Αν και τα έθιμα για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έχουν αλλάξει με το πέρασμα των χρόνων, στην Κωνσταντινούπολη, η Καλή Βραδιά όπως την ονομάζουν παραμένει λαμπερή και γεμάτη αρώματα. Όπως αναφέρει ο Αλέξανδρος Γεωργούλης στο προφίλ με τίτλο «Ήθη κι έθιμα της Πόλης» στο facebook, οι ετοιμασίες για το βράδυ της παραμονής έχουν ήδη αρχίσει στα πολίτικα σπίτια.
Εξάλλου το τραπέζι για την Καλή Βραδιά πρέπει να είναι πλούσιο και γεμάτο με πολίτικες νοστιμιές, ώστε ο νέος χρόνος να είναι τυχερός.
«Ο κόσμος μαζεύεται από νωρίς στο σπίτι και το γιορτινό τραπέζι γεμίζει με όρνιθες ή κούρκους γεμιστούς με ιτς πιλάφι, από λογιών λογιών μπουρέκια με διάφορες γεμίσεις, από διαφορά κρεατικά και θαλασσινά, όπως μίντγια σαλμάσι, λικουρίνους και ψάρια ολόκληρα.
»Διάφοροι μεζέδες όπως παστουρμάς, σουτζούκια, τσιροσαλάτες, σκορδαλιές, γαράτα, αλίπαστα κτλ, σίγουρα κάποιο λαδερό και σίγουρα ντολμάδες, κυρίως γεμιστούς με ρύζι για επίκληση της αφθονίας. Απαραίτητοι στο τραπέζι κι οι ξηροί καρποί και τα φρούτα.
»Με την αλλαγή του χρόνου σπάνε ένα ποτήρι με νερό στον δρόμο να φύγει η γρουσουζιά κι έπειτα κόβουν την αγιοβασιλιάτικη πίτα που μοιάζει με μεγάλο τσουρέκι ή διάφορες μικρές βασιλόπιτες, ενώ ένα μικρό παιδάκι απαγγέλλει το ποίημα της Πρωτοχρονιάς», γράφει.
Διαβάστε όμως και τι συνέβαινε παλιά στην Κωνσταντινούπολη: