Την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η προστασία των συνόρων ως κοινό ευρωπαϊκό ζήτημα ανέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Βορρά-Νότου στη Φινλανδική Λαπωνία.
«Είναι πολύ σημαντικό να συγκεντρώνονται οι ηγέτες δύο νότιων χωρών και δύο βόρειων χωρών, καθώς και η ύπατη εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, προκειμένου να συζητήσουμε ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε» είπε.
Αναφερόμενος στην πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, σημείωσε ότι παρουσίασαν από κοινού «κάποιες προκλήσεις ασφάλειας και μετανάστευσης στην Ανατολική και την Κεντρική Μεσόγειο».
Όπως εξήγησε, η πρώτη πρόκληση είναι ότι η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής, καθώς και μια κοινή προτεραιότητα, «ανεξαρτήτως αν έχουμε κάποια χερσαία ή υδάτινα σύνορα».
«Η καλύτερη διαχείριση αυτών των προκλήσεων θα πρέπει να αποτελεί ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλημα και αυτό είναι και το θέμα που συζητήσαμε στο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Και θα ήθελα να επαναλάβω από εδώ από τη Λαπωνία πόσο σημαντικό και αναγκαίο είναι να παράσχουμε επιπλέον χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όχι μόνο για τη διαχείριση των συνόρων, αλλά και για τις φυσικές κατασκευές που μας επιτρέπουν να διαχειριζόμαστε τα σύνορά μας πιο αποτελεσματικά», υποστήριξε.
Ακόμα, σύμφωνα πάντα με τον πρωθυπουργό, υπάρχει μια κοινή κατανόηση ότι «πρέπει να κάνουμε περισσότερα και πρέπει να είμαστε και πιο έξυπνοι ως προς την κατανομή των πόρων για την άμυνα και την ασφάλεια, είτε πρόκειται σε εθνικό επίπεδο είτε πρόκειται σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Και συνέχισε: «Εγώ προσωπικά έχω συνηγορήσει υπέρ περισσότερης ευελιξίας σε ό,τι αφορά στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρώπης και το πώς θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτούς και στη συνέχεια τις δαπάνες για την άμυνα».
Το θέμα της ευρωπαϊκής άμυνας θα συζητηθεί στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο τον Φεβρουάριο. Πριν από λίγες ημέρες ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μέσω συμβούλων του διαμήνυσε σε Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να απαιτήσουν από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ (από το 2% που είναι σήμερα).
«Είναι πάρα πολύ σημαντικό, κυρίως αυτή τη στιγμή όπου πρέπει να πείσουμε τον υπερατλαντικό σύμμαχο ότι αναλαμβάνουμε την ασφάλειά μας με πλήρη σοβαρότητα και υπευθυνότητα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.