Πρόεδρος της Γεωργίας αναμένεται να ορκιστεί κεκλεισμένων των θυρών την Κυριακή ο Μιχαήλ Καβελασβίλι – η χώρα παραμένει σε πολιτική κρίση από τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου. Τόσο η υποψηφιότητα όσο και ο διορισμός του νέου προέδρου αμφισβητούνται από την προκάτοχό του και από τη φιλοδυτική αντιπολίτευση.
Η πρώην σοβιετική δημοκρατία συγκλονίζεται από φιλοευρωπαϊκές διαδηλώσεις.
Όλα ξεκίνησαν όταν το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» ανακήρυξε τη νίκη του στις 26 Οκτωβρίου – η αντιπολίτευση καταγγέλλει νοθεία στις εκλογές. Στη συνέχεια η κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει ως το 2028 τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
Αν και οι εξουσίες του προέδρου της χώρας είναι περιορισμένες και κυρίως συμβολικές, η επιλογή του 53χρονου Μιχαήλ Καβελασβίλι αναμένεται να πυροδοτήσει νέες κινητοποιήσεις. Πρόκειται για πολιτικό γνωστό για τις υπερσυντηρητικές και αντιδυτικές θέσεις του.
Μάλιστα κατηγορείται ότι είναι μαριονέτα του δισεκατομμυριούχου πρώην πρωθυπουργού Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, ο οποίος θεωρείται ευρέως ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη επιρροή στην πολιτική σκηνή της Γεωργίας, παρόλο που δεν έχει κάποιο επίσημο αξίωμα. Ο Ιβανισβίλι απέκτησε περιουσία στη Ρωσία, ίδρυσε το κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» και κυβερνά παρασκηνιακά από το 2012.
Μάλιστα η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε σήμερα ότι του επέβαλε κυρώσεις, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν να τον κατηγορεί ότι «υπονομεύει το δημοκρατικό και ευρωατλαντικό μέλλον της Γεωργίας προς όφελος της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι διορίστηκε πρόεδρος της χώρας στις 14 Δεκεμβρίου από το κοινοβούλιο, καθώς το Εκλεκτορικό Σώμα ελέγχεται από το κυβερνών κόμμα.
Ωστόσο, η εν ενεργεία αρχηγός του κράτους, η Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, που βρίσκεται σε ρήξη με την κυβέρνηση και υποστηρίζει τις διαδηλώσεις, έχει δηλώσει ότι θα αρνηθεί να παραδώσει την εξουσία της όσο δεν προκηρύσσονται νέες βουλευτικές εκλογές. Η ίδια δήλωσε ότι ο διορισμός του προέδρου αποτελεί «παρωδία» και είναι «αντισυνταγματικός» και «παράνομος».
Το «Γεωργιανό Όνειρο» από την πλευρά του αρνείται οποιαδήποτε νοθεία και κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι θέλει να προκαλέσει επανάσταση, η οποία χρηματοδοτείται από το εξωτερικό.
Κατά τις πρώτες δέκα ημέρες των διαδηλώσεων στην Τιφλίδα η αστυνομία διέλυσε τα πλήθη χρησιμοποιώντας κανόνια νερού και δακρυγόνα. Οι διαδηλωτές από την πλευρά τους πέταξαν πυροτεχνήματα, πέτρες και άλλα αντικείμενα στους αστυνομικούς.
Περισσότεροι από 400 άνθρωποι συνελήφθησαν, μεταξύ των οποίων ηγέτες της αντιπολίτευσης, ενώ δεκάδες αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Ο Γεωργιανός επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λεβάν Ιοσελιάνι ανέφερε «βασανιστήρια» κρατουμένων από την αστυνομία.
Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλαν κυρώσεις σε ανώτερους αξιωματούχους της Γεωργίας για την καταστολή των φιλοδυτικών διαδηλώσεων.
Πέρα από την τρέχουσα κρίση, το «Γεωργιανό Όνειρο» κατηγορείται από τους επικριτές του ότι εγκατέλειψε το αρχικό φιλελεύθερο και φιλοευρωπαϊκό του πρόγραμμα υπέρ μιας αυταρχικής μετατόπισης που χειραγωγείται από τη Ρωσία.