Είναι κωμικός, αλλά στην προσωπική του ζωή… όχι και τόσο. Προσδιορίζεται και αυτοπροσδιορίζεται ως Έλληνας, και μάλιστα πολλά στοιχεία της καταγωγής του βρίσκει κανείς στα σκετς που παρουσιάζει.
Ο Δαμιανός, κατά κόσμον Ντέμης, Καρυμπίδης έχει καταφέρει να κατακτήσει τη ρωσική σκηνή.
Τιφλίδα-Θεσσαλονίκη-Γκελεντζίκ
Γεννήθηκε στην Τιφλίδα στις 4 Δεκεμβρίου του 1982. Σε ηλικία 8 ετών μετανάστευσε με τους γονείς του στην Ελλάδα. Και ενώ μέχρι τα 13 του χρόνια ο Ντέμης ζούσε στη Θεσσαλονίκη, αναγκάστηκε να μεταναστεύσει εκ νέου, στο Γκελεντζίκ του Κρασνοντάρ.
Στη Ρωσία έπρεπε να ξαναμάθει τα ρωσικά, τα οποία είχε σχεδόν ξεχάσει κατά τη διαμονή του στην Ελλάδα.
Έχοντας τελειώσει τη βασική εκπαίδευση, εισήχθη στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Σότσι για να σπουδάσει τουριστικά. Η επαφή με το stand up comedy ξεκίνησε από τα φοιτητικά του χρόνια· εντάχθηκε σε διάφορες ομάδες και ανελίχθηκε πολύ γρήγορα, συμμετέχοντας σε παραστάσεις εθνικής εμβέλειας.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ αυτό το είδος της κωμωδίας είναι σχετικά νεοφερμένο στη χώρα μας, στη Ρωσία έχει μακρά παράδοση και είναι βαθιά ριζωμένο στην κουλτούρα της, καθώς εκεί υπάρχει πληθώρα ομάδων παιδιών, εφήβων και ενηλίκων, τόσο σε τοπικό, όσο σε εθνικό επίπεδο, με συχνές παραστάσεις και διαγωνισμούς.
Σύντομα ο νεαρός ομογενής μπήκε στο χώρο της τηλεόρασης, και κατέκτησε το κοινό με την εκπομπή «Comedy Club» – έγινε ένας από τους συχνότερα εμφανιζόμενους καλλιτέχνες. Αργότερα πήρε ρόλους σε άλλες εκπομπές του καναλιού THT, αλλά και σε κωμικές σειρές και ταινίες. Σήμερα συνεχίζει να εργάζεται στο «Comedy Club» ως ηθοποιός, σεναριογράφος και παραγωγός.
Από το 2011 έχει παίξει 11 ρόλους σε σειρές και ταινίες και έχει δανείσει τη φωνή του σε μία ταινία κινουμένων σχεδίων.
Όσον αφορά την προσωπική του ζωή, από το 2014 είναι παντρεμένος με την επίσης ομογενή Πελαγία Καρύμποβα, με την οποία αρχικά γνωρίστηκαν και επικοινωνούσαν εξ αποστάσεως, καθώς εκείνη ζούσε στη Στουτγκάρδη. Όπως έχει δηλώσει ο Ντέμης Καρυμπίδης: «Ενώ πάντα ονειρευόμουν να πάω στη Γερμανία για να πάρω αυτοκίνητο, πήγα για να πάρω γυναίκα!». Μαζί μεγαλώνουν τέσσερα παιδιά: τη Σοφία, τη Δωροθέα, τον Ιλαρίωνα και τον Γιάννη. Στο σπίτι μιλάνε ρωσικά και ελληνικά.
Για την ιδιωτική του ζωή ο κωμικός έχει πει ότι δεν είναι και τόσο… κωμικός. «Είναι αδύνατο κάποιος να είναι μονίμως χαρούμενος και υπερδραστήριος», συνηθίζει να λέει.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Στον ελεύθερο του χρόνο του αρέσει να μαθαίνει γλώσσες. Γνωρίζει ήδη πέντε και αστειευόμενος λέει ότι ονειρεύεται να μάθει επιπλέον τη σκυθοσαρματική, την πορτοκελτική, την ουννική και την αραμαϊκή, διότι κάποτε μπορεί να του… χρειαστούν.
Απολαμβάνει τα ταξίδια και έχει αδυναμία στις αρχαίες πόλεις της Ευρώπης, όπως είναι η Ρώμη.
Έλληνες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης
Σε συνεντεύξεις που ο Ντέμης έχει κατά καιρούς παραχωρήσει στα ρωσικά ΜΜΕ, μιλώντας για τη ζωή του και την παιδική του ηλικία –ίσως χωρίς να το συνειδητοποιεί– αφηγείται τις δυσκολίες πολλών Ελλήνων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης αμέσως μετά τη διάλυσή της.
