Ονόματα προσωπικοτήτων του προσφυγικού ελληνισμού της καθ’ ημάς Ανατολής, τοπωνύμια από τις αλησμόνητες πατρίδες, ονόματα ηρώων της Επανάστασης του 1821 καθώς και μεγάλων Ελλήνων από την Αρχαιότητα θα κοσμούν στο εξής, μεταξύ άλλων, τους δρόμους του Δρέπανου Κοζάνης, ενός σχεδόν αμιγώς προσφυγικού χωριού, του οποίου σήμερα οι οδοί δεν φέρουν κανένα όνομα.
Την επιλογή των ονομάτων ανέλαβε ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Φωτιάδης.
Η προσπάθεια έγινε ύστερα από παρότρυνση μιας επιτροπής από επιφανείς κατοίκους του Δρεπάνου – και κυρίως του προέδρου της κοινότητας Φώτη Παπαδημητρίου και του πρώην διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου και πρώην μεταπτυχιακού φοιτητή του Κωνσταντίνου Φωτιάδη, Νίκου Αδαμίδη.
Η εκδήλωση ονοματοδοσίας θα γίνει το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου στις 17:30, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων «Χρήστος Σημαιοφορίδης» του Δημοτικού Σχολείου, και κατά τη διάρκειά της ο Κ. Φωτιάδης θα εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους προχώρησε στην επιλογή των συγκεκριμένων ονομάτων για τις οδούς.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει παρουσίαση του λευκώματος του χωριού και θα απονεμηθούν πλακέτες. Ιδιαίτερη βράβευση θα γίνει στον Κωνσταντίνο Φωτιάδη για την προσφορά του στον ποντιακό ελληνισμό.
Να σημειωθεί ότι στο Δρέπανο, σε ποσοστό περίπου 85% κατοικούν άτομα ποντιακής καταγωγής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα ονόματα των δρόμων να σχετίζονται στην πλειοψηφία τους με τον Πόντο και τον ποντιακό ελληνισμό.
«Ο πρόεδρος της κοινότητας του Δρεπάνου Φώτης Παπαδημητρίου και ο παλιός μεταπτυχιακός μου φοιτητής και πρώην διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου του χωριού, Νίκος Αδαμίδης, μου είπανε ότι το χωριό σήμερα δεν έχει κανένα όνομα και μου πρότειναν να επιλέξω ποια ονόματα να μπουν στις οδούς. Το Δρέπανο είναι σε ποσοστό 80%-85% ποντιακός οικισμός. Υπάρχουν λίγοι Μικρασιάτες και δυο-τρεις οικογένειες Θρακιωτών.
»Στις 14 Δεκεμβρίου θα εξηγήσω για ποιον λόγο διάλεξα το κάθε όνομα. Δυστυχώς, στη σημερινή εποχή ξεχνάμε ανθρώπους των γραμμάτων και του πολιτισμού και έχουμε γεμίσει τους κεντρικούς μας δρόμους με ονόματα πολιτικών, που τους έχει ξεπεράσει η ιστορία. Είναι καιρός να βάλουμε στους δρόμους μας τα ονόματα ανθρώπων που είχαν τεράστια συνεισφορά στην ιστορία του ελληνισμού και όχι μόνο του ελλαδισμού», λέει στο pontosnews.gr o Κωνσταντίνος Φωτιάδης.
Συνολικά 115 ονόματα
Συνολικά 115 ονόματα, όσοι και οι δρόμοι του χωριού, θα τοποθετηθούν στις οδούς του Δρεπάνου. Μεταξύ αυτών, όπως λέει, υπάρχουν και κάποια ονόματα τοπικών παραγόντων, οι οποίοι είχαν τη δική τους συνεισφορά στην ιστορία της περιοχής.
Ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης έδωσε τα ονόματα στην επιτροπή και εκείνοι θα τα τοποθετήσουν όπου κρίνουν ότι είναι καλύτερο.
«Στενοχωρήθηκα πάρα πολύ, διότι μου διέφυγε και δεν συμπεριέλαβα στη λίστα το όνομα του Θεοφύλακτου Θεοφυλάκτου, τον οποίο θεωρώ ότι βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων του ποντιακού ελληνισμού. Για να εξιλεωθώ, θα προτείνω να μπει το όνομά του σε κάποιο δρόμο του δικού μου χωριού», τονίζει o καθηγητής, και σημειώνει ακόμα ότι με την ονοματοδοσία δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά του χωριού, κυρίως στους μαθητές του Δημοτικού, με τη βοήθεια των δασκάλων τους, να ασχοληθούν με τη βιογραφία τού κάθε ιστορικού προσώπου.
