Έχουν περάσει 2,5 χρόνια από τότε που ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPD) στη Γερμανία Τάκης Μεχμέτ Αλί προσκεκλημένος στις εκδηλώσεις του Συλλόγου Ποντίων Βάδης-Βυρτεμβέργης «Δωδεκάπολις» για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, στη Στουτγάρδη, είχε δεσμευτεί ότι θα επιδιώξει τη δικαίωση των θυμάτων καταθέτοντας σχετική πρόταση στη Μπούντεσταγκ. Τότε, το pontosnews.gr είχε φιλοξενήσει απόσπασμα συνέντευξής του στη DW και τη Χρύσα Βαχτσεβάνου όπου αναφερόταν στις ποντιακές ρίζες του αλλά και το ρόλο που έπαιξε η Συνθήκη της Λοζάνης και η Ανταλλαγή των πληθυσμών στην πορεία ζωής της δικής του οικογένειας. Στη συνέντευξή του έδειχνε να εννοεί αυτά που υπόσχονταν, ωστόσο δεν θα ήταν η πρώτη φορά που πολιτικός λέει κάτι και μετά υποστηρίζει πως εννοούσε κάτι διαφορετικό. Αυτή δεν είναι η περίπτωση του Τάκη Μεχμέτ Αλί.
Όπως αναφέρει ο Σύλλογος Ποντίων Βάδης-Βυρτεμβέργης «Δωδεκάπολις», στο κανάλι του στο YouTube, ο βουλευτής της Γερμανίας κράτησε την υπόσχεση που έδωσε τότε. Σε πρόσφατη ομιλία του στη Μπούντεσταγκ ζήτησε να προστεθεί συγκεκριμένη αναφορά στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, στην υπάρχουσα αναγνώριση της Γενοκτονίας των άλλων Χριστιανών της Ανατολής.
«Κυρία πρόεδρε, σας ευχαριστώ θερμά. Θα ήθελα να αξιοποιήσω την ευκαιρία για να κάνω μια προφορική δήλωση σχετικά με την αναφορά-αίτηση που ζητά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η αναφορά φωτίζει ένα σκοτεινό κεφάλαιο της ιστορίας, το οποίο περιλαμβάνει τον διωγμό, την απαλλοτρίωση και τη δολοφονία εκατοντάδων χιλιάδων Ποντίων Ελλήνων.
»Οι βίαιες απελάσεις, τα καταναγκαστικά έργα και οι δολοφονίες στην περιοχή του Πόντου προκάλεσαν ανυπολόγιστο πόνο και την απώλεια ενός ολόκληρου πολιτισμού. Οι ιστορίες και οι εμπειρίες εκείνων των προγόνων που υπέφεραν από τα προαναφερθέντα εγκλήματα, αποτελούν επίσης μέρος της ιστορίας πολλών Ελλήνων και Ελληνίδων στη Γερμανία.
Είναι προσωπική μου επιθυμία μέσω της αναγνώρισης αυτής της αδικίας να συμβάλω τόσο στη διατήρηση της μνήμης όσο και στη συμφιλίωση.
»Ιδιαίτερα η Συνθήκη της Λοζάνης και η Ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, πρέπει ακόμα και το 2024, να επανεξεταστούν. Το ψήφισμα για την Αρμενία, το 2016, αποτελεί μια αληθινή επιτυχία στην ιστορία. Αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί και για τις Ελληνίδες και Έλληνες του Πόντου και γι’ αυτό χαιρετίζω τη στάση των δημοκρατικών παρατάξεων και της ομάδας της Αριστεράς. Τώρα είναι η σειρά των κοινοβουλευτικών παρατάξεων στη Μπούντεσταγκ να δώσουν ένα τέλος σε αυτήν την αδικία.
Είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ο πόνος των θυμάτων και των απογόνων τους.
»Η αναγνώριση ιστορικών εγκλημάτων, ακόμη και χωρίς επίσημες νομικές συνέπειες, συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπισή τους. Ελπίζω ότι αυτή η απόφαση θα αποτελέσει ένα μήνυμα, ένα μήνυμα ενσυναίσθησης, σεβασμού και αποφασιστικότητας να προωθηθεί η συμφιλίωση και η κατανόηση. Όπου και να κυριαρχεί η αδικία το γερμανικό Κοινοβούλιο οφείλει να επιδιώξει τη δικαιοσύνη. ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ».
⇒ Σημ.: Η μετάφραση του αποσπάσματος της ομιλίας του Τάκη Μεχμέτ Αλί έχει γίνει από τον Σύλλογο Ποντίων Βάδης-Βυρτεμβέργης «Δωδεκάπολις» και προς το παρόν το pontosnews.gr δεν έχει στη διάθεσή του άλλο υλικό σχετικά με το τι έγινε πριν ή μετά την τοποθέτηση του βουλευτή.