Οι Έλληνες αυτοί από τη μια μέρα στην άλλη από πολίτες μιας ενιαίας πολιτικής οντότητας, με κοινή επίσημη γλώσσα –τη ρωσική– και με κοινές δομές, έγιναν πολίτες εθνικών κρατών με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δύσκολη ήταν και η προσαρμογή όσων επέλεξαν να μεταναστεύσουν στην Ελλάδα.
Ο Ντέμης θυμάται πόσο καλά ζούσε ο κόσμος στην Τιφλίδα πριν από την κατάρρευση του σοβιετικού κράτους και πόσο απότομα τα πάντα άλλαξαν το 1989. Θυμάται πως ο πατέρας του ενώ είχε μια ήρεμη και στέρεη οικογενειακή και κοινωνική ζωή, έπρεπε ξαφνικά να επιλέξει «στρατόπεδο» ανάμεσα σε δύο αντιμαχόμενες πλευρές τον καιρό της εθνικιστικής έξαρσης που δίχασε την κοινωνία της Γεωργίας.
«Ήμουν παιδί και θυμάμαι μπροστά στο σπίτι μου ένα άρμα μάχης, με την κάνη στραμμένη πάνω στο σπίτι» έχει πει.
«Περνούσα πολύ δύσκολα στο σχολείο. Αν και ήμουν καλός μαθητής έχω αλλάξει πάρα πολλά σχολεία. Στην Τιφλίδα άλλαξα σχολείο όταν αυτό έπαψε να είναι ρωσικό και έγινε γεωργιανό. Πήγα σε άλλο ρωσικό, άλλα και αυτό έγινε γεωργιανό. Έπρεπε πλέον να μαθαίνουμε τη ρωσική γλώσσα ως ξένη, σε σημείο που κάποτε μιλούσα γεωργιανά. Τώρα τα έχω ξεχάσει», έχει δηλώσει.
Συμβουλή του παππού του, ο οποίος ήταν κρατικός υπάλληλος σε διοικητική θέση, ήταν να φύγουν όλοι στην Ελλάδα. «Μετανάστευσα εδώ στη Ρωσία στη Γ’ Δημοτικού, μετά μετανάστευσα στην Ελλάδα και πήγα στη Β’ Δημοτικού», έχει πει.
Έχοντας φύγει όμως από την Ελλάδα και έχοντας ριζώσει πλέον και μεγαλώσει στη Ρωσία, ο Ντέμης θυμάται τις δυσκολίες προσαρμογής στην ελληνική πραγματικότητα, μέσα από τα παιδικά βιώματα. Αυτό που συνεχίζει να του κάνει εντύπωση είναι το φαινόμενο των σχολικών καταλήψεων και των πολλών «εκδρομών» – ουσιαστικά περιπάτων.
Πρέπει να αναφερθεί ότι η περίπτωση της οικογένειάς του, η οποία δεν ρίζωσε και έφυγε πίσω δεν είναι μοναδική.
Ενώ το σχέδιο της κυβέρνησης Παπανδρέου τη δεκαετία του 1990 ήταν η μαζική εγκατάσταση των Ποντίων από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες στη βόρεια Ελλάδα, και ιδίως στην επαρχία για λόγους εθνικούς, το κράτος απέτυχε να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες.
Ενώ δόθηκαν άτοκα στεγαστικά δάνεια και ανθρωπιστική βοήθεια με ευρωπαϊκά κονδύλια (ρύζι, ελαιόλαδο, στρώματα, πλαστικά έπιπλα), δεν δημιουργήθηκαν αντίστοιχες θέσεις εργασίας, με συνέπεια τη διαρροή του κόσμου κατά χιλιάδες σε μεγαλουπόλεις, όπως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Κύπρο, σε άλλες χώρες της Ευρώπης, στην Αμερική και στην Αυστραλία.
Δεν ήταν λίγοι και αυτοί που γύρισαν πίσω στη Ρωσία, αλλά και που συνεχίζουν να γυρίζουν λόγω της ανεργίας και αδυναμίας αποπληρωμής των λεγόμενων «ομογενειακών δανείων». Αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.
Ο Ντέμης μιλά ποντιακά σε παράσταση
Ο Ντέμης μιλά ελληνικά σε ρωσική εκπομπή μαγειρικής
Ως καλλιτέχνης ο Ντέμης Καρυμπίδης εντάσσει συχνά το στοιχείο της καταγωγής του στις παραστάσεις του – συνήθως μιλώντας ελληνικά ή ποντιακά, ή με τραγούδια σε μονολόγους και διαλόγους. Επιπλέον, λαμβάνει ενεργά μέρος στις εκδηλώσεις των ελληνικών κοινοτήτων της Ρωσίας.
Σπάρτακος Τανασίδης