Κάλαντα γύρω από μια τεράστια φωτιά. Σπάσιμο του ροδιού για καλή χρονιά. Μεταφορά της πέτρας στο εσωτερικό του σπιτιού για να είναι γερή η οικογένεια όλη τη νέα χρονιά.
Έθιμα που κρατούν ζωντανή την παράδοση και τη μεταφέρουν από γενιά σε γενιά στην Καβάλα. Προέλευσή τους η Ανατολική Θράκη από όπου τα έφεραν οι πρόσφυγες.
Τα έθιμα
Το σπάσιμο του ροδιού γίνεται την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μπροστά στην είσοδο του σπιτιού για καλή τύχη. Το ίδιο και η μεταφορά μιας πέτρας –συνήθως από το μικρότερο μέλος της οικογένειας– στο εσωτερικό του σπιτιού, για να είναι στέρεο το σπίτι και γερή ολόκληρη η οικογένεια τη νέα χρονιά.
Στην τοπική κοινότητα Μυρτοφύτου της δημοτικής ενότητας Ελευθερών του δήμου Παγγαίου, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς συνηθίζεται τα αγόρια που θα φύγουν στρατιώτες μέσα στη νέα χρονιά να συγκεντρώνουν μεγάλες στοίβες από ξύλα στην πλατεία. Την παραμονή του νέου χρόνου θα ανάψουν μια εντυπωσιακή φωτιά ψέλνοντας τα κάλαντα.
Στις δώδεκα ακριβώς, με το χτύπημα του ρολογιού της εκκλησίας, ξεκινάει ένα παραδοσιακό γλέντι με τσίπουρο και γλυκά.
Την πρώτη ημέρα κάθε νέου χρόνου, στην τοπική κοινότητα Ποδοχωρίου του δήμου Παγγαίου, διατηρούν ακόμα αναλλοίωτο το έθιμο του «ποδαρικού», όπου τα πιο μικρά παιδιά επισκέπτονται όλα τα σπίτια του οικισμού μπαίνοντας μέσα σε αυτά με το δεξί πόδι, λένε ευχές στους νοικοκύρηδες του σπιτιού και δέχονται γλυκά και δώρα.
Στο νησί της Θάσου, οι οικογένειες κρατούν ένα πολύ παλιό έθιμο, το σπόρδισμα των φύλλων.
Κάθονται όλοι γύρω από το αναμμένο τζάκι, τραβούν την ανθρακιά προς τα έξω και ρίχνουν γύρω στ’ αναμμένα κάρβουνα, φύλλα ελιάς, βάζοντας στο νου τους από μια ευχή, χωρίς όμως να την πουν στους άλλους. Όποιου το φύλλο γυρίσει περισσότερο, εκείνου θα πραγματοποιηθεί και η ευχή του.
Στα Άβδηρα της Ξάνθης, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ορισμένες νοικοκυρές δεν ζυμώνουν βασιλόπιτα, αλλά, ανοίγουν φύλλο και παρασκευάζουν μία πίτα με πράσο, κιμά και μπαχαρικό κύμινο. Μέσα στην πρασόπιτα βάζουν το φλουρί. Η πίτα ψήνεται σε παραδοσιακό ταψί, που ονομάζεται σινί και τα παλιότερα χρόνια σερβίρονταν πάνω σε χαμηλό ξύλινο τραπέζι, τον σοφρά.
•Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Β. Λωλίδης.