Στα χέρια των ειδικών βρίσκονται τα δύο μαύρα κουτιά του αεροσκάφους της Jeju Air στη Νότια Κορέα, το οποίο συνετρίβη σε τοίχο κατά την προσπάθειά του να προσγειωθεί, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο οι 179 από τους 181 επιβάτες του.
Το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε ότι το ένα από τα δύο μαύρα κουτιά που εντοπίστηκαν, έχει υποστεί ζημιές. Πρόκειται για το μαύρο κουτί που περιέχει τα δεδομένα της πτήσης, ενώ αντίθετα αυτό με τις συνομιλίες από το πιλοτήριο εντοπίστηκε άθικτο.
Μέλος των ομάδων που συμμετέχουν στην έρευνα για την τραγωδία, είπε στο Yonhap ότι με βάση αυτά τα δεδομένα, ίσως χρειαστεί και ένας μήνας για την αποκωδικοποίηση των δύο μαύρων κουτιών.
Οι πρώτες εκτιμήσεις
Εν αναμονή των αποτελεσμάτων της επίσημης έρευνας για τα αίτια του δυστυχήματος, ειδικοί επισημαίνουν ελλείψεις στην ανταπόκριση του προσωπικού εδάφους (πού βρίσκονταν δηλαδή τα πυροσβεστικά οχήματα και οι αφροί στο διάδρομο προσγείωσης). Από τη στιγμή του προειδοποιητικού σήματος του Πύργου Ελέγχου μέχρι το πρώτο σήμα ΣΟΣ παρήλθαν πάντως μόλις 3 λεπτά.
Οι ειδικοί επισημαίνουν εξάλλου ότι η σύγκρουση με σμήνος πουλιών δε θα μπορούσε κατά πάσα πιθανότητα από μόνη της να προκαλέσει πλήρη απώλεια του ελέγχου του αεροσκάφους και εκτιμούν ότι υπήρξε συνδυασμός παραγόντων που οδήγησε στην τραγωδία.
Όπως επίσης έγινε γνωστό, η Εθνική Επιτροπή Ασφάλειας των Αερομεταφορών (NTSB) των ΗΠΑ θα στείλει μια ομάδα Αμερικανών εμπειρογνωμόνων για να βοηθήσουν τις αρχές της Νότιας Κορέας στις έρευνες που διεξάγουν για τη συντριβή του αεροσκάφους της Jeju Air στην πόλη Μουάν.
Η NTSB ανέφερε στην ανακοίνωσή της ότι στην έρευνα θα συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι της εταιρείας αεροναυπηγικής Boeing και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (FAA).
Συντετριμμένοι οι συγγενείς των θυμάτων
Την ίδια στιγμή, οι συγγενείς των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας ζουν σπαρακτικές στιγμές στο αεροδρόμιο της Μουάν, καθώς δεν μπορούν να πιστέψουν ότι οι αγαπημένοι τους χάθηκαν τόσο ξαφνικά και τόσο άδικα.
Οι αρχές της Νότιας Κορέας κήρυξαν επταήμερο εθνικό πένθος μέχρι τις 4 Ιανουαρίου μετά και την επιβεβαίωση του τραγικού απολογισμού. Μεταξύ των 179 θυμάτων βρίσκονται πέντε παιδιά, το μικρότερο τριών ετών καθώς και δύο γυναίκες από την ΤαΪλάνδη, ενώ όλοι οι υπόλοιποι επιβαίνοντες προέρχονταν από τη Νότια Κορέα.
Νωρίτερα ο πρόεδρος και στελέχη της εταιρείας έκαναν μια βαθιά υπόκλιση προς τους συγγενείς των θυμάτων λέγοντας ότι αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη για τη συντριβή του αεροπλάνου.
Ο πρόεδρος της αεροπορικής εταιρείας Κιμ Ι Μπάε δήλωσε ότι το αεροσκάφος δεν είχε ιστορικό ατυχημάτων και δεν υπήρχε καμία ένδειξη δυσλειτουργίας, ούτε σημειώθηκαν ασυνήθεις ενδείξεις κατά την αναχώρηση του αεροπλάνου από την Μπανγκόγκ. Πρόκειται για το πρώτο θανατηφόρο ατύχημα στην ιστορία της εταιρείας που λειτουργεί από το 2005 και έχει εξελιχθεί στον μεγαλύτερο και δημοφιλέστερο αερομεταφορέα χαμηλού κόστους της Νότιας Κορέας, με 12,3 εκατομμύρια επιβάτες το 2024.
Ιδρύθηκε το 2005 και πήρε το όνομά της από την περιοχή στην οποία βρίσκονται τα κεντρικά της γραφεία. Διαθέτει πάνω από 3.000 υπαλλήλους και περισσότερα από 40 αεροσκάφη, στην πλειονότητάς τους Boeing 737-800.
Σύμφωνα με τους New York Times στον τελευταίο έλεγχο των αρχών της Νότιας Κορέας για τον βαθμό ασφαλείας είχε λάβει «Α» που σημαίνει «πολύ καλά».
Συλλυπητήρια μηνύματα
«Η Τζιλ (η σύζυγός του) και εγώ, είμαστε συντετριμμένοι. Σκεφτόμαστε και προσευχόμαστε για τους ανθρώπους που επλήγησαν από αυτήν την τραγωδία» ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.
Τη βαθιά του θλίψη και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος στη Νότια Κορέα εξέφρασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Σε ανάρτησή του στο Χ το υπουργείο επισημαίνει: «Βαθιά θλίψη για το τραγικό περιστατικό με το αεροπορικό δυστύχημα στη Νότια Κορέα. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων αυτή τη δύσκολη στιγμή».
Συλλυπητήριο μήνυμα και από το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, ενώ τα συλλυπητήριά τους εξέφρασαν ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Κινέζος πρόεδρος Σι.