Λατρεία με το αυτοκίνητό του έχει το 82% των 2.560 οδηγών, που συμμετείχαν σε έρευνα υπό την επίβλεψη του ομότιμου καθηγητή Εργοφυσιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρώην προέδρου του Εθνικού Κέντρου «Η Άσκηση είναι Φάρμακο-Ελλάς» Γιάννη Κουτεντάκη. Πώς προκύπτει αυτό; Μα δεν πάνε πουθενά χωρίς αυτό!
Οι Έλληνες οδηγοί χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους για αρκετά μικρότερες αποστάσεις συγκριτικά με τους οδηγούς των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, έστω κι αν είναι κάτω από 4 χλμ, με επιστροφή.
«Το σημαντικότερο επακόλουθο της ξεχωριστής αγάπης που δείχνουν οι Έλληνες για το αυτοκίνητο είναι η εκούσια υποβάθμιση της υγείας των οδηγών, λόγω της επικράτησης ενός καθιστικού τρόπου ζωής και της συνακόλουθης σωματικής αδράνειας. Κάθε χρόνο πεθαίνουν περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως από αιτίες που συνδέονται με τη σωματική αδράνεια, όπως αδύναμο μυοσκελετικό σύστημα, χρόνια νοσήματα (καρδιοαγγειακά, διάφοροι τύποι καρκίνου, μεταβολικό σύνδρομο, κ.ά.), καθώς και από την μείωση των δεξιοτήτων μνήμης ή νοητικών διαταραχών.
»Αντίθετα, προκρίνοντας το περπάτημα αντί για τα 4 χιλιόμετρα οδήγησης (τα 4 χιλιόμετρα αντιστοιχούν με περίπου 5.000 βήματα ήπιου βαδίσματος 45-50 λεπτών), πραγματοποιούμε το σύνολο σχεδόν των βημάτων που απαιτούνται ημερησίως προκειμένου να διατηρηθεί, ή και να βελτιωθεί, η σωματική και νοητική υγεία μας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Απόστολη Ζώη ο ομότιμος καθηγητής.