Την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των χριστιανικών κοινοτήτων υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, στη συνάντηση που είχε με τους συμπροέδρους της Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τον Διαπολιτισμικό και Διαθρησκευτικό Διάλογο, τους ευρωβουλευτές, της Κροατίας Ζέλιανα Ζόβκο και της Ελλάδας Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με αφορμή την χριστουγεννιάτικη προσευχή που διοργάνωσαν στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
«Η Ευρώπη πρέπει να λάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ώστε οι χριστιανοί της Συρίας να μην βρεθούν υπό δυσμενή θέση, μετά την νέα πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα» δήλωσε ο βουλευτής, υπογραμμίζοντας ότι «η Ευρώπη αποχρωματίζεται θρησκευτικά».
Μετά την εκδήλωση, ο επικεφαλής της ΔΣΟ κλήθηκε να παρακολουθήσει την ειδική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα: «Η ανατροπή του καθεστώτος στη Συρία, οι γεωπολιτικές επιπτώσεις και η ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή», παρουσία της αντιπροέδρου της Κομισιόν και Ύπατης Εκπροσώπου της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Κάγια Κάλλας.
Κατά την τοποθέτησή της, η ευρωβουλευτής Ζέλιανα Ζόβκο τόνισε την ανάγκη η ΕΕ να διορίσει έναν ειδικό απεσταλμένο ή επίτροπο για την προστασία των χριστιανικών μειονοτήτων σε όλο τον κόσμο, που να έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες και όχι απλώς συμβολικό χαρακτήρα.
«Αβεβαιότητα για το μεταναστευτικό»
Την αβεβαιότητα μέσα στην οποία πρέπει να κινηθεί η ΕΕ και όσον αφορά στο μεταναστευτικό, επισήμανε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Φρέντι Μπελέρης, κατά τη διάρκεια παρέμβασης του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Προφανώς, δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται σε αυτήν την αίθουσα», είπε αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, διευκρινίζοντας ότι «είναι ίσως η πρώτη φορά που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τόσες πολλές αβεβαιότητες ταυτοχρόνως».
«Είμαι βέβαιος», συνέχισε, «πως όλοι συμφωνούμε ότι η πτώση του αυταρχικού καθεστώτος του Άσαντ πρέπει να συνδυαστεί με μία ομαλή μετάβαση εξουσίας, που θα εξασφαλίζει σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα της χώρας, αλλά και το σεβασμό των εκεί εθνικών και θρησκευτικών κοινοτήτων». Και συμπλήρωσε: «Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί σε δύο επίπεδα: στη δημιουργία συνθηκών, που από τη μία θα αποτρέπουν νέες μεταναστευτικές ροές, και από την άλλη θα ενισχύουν την εθελούσια επιστροφή προς τη Συρία».
«Εκπροσωπώ μια από τις χώρες που ανέστειλαν άμεσα την εξέταση αιτημάτων ασύλου από Σύριους και ελπίζουμε μελλοντικά η Ευρώπη να αποκτήσει και αυτή πιο γρήγορα αντανακλαστικά», είπε και, καταλήγοντας προσέθεσε: «Η Ευρώπη, έχει αποδείξει ότι έχει κανόνες. Ας δείξουμε ότι αυτοί είναι εκεί για να γίνονται σεβαστοί και είναι προς το συμφέρον των λαών της».