Σίγουρα είναι ακόμα νωρίς να μιλήσουμε για περισσεύματα, μια και μόλις προχθές άλλαξε ο χρόνος, αλλά το πράγμα αρχίζει να φαίνεται… Όλοι μάς έφεραν μελομακάρονα φέτος, βάλε κι αυτά που φτιάξαμε κι εμείς για το καλό, βάλε και το στόχο για δίαιτα «από Δευτέρα», τι θα γίνουν όλα αυτά τα υπέροχα γλυκά;
Εννοείται ότι δεν πετάμε τίποτα, οπότε η λύση είναι μία: Ανακύκλωση – και στο φαγητό!
Το να φτιάξουμε ένα νέο γλυκό από τα περισσεύματα μπορεί να μην συμβάλλει στην …απόφαση για δίαιτα, σίγουρα όμως μας δίνει κάτι νέο είτε αν έχουμε βαρεθεί να τρώμε μελομακάρονα (πόσα να φάμε πια;) είτε ως ένα διαφορετικό κέρασμα – για του Αγιαννιού π.χ.
Κι αν οι καριόκες δεν είναι του γούστου σας, μπορείτε να φτιάξετε κορμό ή νόστιμα ταχινοπιτάκια, όπως μας έδειξε ο Σάββας Καρίπογλου!
ΥΛΙΚΑ
400 γρ. μελομακάρονα, στραγγισμένα από τα πολλά σιρόπια (αν έχουν) |
60 γρ. μπισκότα πτι μπερ, αλεσμένα |
50 γρ. καρυδόψιχα, χοντροσπασμένη |
100 γρ. (περίπου ½ φλ.) λιωμένη μαργαρίνη ή βούτυρο αγελάδας |
30 γρ. (⅓ φλ.) κακάο |
500 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη (σε μπεν μαρί ή σε φούρνο μικροκυμάτων |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνουμε με τα χέρια μας όλα τα υλικά εκτός από τη σοκολάτα.
- Απλώνουμε στον πάγκο εργασίας μια λαδόκολλα ή μεμβράνη. Βάζουμε πάνω τη ζύμη για τις καριόκες και την πλάθουμε σε μακρόστενο σχήμα (σαν κορμό), τυλίγοντάς την με τη λαδόκολλα, και στρίβουμε τις άκρες της σαν καραμέλα.
- Συνεχίζουμε να δίνουμε σχήμα στη ζύμη ρολάροντάς την όπως είναι τυλιγμένη στον πάγκο.
- Βάζουμε τη ζύμη για τις καριόκες με μελομακάρονα στο ψυγείο για τουλάχιστον 60’, μέχρι να σφίξει καλά.
- Ξετυλίγουμε, κόβουμε στρογγυλές φέτες πάχους περίπου 0,5 εκ., και στη συνέχεια κόβουμε κάθε φέτα στη μέση.
- Βουτάμε τις καριόκες στη λιωμένη κουβερτούρα, τις αφήνουμε σε αντικολλητικό χαρτί μέχρι να στεγνώσουν και, αν θέλουμε, τις τυλίγουμε μία-μία με αλουμινόχαρτο.