Με την υπογραφή εγγράφων όπου αποδέχονται το πολίτευμα και το Σύνταγμα της Ελλάδας, χωρίς να έχουν κάποια περαιτέρω απαίτηση, δέκα από τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας κατέθεσαν σήμερα μέσω του δικηγόρου τους αίτηση για απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας.
Τα πέντε παιδιά του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου που πέθανε το 2023, και τα πέντε παιδιά του πρωτότοκου γιου του Παύλου κατέθεσαν τη σχετική αίτηση στο Ληξιαρχείο Αθηνών με το επώνυμο που διάλεξαν για την ταυτοποίησή τους, το «ντε Γκρες»
Το επώνυμο αυτό έφερε και ο θείος τους Μισέλ ντε Γκρες, πρώην πρίγκιπας της Ελλάδας ο οποίος είχε κάνει ανάλογη διαδικασία το 2004.
Οι αιτήσεις θα επιδοθούν στον υπουργό Εσωτερικών που εφόσον διαπιστώσει ότι εκπληρώνονται τα όσα προβλέπει ο νόμος 2215 του ’94 θα οριστικοποιηθούν οι εγγραφές. Έπειτα θα αποκτήσουν την ιδιότητα του πολίτη που ταυτίζεται με τη δημοτολογική εγγραφή και θα μπορούν να εκδόσουν ταυτότητες, διαβατήριο κ.ά.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Θανάσης Μπαλέρμπας μιλώντας στον τ/σ ΣΚΑΪ, εξήγησε τους όρους πολιτογράφησης για όλους όσοι δεν έχουν επώνυμο. «Μιλάμε για μια ιστορική περίπτωση που η οικογένεια αυτή δεν διαθέτει επώνυμο. Από τη στιγμή που η οικογένεια δεν διαθέτει επώνυμο, μπορεί να προσδιορίσει όποιο επώνυμο θέλει. Ας πούμε ο συγγενής, ο θείος τους, είχε επιλέξει το “Ντε Γκρες” στα ελληνικά γραμμένο, γιατί η γραφή μας είναι η ελληνική».
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα μπορούσε να αναγράφεται η ιδιότητα όπως «τέως» είπε «Όχι, δεν υπάρχει αυτό. Βάσει ελληνικού Συντάγματος, δεν υπάρχουν ούτε τίτλοι ευγενείας, ούτε ιδιότητες από προηγούμενη πολιτειακή κατάσταση. Στην ουσία όταν το 1994 τούς αφαιρέθηκαν τα ταξιδιωτικά έγγραφα από την Ελληνική Δημοκρατία έγινε γιατί η πολιτεία δεν αποδεχόταν τον όρο τέως βασιλιάς που είχε ο Κωνσταντίνος τότε. Η ουσία είναι ότι αναγνωρίζεις την ιθαγένειά σου με το να εγγραφείς στο δημοτολόγιο και στο μητρώο πολιτών».