«Πυραυλική μονομαχία» με τις ΗΠΑ, σε έναν στόχο που θα προστατεύεται από αμερικανικούς πυραύλους, πρότεινε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στην καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να δείξει την υπεροχή των πυραύλων Oreshnik, ενώ παράλληλα δήλωσε ότι «είμαστε έτοιμοι για συζητήσεις με τον Ζελένσκι αν εκλεγεί».
O ηγέτης του Κρεμλίνου δέχτηκε τις καθιερωμένες «άβολες» ερωτήσεις και αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι δεν γνωρίζει πότε η Ρωσία θα ανακτήσει την περιοχή του δυτικού Κουρσκ μετά την εκκένωση χιλιάδων από τις περιοχές της πρώτης γραμμής εν μέσω της ουκρανικής επίθεσης. «Θα τους διώξουμε οπωσδήποτε. Αλλά, λυπάμαι, δεν μπορώ να δώσω ημερομηνία αυτή τη στιγμή», απάντησε.
«Χρειάζεται η άλλη πλευρά να είναι έτοιμη για συζητήσεις και συμβιβασμούς», είπε αναφορικά με τον Ντόναλντ Τραμπ με το οποίο τόνισε ότι είναι έτοιμος να συνομιλήσει ξανά μετά από 4 χρόνια.
Συρία, Τουρκία και Κούρδοι
Αναφορά έκανε στην Τουρκία, μιλώντας για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. «Ελπίζω να μην υπάρξει ανάφλεξη και ότι η Τουρκία θα επιλύσει το πρόβλημα με τους Κούρδους», είπε για τη Συρία.
Παράλληλα κάλεσε το Ισραήλ να απομακρύνει τις δυνάμεις του από το έδαφος της Συρίας. «Ελπίζουμε ότι το Ισραήλ κάποια στιγμή θα εγκαταλείψει το έδαφος της Συρίας. Τώρα όμως φέρνει επιπλέον στρατεύματα».
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε τη ρωσική οικονομία ως «σταθερή», ερωτηθείς για τις συνέπειες από την τεράστια αύξηση των στρατιωτικών δαπανών και τις μεγάλες ελλείψεις εργατικού δυναμικού που προκλήθηκαν από τη σύγκρουση με την Ουκρανία.
«Ο πληθωρισμός είναι ένα ανησυχητικό μήνυμα» και οι αυξήσεις τιμών για τρόφιμα όπως το βούτυρο και το κρέας είναι «δυσάρεστες», είπε ο Ρώσος πρόεδρος και αναγνώρισε ότι οι δυτικές κυρώσεις ήταν επίσης ένας παράγοντας. Παράλληλα επέκρινε την Κεντρική Τράπεζα της Μόσχας λέγοντας ότι έπρεπε να είχε λάβει μέτρα πέρα από την αύξηση των επιτοκίων για τη μείωση του πληθωρισμού.
Ο Πούτιν αναφέρθηκε στην οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας, λέγοντας ότι το 2024 είναι σχεδόν 4% φέτος ενώ για το ’25 προβλέπει ότι θα κυμανθεί στο 2-2,5%. Ο ηγέτης του Κρεμλίνου δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία έχει αναπτυχθεί πιο γρήγορα από την ευρωζώνη τα τελευταία δύο χρόνια.
«O Oreshnik μπορεί να νικήσει οποιοδήποτε σύστημα πυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ»
Ο Πούτιν φάνηκε να επαναλαμβάνει την απειλή του να χτυπήσει το Κίεβο με τον νέο υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο της Ρωσίας, που ονομάστηκε Oreshnik.
Ερωτηθείς από στρατιωτικό δημοσιογράφο εάν το όπλο είχε ελαττώματα, ο Πούτιν πρότεινε μια «μονομαχία υψηλής τεχνολογίας» μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας.
«Είμαστε έτοιμοι για ένα τέτοιο πείραμα», είπε και πρότεινε «ας διοργανώσουμε τεχνολογική αναμέτρηση με τις ΗΠΑ για τους πυραύλους» , ενώ υποστήριξε ότι τα ρωσικά όπλα είναι αήττητα και χαρακτήρισε την άμυνα της Λευκορωσίας πολύ σημαντικό παράγοντα του επικαιροποιημένου πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας.
