Ακριβώς έναν μήνα προτού επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ… ταρακουνά την Ευρώπη εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία. Η ομάδα του εκλεγμένου προέδρου φέρεται να διαμήνυσε ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να απαιτήσουν από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ (από το 2% που είναι σήμερα).
Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα των Financial Times, έχουν ήδη γίνει συζητήσεις με ανώτερους Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πει ότι θα διακόψει τη βοήθεια προς την Ουκρανία για να αναγκάσει το Κίεβο σε άμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες, και ότι θα αφήσει τους συμμάχους ανυπεράσπιστους αν δεν ξοδέψουν αρκετά για την άμυνα.
Ωστόσο, σε μια κίνηση καλών προθέσεων προς τους Ευρωπαίους που ανησυχούν ιδιαίτερα για την ικανότητά τους να υποστηρίξουν την Ουκρανία χωρίς την Ουάσινγκτον, ο νέος πρόεδρος σκοπεύει τώρα να διατηρήσει τις αμερικανικές στρατιωτικές προμήθειες στο Κίεβο, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων με δυτικούς αξιωματούχους.
Ταυτόχρονα όμως θα απαιτήσει από το ΝΑΤΟ να υπερδιπλασιάσει το στόχο δαπανών του 2% – τον οποίο πληρούν επί του παρόντος μόνο 23 από τα 32 μέλη της Συμμαχίας–, στο 5%.
Μια από τις πηγές είπε ότι οι αξιωματούχοι κατανόησαν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα συμβιβαζόταν με το 3,5% και ότι σχεδιάζει να συνδέσει ρητά τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες και την προσφορά ευνοϊκότερων εμπορικών όρων με τις ΗΠΑ.
Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις για την αύξηση του στόχου στο 3% στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο, αλλά πολλά κράτη-μέλη ανησυχούν για τις δύσκολες δημοσιονομικές αποφάσεις που θα απαιτηθούν.
Ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Ουκρανία δεν πρέπει ποτέ να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και θέλει τον άμεσο τερματισμό του πολέμου, παράλληλα πιστεύει ότι η παροχή όπλων στο Κίεβο μετά από μια εκεχειρία θα εξασφάλιζε ένα αποτέλεσμα «ειρήνη μέσω δύναμης», πρόσθεσαν οι πηγές.