Καλοτυχία και ευφορία θεωρείται ότι φέρνουν οι Μωμόγεροι, ενώ η παρουσία τους σχετίζεται με την αναγέννηση της φύσης και με το καλό… ποδαρικό στη νέα χρονιά, με την απαραίτητη πάντα σάτιρα.
Με ρίζα στην ιστορική πατρίδα των Ποντίων, και ακόμα πιο παλιά ρίζα στην Αρχαιότητα, το συγκεκριμένο δρώμενο μεταμφιεσμένων του Δωδεκαήμερου ξεκίνησε να αναβιώνει σε διάφορες περιοχές.
Δεκάδες οι παραλλαγές του που έχουν έρθει στον ελλαδικό χώρο, ανάλογα με τον τόπο καταγωγής των προσφύγων. Ο θίασος που έκανε την εμφάνισή του το απόγευμα της Κυριακής στο Πάρκο Κομοτηνής ανήκε στο Σύλλογο Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα».
Το εθιμικό δρώμενο θεωρείται ότι ήρθε από κατοίκους του χωριού Χαραμπά της Γεωργίας, στην περιοχή της Τσάλκας, οι οποίοι κατάγονταν από την Αργυρούπολη του Πόντου – ίδια παραλλαγή συναντάται στα ελληνικά χωριά του κυβερνείου του Καρς. Για πρώτη φορά αναβίωσε στις Σάπες το 1993 ενώ από το 1994 αναβιώνει κάθε χρόνο στον νεόκτιστο οικισμό των Ποντίων στην Κομοτηνή.
«Δεν είναι αναβίωση, είναι συνέχεια. Είναι επίσης ένα δρώμενο που προσαρμόζεται στην εποχή του και σχολιάζει και προσπαθεί να διακωμωδήσει επίκαιρα ζητήματα – αυτό κάναμε και εμείς σήμερα εδώ» δήλωσε στο maronnews.gr το μέλος του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ροδόπης Γιάννης Νικολαΐδης.
Ο θίασος περιλάμβανε και κουδουνοφόρους, ενώ κεντρικά πρόσωπα ήταν –μεταξύ άλλων– ο ιππέας, η γριά που αντιπροσωπεύει το παλιό και η νύφη που αντιπροσωπεύει το καινούργιο.