Παράλληλα, δήλωσε έτοιμος να συναντήσει τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «οποιαδήποτε στιγμή», εν μέσω εικασιών για ενδεχόμενη έναρξη μιας ειρηνευτικής διαδικασίας όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Δεν ξέρω πότε θα τον δω. Δεν λέει τίποτα γι’ αυτό. Δεν έχω μιλήσει μαζί του για πάνω από τέσσερα χρόνια. Είμαι έτοιμος να το κάνω, βεβαίως. Οποιαδήποτε στιγμή», σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Δολοφονία Κιρίλοφ
Σχολιάζοντας τη δολοφονία του Ρώσου στρατηγού Ιγκόρ Κιρίλοφ στη Μόσχα, δήλωσε ότι «το καθεστώς του Κιέβου διέπραξε τρομοκρατική ενέργεια εναντίον των Ρώσων πολιτών».
Στα πρώτα σχόλιά του για την επίθεση, καταδίκασε και τις αποτυχίες των υπηρεσιών ασφαλείας. «Οι ειδικές μας υπηρεσίες χάνουν αυτά τα χτυπήματα», είπε ο πρώην πράκτορας της KGB σε μια σπάνια παραδοχή «αποτυχιών από τις υπηρεσίες ασφαλείας».
Απαριθμώντας άλλες πρόσφατες δολοφονίες τόνισε ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβούν τέτοιες πολύ σοβαρές γκάφες».
Κάνοντας ιδιαίτερα αναφορά στην Βορειοατλαντική Συμμαχία δήλωσε ότι «πρακτικά όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ πολεμούν εναντίον της Ρωσίας».
«Δεν έχω μιλήσει με τον Τραμπ εδώ και τέσσερα χρόνια. Είμαι έτοιμος να μιλήσω μαζί του. Οποιαδήποτε στιγμή» είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος Σε ερώτηση για το αν η Ρωσία βρίσκεται σε αδύναμη θέση πριν από μια πιθανή συνάντηση με τον Τραμπ, απάντησε ότι «γινόμαστε ισχυρότεροι».
Μιλώντας για την ανοικοδόμηση του Nτονμπάς επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για την κατασκευή ενός περιφερειακού δρόμου γύρω από την Αζοφική Θάλασσα.
«Η πτώση του Άσαντ δεν είναι ήττα για τη Ρωσία»
Μιλώντας για τον Σύρο πρόεδρο που βρήκε καταφύγιο στη Ρωσία ο Πούτιν δήλωσε ότι η πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ, δεν είναι ήττα για τη Ρωσία. Ερωτηθείς για την τύχη του Αμερικανού δημοσιογράφου Όστιν Τάις που αγνοείται εδώ και 12 χρόνια στην Συρία δήλωσε ότι θα ρωτήσει τον Άσαντ όταν τον συναντήσει ενώ κάνοντας αναφορά στη Συρία υποστήριξε ότι «εμείς πήγαμε στη Συρία πριν από δέκα χρόνια για να αποτρέψουμε να δημιουργηθεί εκεί ένας θύλακας τρομοκρατών, όπως στο Αφγανιστάν. Έχουμε επιτύχει τους στόχους μας στη Συρία».
Αναφορικά με το νέο καθεστώς δήλωσε ότι η Μόσχα έχει υποβάλει προτάσεις προς τους νέους κυβερνώντες στη Δαμασκό σχετικά με τις ρωσικές στρατιωτικές βάσεις εκεί. Στο σημείο αυτό εστίασε και στην στάση της Δύσης: «Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα πολλές ευρωπαϊκές χώρες και οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να εγκαθιδρύσουν σχέσεις μαζί τους (με τους νέους ηγέτες της Συρίας). Αν είναι τρομοκρατικές οργανώσεις, τότε γιατί πηγαίνετε εκεί (η Δύση); Αυτό σημαίνει ότι έχουν αλλάξει».