Σήμα κατατεθέν της Πρωτοχρονιάς στην Αγιάσο της Λέσβου είναι η βασιλόπιτα, η οποία γίνεται με μια πρωτότυπη –και διάσημη– συνταγή, με καταγωγή που μπορεί να αναζητηθεί στη Μικρά Ασία.
Έχει τέλεια αναλογία αλμυρού-γλυκού και αποτελείται από 50 χειροποίητα φύλλα φτιαγμένα από βρασμένο γλυκάνισο, πορτοκάλι και λάδι.
Ανάμεσά τους βρίσκεται ξερή μυζήθρα από την περιοχή με ζάχαρη και γλυκά μυρωδικά: πιπερόριζα, κακουλές, κανέλα, γαρίφαλο και πολλά άλλα.
Χρειάζονται τουλάχιστον τρεις ώρες προετοιμασίας και πέντε με οκτώ ώρες ψησίματος – όμως είναι μια από τις πιο εύγευστες και μυρωδάτες πίτες, και συνάμα η πιο διαφορετική που μπορεί κανείς να δοκιμάσει.
Στο παρελθόν η αγιασώτικη βασιλόπιτα καταναλωνόταν και την περίοδο μετά τις γιορτές, και ιδίως κατά το μάζεμα της ελιάς εξαιτίας της υψηλής θερμιδικής της αξίας και της δυνατότητας να διατηρηθεί για μεγάλα διαστήματα εκτός ψυγείου.