Σε διευκρινίσεις σχετικά με την «Εξειδίκευση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για τις τράπεζες», που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής προχώρησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.
«Η κυβέρνηση κατ’ επανάληψη έλαβε πρωτοβουλίες για τις τράπεζες και ευρύτερα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά τις τελευταίες εκλογές», τόνισε, αναφέροντας μεταξύ άλλων την ενίσχυση του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS, τη θέσπιση σαφές πλαισίου υποχρεώσεων για τις εταιρίες διαχείρισης δανείων, καθώς και ενέργειες προς την μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ο κ. Χατζηδάκης έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι προχώρησε η αποκρατικοποίηση των τραπεζών η οποία προσέλκυσε μεγάλο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον και οδήγησε σε έσοδα 3,5 δισ. ευρώ για το Δημόσιο. Επίσης αναφέρθηκε στη σημασία της δημιουργίας του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα καθώς και στην δράση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για την στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Επιπλέον, όπως σημείωσε κατά την εισαγωγή του, η Ελλάδα είχε παγκόσμιο ρεκόρ στα κόκκινα δάνεια λόγω της κρίσης της περασμένης δεκαετίας. «Δεν χρησιμοποιούμε κάποια μαγική γομολάστιχα, αλλά χρησιμοποιούμε συγκεκριμένες πολιτικές που αποκλιμακώνουν γρήγορα το κόκκινο χρέος», τόνισε, υπενθυμίζοντας τις τρεις πρωτοβουλίες των τραπεζών (τη δωρεά 50 εκατ. μετά την κακοκαιρία Daniel, τη συμμετοχή των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στον πέμπτο πυλώνα και το πάγωμα των επιτοκίων στα στεγαστικά).
Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, τα μέτρα θα ισχύσουν από τα μέσα Ιανουαρίου, καθώς η σχετική ρύθμιση θα περάσει αυτή την εβδομάδα στη Βουλή, αλλά θα υπάρξει μια περιορισμένη περίοδος ανοχής, λόγω και των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μέχρι να ισχύσουν. Προκειμένου, όπως επισήμανε, να υπάρξουν οι αναγκαίες τεχνικές προετοιμασίες στα πληροφοριακά συστήματα των τραπεζών ώστε να γίνει η σωστή προετοιμασία και να αποφευχθούν λάθη και διαμαρτυρίες.
Τα νέα μέτρα
– Μηδενικό κόστος στην πληρωμή λογαριασμών. Αφορά πάγιες και μη πάγιες πληρωμές εντολών καθώς και πληρωμές στα ασφαλιστικά ταμεία, τους Δήμους, τις εταιρείες ενέργειας και ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών και τις ασφαλιστικές. Ετήσια απώλεια περί των 35 εκατ. ευρώ για τις τράπεζες και αντίστοιχη ανακούφιση για τους πολίτες.
– Αποστολή χρημάτων σε άλλη τράπεζα με κόστος όχι πάνω από μισό ευρώ: Μειώνει τις χρεώσεις κατά 50-80% αναλόγως τράπεζας και περίπτωσης. Αφορά τις μεταφορές έως 5.000 ευρώ ανά έμβασμα για φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες – όχι νομικά πρόσωπα.
– Αύξηση στα 1.000 ευρώ του ημερήσιου ορίου συναλλαγών μέσω IRIS: Καθιερώνεται πια και από τη ΔΙΑΣ διακριτά όρια 500 ευρώ μεταξύ πολιτών και 500 μεταξύ συναλλαγών ελεύθερων επαγγελματιών. Πάντα με μηδενικές χρεώσεις για τον πολίτη και χαμηλότερες για τον ελεύθερο επαγγελματία. Η ενεργοποίηση των νέων ορίων θα τεθεί σε εφαρμογή από 3-6 μήνες από σήμερα.
– Μειωμένο κόστος συναλλαγών κατά 50% με κάρτες για αγορές μικρής λιανικής έως 20 ευρώ.
– Μηδενική χρέωση για φόρτιση προπληρωμένων καρτών για ποσό φόρτισης έως 100 ευρώ (από περίπου 1 ευρώ που ισχύει σήμερα
– Διπλασιασμός του ΕΝΦΙΑ για κενά οικιστικά ακίνητα που έχουν στην ιδιοκτησία τους οι τράπεζες και οι servicers, ώστε να διοχετευτούν στην αγορά. Προσαυγάνεται κατά 100% αν στις 31/12/2025 δεν υπάρχεει ενεργό ηλεκτρονικό μισθωτήριο για τα ακίνητα αυτά. Τα τραπεζικά ιδρύματα διαθέτουν 21.458 ακίνητς και άλλα 9.604 οι servicers. Στόχος η αντιμετώπιση του στεγαστικού ζητήματος και την ανακούφιση των ασθενέστερων. Το δυνητικό κόστος για τις τράπεζες υπολογίζεται από 10-20 εκατ. ευρώ.
– Ενισχύεται η διαφάνεια για τα επιτόκια και τις χρεώσεις των τραπεζών. Η ΤτΕ θα δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της στοιχεία από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σχετικά με τα επιτόκια καταθέσεων, επιτόκια πιστώσεως στεγαστικής και καταναλωτικής πίστης, τις χρεώσεις και τα τέλη για τους λογαριασμούς πληρωμών. Η πρώτη ανάρτηση των συγκεκριμένων στοιχείων θα πραγματοποιηθεί εντός Ιανουαρίου του 2025.
– Εξάλειψη περιορισμών για επιχειρηματικά δάνεια από μη τραπεζικά ιδρύματα. Τα μη τραπεζικά ιδρύματα θα μπορούν να χορηγήσουν δάνεια όπως οι τράπεζες για ενίσχυση του ανταγωνισμού. Αφορά δάνεια καταναλωτικά, στεγαστικά και κάθε μορφής επιχειρηματικά.
– Εθελοντική προσφορά 100 εκατ. ευρώ των συστημικών τραπεζών στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» για την ανακατασκευή ακόμη περισσότερων σχολείων και άλλα 100 εκατ. ευρώ για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων (που θα αγοράζει τα ακίνητα των ευάλωτων οφειλετών στους οποίους θα τα νοικιάζει στην συνέχεια με στόχο να αποφύγουν την έξωση.)
Παροχές σε ένστολους και δικαιούχους ΕΚΑΣ
Παράλληλα, προσδιορίστηκαν οι λεπτομέρειες σχετικά με τα δύο μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός:
– Παροχή επιδόματος επικινδυνότητας για 150.000 ένστολους, άνδρες και γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού και των Ενόπλων Δυνάμεων. Η χορήγηση θα ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου 2025. Το ετήσιο κόστος είναι 184 εκατ. ευρώ πλέον των εργοδοτικών εισφορών.
– Παροχή φαρμάκων χωρίς συμμετοχή σε όλους τους δυνητικούς δικαιούχους του ΕΚΑΣ, χωρίς εξαιρέσεις. Συνολικά, 310.000 συνταξιούχοι με χαμηλές αποδοχές θα έχουν, πια, δωρεάν πρόσβαση στα φάρμακά τους από το νέο έτος.