Από την Ανατολική Ρωμυλία, με τους πρόσφυγες στη Φιλιππούπολη Λάρισας. Την Κυριακή χάρη στην Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππουπόλεως αναβίωσαν δύο σημαντικά έθιμα του Δωδεκαημέρου, η Γουρουνοχαρά (Γ’ρουνοχαρά) και οι Καμήλες με τους Ντιβιτζήδες.
Στα παλαιότερα χρόνια, η Γουρουνοχαρά ήταν παλαιότερα το μεγάλο γεγονός των Χριστουγέννων, καθώς την παραμονή ή την επομένη της μεγάλης γιορτής σφάζονταν τα γουρούνια, τα οποία οι χωρικοί είχαν εκθρέψει για έναν χρόνο. Στη διαδικασία συμμετείχε όλη η οικογένεια.
Από την άλλη, οι Καμήλες και οι Ντιβιτζήδες (καμηλιέρηδες) έχουν ρίζες στην Αρχαιότητα· το έθιμο παραπέμπει στις γιορτές προς τιμή του Διονύσου, όπου οι πιστοί μεταμφιέζονταν και τιμούσαν τον θεό με σάτιρες και χορούς σε «ξέφρενους» ρυθμούς. Μετά την επικράτηση της χριστιανικής θρησκείας διαμορφώθηκε ανάλογα για να μπορέσει να διατηρηθεί.
Το δρώμενο είναι ένα από τα πιο γνωστά πρωτοχρονιάτικα έθιμα της Ανατολικής Ρωμυλίας. Εξίσου διαδεδομένο ήταν στον Πόντο, τη Μικρά Ασία, τα Βαλκάνια, και σε χώρες όπως η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Σλοβενία. Εμφανίζεται ως μεταμφίεση τελετουργικού χαρακτήρα με «αόριστη γονιμοποιητική σημασία», σαν ένα είδος δηλαδή τελετής για την γονιμότητα του εδάφους.