Ονομάζεται Ευκλείδης Κιουρτζίδης και είναι ο αποκαλούμενος «Έλληνας», κατά κάποιους ο «Αλ Πατσίνο της Ρωσίας», ή κατά άλλους ο «ευαίσθητος ματσό» που κατέκτησε τον ρωσικό χώρο του θεάματος.
Ο Ευκλείδης Κιουρτζίδης (Эвклид Кюрдзидис), του Κυριάκου, γεννήθηκε στην Τσάλκα της Γεωργίας στις 22 Φεβρουαρίου του 1968.
Οι παππούδες του ήταν πολιτικοί πρόσφυγες από την Ελλάδα, οι οποίοι βρέθηκαν στην Τσάλκα τη δεκαετία του 1940. Είναι το δεύτερο από τα τέκνα της οικογένειάς του, καθώς έχει μια μεγαλύτερη αδερφή και δυο μικρότερα αδέρφια.
Μέρος της παιδικής του ηλικίας ο Ευκλείδης το πέρασε στη Σταυρούπολη του Καυκάσου. Στα 14 εισήχθη στη θεατρική σχολή του Ντνιεπροπετρόβσκ της Ουκρανίας. Εργάστηκε από πολύ νεαρή ηλικία στα θέατρα της Ουκρανίας και του Καυκάσου. Υπηρέτησε στον σοβιετικό στρατό, στα πυραυλικά συστήματα, στο κοσμοδρόμιο του Αστραχάν.
Το 1997, σε δύσκολη πολιτική και οικονομική συγκυρία για τη Ρωσία, και ταυτόχρονα μια ζοφερή περίοδο για το θέατρο και τον κινηματογράφο της, αποφοίτησε ως ηθοποιός από το μεγάλο Πανρωσικό Κρατικό Πανεπιστήμιο Κινηματογραφίας (ВГИК).
Ως καλλιτέχνης υποδύεται κυρίως ρόλους ξένων, σε είδη όπως κωμωδία, δράμα και μελόδραμα. Από το 1997 ως το 2014 είχε παίξει 14 ρόλους στο ρωσικό και διεθνές θέατρο. Από το 1996 ως σήμερα έχει ενσαρκώσει 70 ρόλους σε ταινίες και σειρές. Όπως έχει πει, «…υποδύθηκα Έλληνες, Τούρκους, Εβραίους, Γεωργιανούς, Αρμένιους, Ρώσους, Γάλλους, Ιταλούς…». Και αλλού: «Η ζωή μου είναι ένα ταξίδι σε διάφορα επαγγέλματα, χαρακτήρες, μοίρες, πόλεις και χώρες· ένα ταξίδι σε διάφορους καιρούς και εποχές».
Ο Ευκλείδης Κιουρτζίδης είναι διακεκριμένος ηθοποιός του ρωσικού θεάτρου και του κινηματογράφου. Έχει τιμηθεί με 38 σημαντικές διακρίσεις. Το 2006 του απονεμήθηκε το Παράσημο Ειρηνοποιού, και του Πολίτη του Κόσμου.
Το 2009 τιμήθηκε με τον τίτλο «Τιμή και υπερηφάνεια της Ρωσίας». Του έχει απονεμηθεί και ο τίτλος του Καταξιωμένου Ηθοποιού της Ρωσίας το 2007, με διάταγμα του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ως Έλληνας δραστηριοποιείται σε ελληνικές συλλογικότητες στη Ρωσία. Λαμβάνει μέρος σε ελληνικές εκδηλώσεις και στις ελληνικές εθνικές επετείους, οι οποίες οργανώνονται εκεί. Εμφανίζεται να τραγουδά και να χορεύει ελληνικά σε ρυθμούς συρτού, χασάπικου και ζεϊμπέκικου.
Όσον αφορά την προσωπική του ζωή, μη ακολουθώντας τις σύγχρονες επιταγές του χώρου του θεάματος, την κρατά καλά κρυμμένη. Γνωρίζουμε μόνο ότι έχει διαζευχθεί τρεις φορές και έχει έναν γιο, τον Βίκτωρα.
Από το 1996 ο Ευκλείδης έχει ελληνική υπηκοότητα και επισκέπτεται συχνά τη χώρα μας. Σε ερώτηση της δημοσιογράφου Ιρίνα Γκορδεϊτσούκ για το αν επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα και αν τον τραβά η καταγωγή, απάντησε: «Αν και γεννήθηκα στη Ρωσία και ανατράφηκα με τη ρωσική κουλτούρα, έχω μεγαλώσει σε ελληνική οικογένεια, με εθνικές παραδόσεις, γλώσσα, κουζίνα, μουσική.
»Για αρκετό καιρό δεν μιλούσα καν καλά ρωσικά […] όταν για πρώτη φορά επισκέφτηκα την Ελλάδα (ήταν το έτος 1989), ένιωσα με όλο μου το είναι ότι επέστρεψα στο σπίτι, σε ένα πολύ μακρινό παρελθόν. Τώρα πλέον συνέχεια, περίπου κάθε τρίμηνο, ενίοτε συχνότερα, πηγαίνω στη γιαγιά μου που ζει στην Ξάνθη […] εκείνο το πρώτο συναίσθημα για την Ελλάδα δεν με εγκαταλείπει. Είναι η πατρίδα μου».
Σπάρτακος Τανασίδης