Ενωμένοι και πιστοί στον αγώνα τους μέχρι την τελική δικαίωση Αρμένιοι, Ασσύριοι, Μικρασιάτες και Πόντιοι τίμησαν, πριν από λίγες μέρες, την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού με δύο ταυτόχρονες εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος, Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων και Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος συνδιοργάνωσαν την εκδήλωση της Αθήνας, στην αίθουσα θεάτρου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, ενώ η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της ΠΟΕ και η Αρμενική Νεολαία Ελλάδος προσκάλεσαν τον κόσμο στους χώρους της Αρμενικής Κοινότητας στη Θεσσαλονίκη.
Τόσο η εκδήλωση της Αθήνας όσο και της Θεσσαλονίκης ήταν αφιερωμένες στα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο (1974-2024).
Τι έγινε στην Αθήνα
Η έναρξη της εκδήλωσης για την 9η Δεκεμβρίου, στην οποία συμμετείχε και η Ένωση Κυπρίων Ελλάδος, έγινε με προβολή του βίντεο αφιέρωμα στην Κύπρο του Ανδρέα Παπαέλληνα.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον εκπρόσωπο του Προέδρου της Βουλής βουλευτή Α΄ Αθηνών Άγγελο Συρίγο, τον πρόεδρο της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδος Όμηρο Παπασάββα, τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων Κυριάκο Μπατσάρα, τον πρόεδρο της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος Χαρούτ Σπαρταλιάν, τον Ειδικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος Κοσμά Χατόγλου και τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γεώργιο Βαρυθυμιάδη.
Την κεντρική ομιλία με τίτλο «Νέμεσις» εκφώνησε η δρ Ελένη Θεοχάρους MD, Ph, D, FAATS, καθηγήτρια Παιδοχειρουργικής, τέως βουλεύτρια και ευρωβουλεύτρια και λογοτέχνις.
«Γνωρίζετε ότι μέσα μας ρέει ηρώων αίμα, ότι είμαστε απόγονοι μαρτύρων που τους τιμούμε σήμερα και μας συγκλονίζουν αυτά που μας δίδαξαν με τις οδυνηρές διηγήσεις και αναμνήσεις τους από τα δεινά της τραγικής ζωής τους. Αυτά που διαβάζαμε στα φοβισμένα βλέμματα των κυνηγημένων που έφταναν και διασώθηκαν στην Ελλάδα, των αγαπημένων μας που είναι σήμερα μαζί μας. Είναι σήμερα μαζί μας οι ψυχές τους και φτερουγίζουν μέσα σε τούτη εδώ την κάμαρη.
»Γι’ αυτό σαν πρόκα πρέπει να καρφώνεται κάθε λέξη που εκστομίζουμε σήμερα. Σαν πέλεκυς και σαν τσεκούρι πρέπει να μαστιγώνουν τον αέρα οι φράσεις μας, για να χαρακώνονται οι συνειδήσεις και να εγείρονται. Για να σημάνει συναγερμός στις ψυχές των ανθρώπων, η πολιτική παράκρουση που επιδιώκει την συνθηκολόγηση και την παραγραφή του εγκλήματος με στόχο δήθεν να φιλιώσουν οι λαοί μας, με στόχο να φιλιώσουμε με τους Τούρκους. Λες και τόλμησε ποτέ κανένας να ζητήσει από τους Εβραίους να απαλείψουν το ολοκαύτωμα από τις σελίδες της ιστορίας τους για να φιλιώσουν με τους Γερμανούς», είπε η δρ Ελένη Θεοχάρους μεταξύ άλλων στην ομιλία της.
Στο μουσικό πρόγραμμα ήταν ο Κύπριος ερμηνευτής Κώστας Χατζηχριστοδούλου. Τον συνόδευσαν ο Βασίλης Χατζηλούκος στην κιθάρα και ο Γιώργος Γουρζουλίδης στο πιάνο.
Στη Θεσσαλονίκη οι νεολαίες ανέδειξαν τη σημασία διατήρησης της ιστορικής μνήμης
Επιτυχημένη ήταν και η εκδήλωση που διοργάνωσαν η Αρμενική Νεολαία Ελλάδος και η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος καθώς μέσα από τις ομιλίες αναδείχθηκε η σημασία διατήρησης της ιστορικής μνήμης και της διεθνούς ευαισθητοποίησης.
Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό από τον επίτιμο πρόξενο της Αρμενίας στη Θεσσαλονίκη Άκη Νταγκαζιάν που μετέφερε και τους χαιρετισμούς του Γενικού Προξένου της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Πολυκάρπου. Στη συνέχεια, το λόγο πήρε το μέλος της Εθνικής Αρμενικής Επιτροπής Ελλάδος Ντιγκράν Μπλετζιάν, ενώ την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος εκπροσώπησε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας Γεώργιος Χατζηκυριακίδης.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, προβλήθηκε σύντομο βίντεο αφιερωμένο στον Ραφαήλ Λέμκιν, εμπνευστή του όρου «γενοκτονία», καθώς και στη σημασία της 9ης Δεκεμβρίου, η οποία έχει ανακηρυχθεί ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων της Γενοκτονίας.
Ακολούθησαν ομιλίες από τη Μαριάννα Αμιρίδου, πρόεδρο της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος του παραρτήματος της Θεσσαλονίκης και τον Χαράλαμπο Τερζόπουλο, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της ΠΟΕ. Οι ομιλητές ανέλυσαν τις γενοκτονίες που υπέστησαν οι Αρμένιοι και οι Έλληνες του Πόντου, τονίζοντας τη σημασία της ανάδειξης αυτών των γεγονότων, με στόχο την αναγνώριση των εγκλημάτων και την αποτροπή επανάληψής τους στο μέλλον. Ειδική αναφορά έγινε και στα πρόσφατα γεγονότα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που επαναφέρουν στο προσκήνιο τη σημασία της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το βίντεο που παρουσιάστηκε για το Κυπριακό αποτέλεσε την εισαγωγή για το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης. Τον λόγο πήρε η Ειρήνη Χατζηιωάννου, γραμματέας της Π.Ε.Ο.Φ. Θεσσαλονίκης, η οποία ανέπτυξε το ιστορικό πλαίσιο του Κυπριακού και την τρέχουσα επικαιρότητα. Στην ομιλία της υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη για κοινό αγώνα μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αρμενίας, απέναντι στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου.