Αμέτρητα είναι τα «γιατί» σχετικά με την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μαγδεμβούργο, καθώς μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές για ποιον λόγο ο 50χρονος Σαουδάραβας ψυχίατρος Τάλεμπ Τζαουάντ αλ Αμπντουλμόχσεν έριξε τη νοικιασμένη BMW πάνω στο πλήθος και για 400 μέτρα προσπαθούσε να σκορπίσει το θάνατο – η εικόνα του κατεστραμμένου SUV είναι σοκαριστική.
Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, οι νεκροί είναι πέντε – ανάμεσά τους ένα 9χρονο αγόρι. Υπάρχουν ακόμα πάνω από 200 τραυματίες, εκ των οποίων οι 40 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Ο εισαγγελέας δήλωσε ότι οι Αρχές εξακολουθούν να εργάζονται για να αποσαφηνιστεί το κίνητρο, ωστόσο ανέφερε ότι συνδέεται με τη «δυσαρέσκεια για την αντιμετώπιση των προσφύγων από τη Σαουδική Αραβία και τον τρόπο που τους φέρθηκαν στη Γερμανία».
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο ανακριτής διέταξε την προφυλάκιση του 50χρονου, ο οποίος κατηγορείται για πέντε ανθρωποκτονίες και για 200 περιπτώσεις απόπειρας ανθρωποκτονίας.
Χθες στο σημείο της τραγωδίας βρέθηκε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς. «Τι τρομερή πράξη είναι να τραυματίζεις και να σκοτώνεις τόσους πολλούς ανθρώπους εκεί, με τέτοια βαναυσότητα» είπε, και κάλεσε τους Γερμανούς να συσπειρωθούν απέναντι στο μίσος.
Η επίθεση με στόχο το ανυποψίαστο πλήθος έχει αλλάξει άρδην και το πολιτικό σκηνικό, σε μια Γερμανία που βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με επικρίσεις που επικεντρώνονται κυρίως στο ερώτημα αν οι Αρχές θα μπορούσαν να έχουν σταματήσει τον δράστη.
«Γιατί;», διερωτάται σήμερα η Bild, η γερμανική εφημερίδα με τη μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα, στο κεντρικό της άρθρο. Γιατί οι Αρχές δεν είχαν φροντίσει να μην είναι σε θέση να προκαλέσει κακό ο 50χρονος γιατρός;
Το περιοδικό Der Spiegel ανέφερε ότι οι υπηρεσίες Πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας είχαν προειδοποιήσει τη γερμανική BND για τον Τάλεμπ Τζαουάντ αλ Αμπντουλμόχσεν. Η αιτία: μία από της αναρτήσεις του στο Χ στην οποία απειλούσε ότι η Γερμανία θα πληρώσει «το τίμημα» για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους Σαουδάραβες μετανάστες.
Οι γερμανικές Αρχές φαίνεται ότι δεν ενήργησαν μετά την προειδοποίηση, την ώρα που ο φερόμενος ως δράστης βυθιζόταν πιο βαθιά στον κόσμο των θεωριών συνωμοσίας.
Ήταν ιδιαίτερα ενεργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σύμφωνα με το RTL το τελευταίο διάστημα εξέφραζε τη δυσαρέσκειά του για την πολιτική των κρατών του Κόλπου. Υποστηρίζει το ακροδεξιό AfD και είναι θαυμαστής του Ίλον Μασκ.
Δεν σταματούσε μάλιστα να κατηγορεί τη Γερμανία ότι δεν προστατεύει επαρκώς τους Σαουδάραβες που φεύγουν από τη χώρα τους για να γλιτώσουν από την αυστηρή εκδοχή του ισλάμ που επιβάλλουν οι Αρχές εκεί, ενώ την ίδια ώρα υποδέχεται με ανοικτές αγκάλες ακραίους μουσουλμάνους από άλλες χώρες.
Τον Αύγουστο είχε γράψει στον λογαριασμό του στο Χ: «Υπάρχει κάποιος δρόμος προς τη δικαιοσύνη στη Γερμανία χωρίς να ανατινάξεις μια γερμανική πρεσβεία ή να σφάξεις τυχαία Γερμανούς πολίτες; Αναζητώ αυτή την ειρηνική οδό από τον Ιανουάριο του 2019 και δεν την έχω βρει».
Το 2013 του είχε επιβληθεί πρόστιμο στο Ροστόκ για «διατάραξη της δημόσιας τάξης» και «απειλή για τη διάπραξη εγκλημάτων».
Ακόμη και η εξόριστη στη Γερμανία σαουδαραβική κοινότητα τον φοβόταν. «Τον γνωρίζουμε καλά, μας τρομοκρατούσε επί χρόνια», δήλωσε η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου πρώην Μουσουλμάνων Μίνα Αχάντι.
Η ίδια χαρακτήρισε τον φερόμενο ως δράστη «ψυχοπαθή που είχε ασπαστεί τη συνωμοσιολογική ιδεολογία της άκρας δεξιάς» και ο οποίος «δεν απεχθάνεται μόνο τους μουσουλμάνους, αλλά και όλους όσοι δεν μοιράζονται το μίσος του».
Η γερμανική αστυνομία είχε διεξαγάγει «εκτίμηση κινδύνου» για τον Τζαουάντ αλ Αμπντουλμόχσεν πέρσι και είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν αποτελεί «ιδιαίτερο κίνδυνο», επεσήμανε σήμερα η εφημερίδα Die Welt.
Ο Σαουδάραβας ψυχίατρος φαινόταν να έχει συχνά προβλήματα με τις γερμανικές Αρχές και τη δικαιοσύνη.
Μία ημέρα πριν την αιματηρή επίθεση στο Μαγδεμβούργο δεν παρουσιάστηκε σε δικαστική κλήση στο Βερολίνο, έπειτα από καβγά στον οποίο ενεπλάκη σε αστυνομικό τμήμα όταν οι αστυνομικοί δεν θέλησαν να καταγράψουν μια καταγγελία του, όπως μετέδωσαν γερμανικά μέσα ενημέρωσης.