Αντιμέτωποι με πρόστιμο που φτάνει τα 2.000 λάρι (720 δολάρια) είναι όσοι και όσες κατεβαίνουν στις διαδηλώσεις με καλυμμένα πρόσωπα, σύμφωνα με νόμο που ψήφισε το κοινοβούλιο της Γεωργίας. Επίσης, απαγορεύεται η ρίψη πυροτεχνημάτων και η χρήση λέιζερ, ενώ αυξήθηκαν τα πρόστιμα για το βανδαλισμό κτηρίων και τον αποκλεισμό δρόμων – για την τελευταία περίπτωση το πρόστιμο φτάνει μέχρι και τα 15.000 λάρι (5.400 δολάρια).
Οι διαδηλώσεις στη Γεωργία είναι συνεχείς από τα τέλη Νοεμβρίου, οπότε η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι παγώνει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση έως το τέλος του 2028.
Η απόφαση εξόργισε πολλούς: πάνω από 400 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί, ενώ τουλάχιστον 100 εν ενεργεία διπλωμάτες υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή για να διαμαρτυρηθούν και πρέσβεις παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους.
Οι διαδηλώσεις στην Τιφλίδα διαλύονται από τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες κάνουν χρήση νερού υπό πίεση και δακρυγόνων. Οι διαδηλωτές συχνά καλύπτουν τα πρόσωπά τους και φορούν αντιασφυξιογόνες μάσκες, ενώ ορισμένοι εκτοξεύουν πυροτεχνήματα ή χρησιμοποιούν λέιζερ προσπαθώντας να «τυφλώσουν» τους αστυνομικούς και τις κάμερες ασφαλείας έξω από το κτήριο του κοινοβουλίου.
Δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ αυτών αστυνομικοί, έχουν τραυματιστεί. Σε περίπου 30 πολίτες έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις και δύο ηγετικά στελέχη της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης έχουν ήδη οδηγηθεί στη φυλακή.
Ο πρέσβης της ΕΕ στη Γεωργία δήλωσε ότι η συμπεριφορά της αστυνομίας προς τους διαδηλωτές είναι απαράδεκτη και θα μπορούσε να οδηγήσει σε κυρώσεις εκ μέρους των Βρυξελλών.
Στο μεταξύ, το κοινοβούλιο αναμένεται αύριο να εκλέξει στη θέση του προέδρου της χώρας τον Μιχαήλ Καβελασβίλι. Ο πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος έχει αντιδυτικές απόψεις και είναι ο μοναδικός υποψήφιος· θα αντικαταστήσει τη Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, μια φιλοευρωπαία επικρίτρια του κυβερνώντος κόμματος.