του 1916 (διωγμός των Ελλήνων του Πόντου) έως το 1923 (ανταλλαγή πληθυσμών και Συνθήκη της Λοζάνης). Οι τελευταίες δεκαετίες έχουν παρουσιάσει σημαντικές προκλήσεις για την επιβίωση του ελληνικού πολιτισμού του Πόντου, ιδιαίτερα καθώς η ποντιακή ελληνική διάλεκτος τείνει να εξαφανιστεί. Η UNESCO και το Ethnologue2 κατατάσσουν τα ποντιακά ελληνικά ως απειλούμενη γλώσσα [«definitely endangered», για την ακρίβεια].
Το συνέδριο αυτό επιδιώκει να διερευνήσει τις συγχρονικές και διαχρονικές πτυχές της ποντιακής ελληνικής κληρονομιάς της Μικράς Ασίας. Στόχος μας είναι να συζητήσουμε, να αναλύσουμε και να συγκρίνουμε τα χαρακτηριστικά και την κατάσταση του ελληνικού πολιτισμού του Πόντου τόσο πριν όσο και μετά το 1923 από διεπιστημονική σκοπιά.
Θα συζητηθούν τα ακόλουθα ερωτήματα:
- Ποια είναι η γλωσσική κατάσταση των Ελλήνων του Πόντου στην Ελλάδα και σε άλλες περιοχές με σημαντικές κοινότητες της ποντιακής διασποράς, όπως η Γερμανία;
- Τι γνωρίζουμε για τη σημερινή κατάσταση της ποντιακής ελληνικής διαλέκτου και άλλων πολιτισμικών εκφράσεων του ποντιακού ελληνισμού στον τόπο καταγωγής της;
- Πώς διαμορφώθηκε η ιστορία του ποντιακού ελληνισμού στα 112 χρόνια ανάπτυξης της ποντιακής κληρονομιάς εκτός της περιοχής του Πόντου;
- Ποιες αλλαγές έχουν συμβεί στην ποντιακή μουσική;
- Ποιες πρόσθετες ερωτήσεις μπορούν να διατυπωθούν σχετικά με τις μελέτες εθνολογίας, ιστορίας, διασποράς και γενοκτονίας;
Δεδομένου του διεπιστημονικού χαρακτήρα αυτού του συνεδρίου, η πρόσκληση αφορά περιλήψεις –που δεν θα υπερβαίνουν τις 300 λέξεις (εξαιρουμένων των παραπομπών)– από όλα τα πεδία των Ελληνικών Σπουδών, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, της Γλωσσολογίας, της Εθνολογίας, της Μουσικολογίας, της Διασποράς και των Γενοκτονιών.
Οι περιλήψεις θα πρέπει να αποστέλλονται μέσω e-mail σε αρχεία Word και PDF στους διοργανωτές του συνεδρίου Isabella Greisinger ([email protected]), Thede Kahl ([email protected]) και Βασίλειο Σπυρόπουλο ([email protected]), μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2025.