Είναι η πτυχιακή εργασία του Βασίλη Μαυρομουστακίδη στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη. Είναι κομμάτια (τραγούδια και οργανικά) που παρουσιάστηκαν τον περασμένο Ιούνιο στο ρεσιτάλ του, στο δημοτικό θέατρο του Ελευθερίου-Κορδελιού «Μίκης Θεοδωράκης».
Πάνω απ’ όλα, όμως, είναι ένας φόρος τιμής στη σπουδαία Μέλπω Μερλιέ, που το 1930 κατέγραψε και διέσωσε μεγάλο μέρος του πλούτου της ποντιακής μουσικής, συνομιλώντας με πρόσφυγες που πάλευαν να ριζώσουν στην παλιά/νέα πατρίδα τους, ξεριζωμένοι από τα πατρογονικά χώματα.
Αυτά τα τραγούδια που αναρτήθηκαν τις τελευταίες μέρες στο YouTube (στο κανάλι Pontiakos Stihos / @pontianlyrics) είναι δουλεμένα από τον Β. Μαυρομουστακίδη με ιδιαίτερη αγάπη, και το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό. Όπως γράφει ο δημιουργός στο σημείωμα που συνοδεύει τα κομμάτια, «Σκοπός όλης αυτής της προσπάθειας δεν ήταν η μίμηση ή η στείρα επανεκτέλεση και ανακύκλωση των μελωδιών αυτών που καταγράφηκαν από την ερευνήτρια, αλλά η μεταφορά τους στο σήμερα, με όλες αυτές τις ανάγκες και τα βιώματα τα οποία υπάρχουν».
Μια νέα γεύση από «Σεράντα μήλα κόκκινα»
Και όπως διαβάζουμε στην πτυχιακή εργασία του (που εκπονήθηκε υπό την επίβλεψη του Γιάννη Τσανασίδη), στο κλείσιμο του προλόγου: «[…] με απόλυτο σεβασμό σε όλο αυτό το πολύτιμο αρχειακό υλικό, αλλά και στα πρόσωπα τα οποία το δημιούργησαν και το συντήρησαν, θεωρώ πως η εν λόγω εργασία σε όλο της το φάσμα (ταξινόμηση, ανάλυση, επανεκτέλεση) αποτελεί μια αξιόλογη προσπάθεια, της οποίας ο στόχος δεν είναι απλά και μόνο η εξυπηρέτηση κάποιων ακαδημαϊκών υποχρεώσεων ή πανεπιστημιακών σκοπών, άλλα η αναζωογόνηση και η προβολή ενός υλικού το οποίο μπορεί ακόμα και στις μέρες μας να ανθήσει και να αναδυθεί, προκειμένου να ανακαλύψουν και να κατανοήσουν περισσότεροι την υπόσταση και την αξία του».
Τα τραγούδια ερμηνεύουν η Μελίνα Χατζηκαμάνου, ο Βασίλης Τοπαλίδης, ο Χρήστος Ιωαννίδης, ο Στάθης Τσαϊρίδης, ο Χρήστος Ναβροζίδης, και τη λύρα του Βασίλη Μαυρομουστακίδη συνοδεύουν η Εβίνα Κουτσοκώστα (κανονάκι), ο Ιάκωβος Μωυσιάδης (πολίτικο λαούτο [λάφτα]), ο Γιάννης Παπαχατζάκης (στεριανό λαούτο), η Άννα-Μαρία Σινωπίδου (καβάλ’), η Έλλη Συρουχίδου (μπεντίρ, νταούλι) και ο Γιώργος Τσιατσούλης (κοντραμπάσο).
Ολόκληρη η λίστα των 12 κομματιών