«Να ξέρουν την ιστορία του ονόματος που έχουν κοντά στο σπίτι τους. Να μάθουν, για παράδειγμα, ποιος ήταν ο Λεωνίδας Ιασονίδης ή ο Φίλων Κτενίδης, και την προσφορά τους στον ποντιακό ελληνισμό. Ζούμε σε μια περίοδο που τα πράγματα διαφοροποιούνται και έχουμε χρέος να σεβόμαστε τη μνήμη κάποιων ανθρώπων, που διαδραμάτισαν τεράστιο ρόλο στην ιστορία μας. Όταν τιμούμε, για παράδειγμα, τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων, δίνουμε στα παιδιά τη δυνατότητα να ασχοληθούν με αυτό το τραγικό γεγονός και εμείς από την πλευρά μας να τα καθοδηγήσουμε με σωστό τρόπο», καταλήγει ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης.
«Να μην χαθούν στο χρόνο τα ονόματα τεράστιων προσωπικοτήτων»
Ο Νίκος Αδαμίδης και ο Φώτης Παπαδημητρίου ήταν οι εμπνευστές της ιδέας να μπουν ιστορικά ονόματα σε όλους τους δρόμους του Δρεπάνου και να ζητήσουν γι’ αυτό τη βοήθεια του Κωνσταντίνου Φωτιάδη.
«Το 85% των κατοίκων του χωριού μας έλκει την καταγωγή του από τον Πόντο και κυρίως από τη Ματσούκα και το Ατάπαζαρ. Θέλαμε να ξεφύγουμε από το καθιερωμένο πλάνο, δηλαδή να δώσουμε ονόματα πολιτικών. Επιλέξαμε να δώσουμε ονόματα ανθρώπων που είχαν σημαντικότατη δράση και επίδραση στον προσφυγικό ελληνισμό, κυρίως του Πόντου αλλά και γενικότερα στο ελληνικό κράτος. Δεν θέλαμε να χαθούν τα ονόματα αυτά στο πέρασμα των χρόνων.
»Είχα την τύχη να είμαι μεταπτυχιακός φοιτητής του Κωνσταντίνου Φωτιάδη και έτσι απευθυνθήκαμε σε εκείνον, που είναι ο αρμόδιος γι’ αυτήν την προσπάθεια. Έχει ιδιαίτερη ευαισθησία για το ποντιακό ζήτημα και με ιδιαίτερη ζέση και φιλοτιμία ανέλαβε το εγχείρημα», λέει στο pontosnews.gr ο Νίκος Αδαμίδης.
Η επιτροπή ονοματοδοσίας αποτελείται από τους Φώτη Παπαδημητρίου, Νίκο Αδαμίδη, Γιώργο Καρακάση (διευθυντής του 10ου Δημοτικού Σχολείου Κοζάνης), Παύλο Ταγτεβερενίδη (διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας) και Ειρήνη Παπαδοπούλου (πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών).
Η επιτροπή έχει ήδη εκδώσει ανακοίνωση, προκειμένου να κατατεθεί οποιοδήποτε τεκμηριωμένο αίτημα κατοίκου του χωριού σχετικά με την ονοματοδοσία. Μάλιστα, έχουν ικανοποιηθεί κάποια αιτήματα.
«Έγινε μια προσπάθεια, η οποία πιστεύω ότι θα αρέσει πολύ στους κατοίκους του Δρεπάνου. Ήδη φαίνεται ότι το χωριό είναι πολύ ικανοποιημένο με την ονοματοδοσία. Βάζουμε στο χωριό μας, μεταξύ άλλων, ονόματα ηρώων από την Επανάσταση του 1821, από την Αρχαιότητα, παλιούς προέδρους της κοινότητάς μας και διευθυντές του σχολείου, ακόμα και ονόματα εκλιπόντων Πόντιων Ολυμπιονικών – και αναφέρομαι στον Αλέξανδρο Νικολαΐδη και τον Γιώργο Ποζίδη.
»Πιστεύω ότι οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς των παιδιών οφείλουν να κάνουν έρευνα για το κάθε όνομα και να μάθουν στα παιδιά τους την ιστορία του. Βασικός μας στόχος είναι να μη χαθεί η μνήμη κάποιων προσωπικοτήτων που δεν συμπεριλαμβάνονται σήμερα στα σχολικά βιβλία της Ιστορίας», τονίζει ο Νίκος Αδαμίδης.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης