Επιστημονικό αφιέρωμα προς τιμήν της βυζαντινολόγου Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ οργάνωσε χθες, Κυριακή, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, με χαιρετισμούς από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον πρόεδρο του ΔΣ του μουσείου Γεώργιο Τσαπρούνη και τη γενική διευθύντρια του μουσείου Αικατερίνη Δελλαπόρτα.
Ακολούθησε επιστημονική στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Βυζάντιο και θάλασσα», την οποία συντόνισε ο ομότιμος καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αθανάσιος Μαρκόπουλος και μετείχαν ο ομότιμος καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας στη Σορβόννη και διάδοχός της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ στην έδρα Βυζαντινών Σπουδών της Σορβόννης Michel Kaplan, ο ομότιμος καθηγητής Jean Claude Cheynet της Σορβόννης, ο καθηγητής Υποβρύχιας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κωνσταντινουπόλεως Ufuk Cocabas και η καθηγήτρια Βυζαντινής Φιλολογίας Μαρίνα Λουκάκη.
Η εκδήλωση έκλεισε με βίντεο αφιερωμένο στην Ελένη Αρβελέρ, στο οποίο παιδιά από το 3ο Γυμνάσιο Φλώρινας πήραν συνέντευξη από την αγαπημένη ιστορικό για το Βυζάντιο.
«Χαλκέντερη και εμπνευσμένη, επίμονη και ακαταπόνητη»
«Προσωπικότητα που σφράγισε με την πνευματική παρουσία της τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, και με το αξιακό της παράδειγμα τον δημόσιο βίο» χαρακτήρισε την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον χαιρετισμό της.
«Επιβλήθηκε με τη λάμψη της στην ανδροκρατούμενη γαλλική ακαδημαϊκή κοινότητα και έγινε η πρώτη γυναίκα πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης», υπενθύμισε στο κοινό και συμπλήρωσε ότι πρόκειται για μια Ελληνίδα «χαλκέντερη και εμπνευσμένη, επίμονη και ακαταπόνητη, πάντοτε ανεξάρτητη, ακατάβλητα δημιουργική, πορευόμενη σε όλη της τη ζωή με οδηγό έναν απαρέγκλιτα ανθρωπιστικό ηθικό κώδικα», η οποία «ενσαρκώνει με τον πληρέστερο τρόπο την έννοια του ενεργού πολίτη».
«Επανατοποθετεί το Βυζάντιο στις πραγματικές του διαστάσεις»
Από την πλευρά της, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανέφερε στον χαιρετισμό της ότι η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, μια μεγάλη ιστορικός και διανοούμενη, με καίρια επίδραση στην επιστήμη και τα δημόσια πράγματα, «είχε την τύχη να ζήσει, και σε πολλές περιπτώσεις, να συμμετάσχει σε γεγονότα που διαμόρφωσαν τον 20ό αιώνα, που σωστά χαρακτηρίζεται ως «ο αιώνας των σημαντικότερων κοινωνικών και οικονομικών αλλαγών στην ιστορία της ανθρωπότητας».
Η Αρβελέρ, «επανατοποθετεί το Βυζάντιο και την κληρονομιά του στις πραγματικές τους διαστάσεις. Τονίζει ότι η αυτοκρατορία κατάφερε να εγκολπωθεί και να επιστρατεύσει την κλασική ελληνική παράδοση για να αναχαιτίσει το επελαύνον ανατολικό πνεύμα, προσφέροντας έτσι μέγιστες υπηρεσίες στον ευρωπαϊκό πολιτισμό», σημείωσε εμφατικά η Λίνα Μενδώνη, υπογραμμίζοντας την σαφήνεια και την ισχυρή τεκμηρίωση που παρέχουν οι μελέτες της για τη «συνέχεια μεταξύ των Αρχαίων και των Μεσαιωνικών Ελλήνων, που αμφότεροι υψώνουν φραγμό στους εξ Ασίας ορμώμενους κατακτητές και το πνεύμα τους. Και αυτή είναι η τεράστια συμβολή και προσφορά της στην Ελλάδα και την Ευρώπη».