Περισσότερες από 100 αφηγήσεις Ελλήνων της διασποράς στο Σίδνεϊ βρήκαν τη θέση που τους αξίζει στο Αρχείο Ελληνοαυστραλών, το οποίο διασώζει τη μεταναστευτική τους πορεία και ενσωματώνει την ιστορία τους στο ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο της Αυστραλίας.
Το Αρχείο είναι πλέον διαθέσιμο στο κοινό και διερευνά πώς οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες αντιμετώπισαν τις προκλήσεις της οικοδόμησης μιας νέας ζωής στην Αυστραλία.
Μέσα από προσωπικές συνεντεύξεις και περίπου 500 φωτογραφίες, καταγράφει πώς οι Έλληνες του Σίδνεϊ συνέβαλαν στην κοινωνική και πολιτιστική αναμόρφωση της πόλης και σφυρηλάτησαν τις δικές τους μοναδικές ταυτότητες.
Επιπλέον, παρουσιάζει πώς αυτοί οι άνθρωποι δημιούργησαν μια νέα κοινότητα σε μια μακρινή χώρα και πρόκοψαν ως ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, εργάτες εργοστασίων, αθλητές και νοικοκυρές με διακριτές εθνικές, οικογενειακές, αλλά και αυστραλιανές επιρροές.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο επικεφαλής του έργου, Γιώργος Κουβάρος, ευχαριστώντας τους συμμετέχοντες κατά την παρουσίαση του Αρχείου, «με το θάρρος σας να μοιραστείτε αυτές τις μνήμες, μας επιτρέψατε να κατανοήσουμε κάτι που συχνά απουσιάζει από τα ιστορικά βιβλία: πώς βιώνεται η μετανάστευση στην καθημερινότητα».
Το Αρχείο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, την Κρατική Βιβλιοθήκη της Νέας Νότιας Ουαλίας, την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της ΝΝΟ και το Αυστραλιανό Ερευνητικό Συμβούλιο και αποτελεί μια πλούσια συλλογή από δημόσια προσβάσιμες πρωτογενείς πηγές που τεκμηριώνουν αυτή την ακμάζουσα περίοδο στην ιστορία της ελληνικής κοινότητας του Σίδνεϊ.
Μνήμες χαρούμενες κι επώδυνες
Η Κάθι Καλλού, από τους βασικούς συντελεστές του πρότζεκτ, χαρακτήρισε την εμπειρία των συνεντεύξεων ως «απόλυτη χαρά και προνόμιο», τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της εμπιστοσύνης που της έδειξαν οι συμμετέχοντες.
«Νιώθω περήφανη που αυτοί οι άνθρωποι μοιράστηκαν μαζί μου τις ιστορίες τους, καθώς η αφήγηση είναι μια βαθιά προσωπική εμπειρία. Άνοιξαν την καρδιά και το σπίτι τους σε έναν άγνωστο», δήλωσε.
«Πολλοί από αυτούς δεν έχουν πει την ιστορία τους ούτε στα ίδια τους τα παιδιά, πόσο μάλλον σε μια ξένη» συμπλήρωσε.
Η οικογένεια Ονησφόρου υπήρξε μεγάλος δωρητής του Αρχείου, το οποίο φέρει το όνομα των Γρηγορίου και Σταυρινής Ονησφόρου, σε αναγνώριση της προσφοράς τους. Ο γιος τους, Θεόδωρος Ονησφόρου, αναφέρθηκε στην ανάγκη να διατηρηθούν οι ιστορίες των Ελλήνων του Σίδνεϊ. «Κατανοώ τον θάνατο και τον αποδέχομαι, αλλά αυτό που δεν μπορώ να δεχτώ είναι η εξαφάνιση. Αυτοί οι Έλληνες που μετανάστευσαν στην Αυστραλία σύντομα θα εκλείψουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο ιστότοπος του Αρχείου είναι μια συνεργασία μεταξύ της Κρατικής Βιβλιοθήκης της ΝΝΟ και του Πανεπιστημίου της ΝΝΟ και μπορείτε να τον επισκεφθείτε εδώ.